• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZRNKO: jako špatnej nápad bych to neviděl, ale musíš kontrolovat teplotu v té nádobě u kachláků. šlo by to udělat před naddimenzovaný rozvod ústředního topení, ale vždy je něco za něco.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    btw teplovodní výměník spalin - první co jsem našel 12 000.- plus bezpečnostní uzel 22 000.-
    tam by to asi šlo vyřešit levněji. ale nezkoumal jsem to..
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    ZRNKO: Dovedu si představit, že to bude fungovat. Kromě toho, že budeš mít za kamny něco, co když selže, tak bude stříkat voda na kamna a do pokoje. Když se to udělá dobře, tak proč ne.
    CUKI
    CUKI --- ---
    COWBOY: špatně pochopeno. Jde mi o to že k dobré tepelné pohodě nelze vyhřívat vzduch, ale právě ty předměty. poměr přenosu tepla vedením a sáláním není vhodný. Respektive bychom měli vytápět co největší plochou která teplo akumuluje s co nejmenší teplotou. Pak nám doma může být příjemnějších 18°C a více než 22°C. Ty hle pčímotopy ale vyhčívají malou plochou s nicotnou akumulací.
    Jinak akumulační kamna se dají regulovat snadno proporcionálně integrační metodou. Je potřeba regulovat jen to zpoždění. Ideální je když je ta akumulační plocha co největší vůči zbytku akumulace v místnosti. Pak teplota akumulační plochu může být brána jako referenční. Tak to mám třeba já. Podlahovka ve vnitřím zateplení. Teplota podlahy má cca pouze o stupeň více než vzduch v místnosti...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    CUKI: To mi vysvětlí, jak se regulují akumulační kamna?
    CUKI
    CUKI --- ---
    a máš zruba představu kolik MWh jsi protopila za roky co tam byl plyn? Alespoň orientačně?
    I když neberu cenu za vytápění, přímotopy se nehodí dlouhodobému vytápění obytných místností. Těžko budeš regulovat teplotu a o příjemném pobytu nemůže být zmínka. Je to taková znouzecnost
    TUILE
    TUILE --- ---
    CUKI: O spravnem nadimenzovani vime, to co jsme vybrali by melo podle vypoctu na netu stacit. Zkouseli sme i porovnavat spotrebu vuci akumulackam a vychazelo to financne nastejno, diky levnejsimu proudu pri primitopovym vytapeni.

(Predtim tam byl plyn, ale jeho uchovani v byte nebylo zadouci, ac by to bylo levnejsi)
    CUKI
    CUKI --- ---
    takže tam byl před tím krb? Je potřeba aby jsi před tím věděla jaký výkon budeš potřebovat a aby byly dostatečně nadimenzovány jističe.Jinak bych se snažil o něco akumulačního. Přímotopy budou dost nepříjemné a co víc provozně extrémně drahé
    TUILE
    TUILE --- ---
    CUKI: Duvod porizeni elektrichyho topeni je ten, ze si majitelka z jistych duvodu nepreje mit doma zadny "ohen".

Diky za odpoved.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TUILE: jaká je důvod pořízení elektrického topení do starého činžáku?
    infra topen není vhodné nikam. Ty nepotřebuješ ohřát vzduch, ale cítit tepelnou pohodu. U infratopení budu stěny a předměty studené a budeš vytápět na mnohem větší teplotu
    TUILE
    TUILE --- ---
    ahoj, mam dotaz na primotopy. zkousela sem se ptat neuspesne v auditku o rekonstrukci, tak snad me nevyzenete, ac to neni vytapeni rodinneho domu, ale jen bytu.

do bytu porizujeme elektricke topeni. jedna se o dva pokoje, oba ca 20m2.
    byt je ve starym nezateplenym cinzaku, okna na jih, tuhle zimu nas sousedi celkem prijemne vytopili, zima tam nebyla ani, kdyz se netopilo.

vybrali sme tohle
    http://www.elektro-trutnov.cz/...x-neo-konvektor-s-elektronickym-termostatem-np-20-kdt-bily-p105572/

nebo tohle
    SOLIUS 20, sálavý přímotop 2000W
    http://www.primotopy.eu/solius-20-salavy-primotop-2000w-p329

ten prvni se nam libi vic, ten druhej ma tu funkci infracervenyho vytapeni.
    otazka je, jestli to infracerveny vytapeni opravdu stoji za to, je to vyrazne lepsi, ze bychom se meli radeji rozhodnou podle funkce nikoliv podle dyzajnu.

diky za pripadne reakce
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    jinak mi na zimu stačí 4 kubíky (kachláky a jednou týdně bulerjaan)a nějaký klacky na léto
    ZRNKO
    ZRNKO --- ---
    co mi řeknete na to ,že chci před klasické elektrické bojler přidat nádrž-tklakovku asi 100l- za kachláky kde se voda bude předehřívat(do 60 st.) aby mi do něj nejela tak studená voda ze studny a já neplatil majlant za elektriku,když to bude fungovat tak bych udělal ještě letní větev se solární nádobou,v podstatě pak ten bojler dohřeje na nastavenou teplotu jen rozdíl teplot nebo jen voda proteče když bude dost teplá,na tlakovku dám pojištovák na 6 atm
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Vy to teda vedete. Mame pres 100m a vejdeme se do 10 CBM dreva jak prd :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    OGMIOS: No on je sakra rozdíl, když mrháš teplem v krbový vložce, nebo ho všechno cpeš do vody v kotli ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PISTA1: to mas bud zatepleno jak slak nebo neverim :D ja nezatepleno, stary vokna, topim krbovou vlozkou a ohrivam i 1000l nadrz s 200l bojlerovou vlozkou. a propalim 20-30metru za zimu. nutno dodat ze jak tema voknama profukuje tak moje topna sezona zacina v zari a konci v kvetnu plus pres leto jednou za tejden nahreju akumulacku aby byla tepla voda.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    VIDOCQ: Dřevěná chaloupa, když fouká velkej vítr, tak se klepou záclony, 3 obyt. místnosti, celkem vytápěno cca 80m2, 410m n. m. Protopil sem letos necelejch 9m dřeva a asi půl metráku uhlí.
    SASOS
    SASOS --- ---
    TANTRAMAN: no 50m dřeva to je uz slušná vila :). U Liberce je standard na středně velký RD bez zateplení cca 20-25prm.
    VIDOCQ
    VIDOCQ --- ---
    TANTRAMAN: no obytná část jsou tři místnosti, které mají dohromady 90m2. Nahoře je půda, kam chci dát vatu. A severní část bych chtěl stihnout do zimy ještě zateplit taky vatou. 50 metrů mi přijde teda dost. Já jsem počítal spíš s polovinou :-)
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    VIDOCQ: nevim jak velkej je baracek, ale na sezonu potrebujes asi tak 50 metru dreva. pokud budes brat polena tak potrebujes cirkularku a stipacku. drevo by jsi mel susit aspon 2-3 roky, aby ti dobre topilo.
    nejsem z oblasti, takze dodavatele neporadim. ale plus-minus to stoji vsude stejne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam