• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    EXCITE: 40% nebo dokázat že to opravdu nepotřebuji. Vtip je v tom že mi na to má dát papír revizák :-) Jak to on spočítá když o stavebnictví nic vědět nemusí, to ani srnky netuší...
    BTW hledám nějakýho rozumnýho revizáka na elektroměr, za rozumný peníz, neví někdo o někom Praha západ ideál
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    CUKI: musel jsi splnit nějakou tu podmínku o minimálním výkonu? Dočetl jsem se něco 55%
    ROSTA6
    ROSTA6 --- ---
    PISTA1: Nad infra zářičem jsem přemýšlel. Každopádně ještě bych měl napsat že ta koupelna je v bytě ještě 50cm navýšená nad druhým patrem které je celé prosklené z jižní strany takže samo o sobě je tam dost tepla. V druhém patře jsou dva pokoje, jeden se vytápí ústředním topením (tohle je ložnice, takže se tam zapíná topení ráno od 6-9 a večer od 9-11) a druhý pokoj (tenhle je bez topení, je to chlastací obýváku a krom tepla z prvního patra a vedlejšího pokoje se dá přitápět klimou (relativně efektivní, je to nová klima co má fajn účinnost, jestli jsem to dobře četl tak pokud venku nemrzne tak to z 1kw elektřiny udělá 4kw tepla) do koupelny se leze z chlastacího obýváku a dokud tam bylo jenom WC tak mi nepřišlo že by tam byla zima. Nechci tam řešit odvětrání, musel bych se nějak dostat na střechu což by asi šlo ale střecha je kolmá jak hovado a vůbec držím se pravidla že když do ní neteče tak do ní nechci dělat díru. každopádně ale zároveň s podhledem je střešní okno co se bude otvírat po každé sprše aby se odvětrala vlhkost. Přišlo mi že vyhřívaná podlaha která by se zapnula řekněme 30 min před sprchou (jsme dost IT domácnost, takže spínač by byl i přes internet - budu se chtít sprchovat, zapnu v appce v mobilu topeni) a po opuštění sprchy otevřu okno a vypnu topení by mohla být nejlevnější cesta.

ad. závity, ten jar tu funkci klouzání plní docela dobře, fakt nevím kde na to ten magor co mi to poradil přišel, ale šlo to krásně. U toho teflonu jsem zkoušel dát toho tam jak málo tak hodně a stejně to teklo. Asi nebudeme nikdy kamarádi. S tím tangit uni-lock mám v plánu to ještě testnout, přeci jenom se s tím pracovalo krásně. Ale to konopí je fakt paráda, jestli ten závit dělám 5 min nebo 2 mi je vlastně úplně jedno když se tím neživím.

ad. bazar pro nyx, zůstal mi cca 4 roky používaný bojler DRAŽICE OKCEV 160 komplet včetně závěsů. Leží mi v brně a za lahvinku dobrého rumu/whisky ho pustím do světa. Osobní převzetí v Brně případně někde na trase Brno-olomouc-ostrava po domluvě. Stav netuším, doteď sloužil ale upřímně se o to nikdo 4 roky nezajímal takže stav bez garance čehokoliv ... :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ROSTA6: Závity sou vpohodě, jen se to nesmí přehánět s výplňovým materiálem je zbytečný ho tam cpát moc, taky mě to pár desítek závitů dalo než sem našel to správný množství :)
    Konopí a jar, tak tuhle kombinaci slyším poprvý, maže se to jen proto aby to dobře klouzalo v závitu, na pitnou vodu stačí obyč indulona, já používám lékařskou vazelínu co si sní patlám nohy.

Pokud bych měl koupelnu vytápět pouze elektrikou tak já bych šel každopádně do infra zářiče na zeď, zapneš a hned je pocit tepla i ve vychladlé místnosti, vykoupeš se, vypneš.
    ROSTA6
    ROSTA6 --- ---
    PISTA1: Tak bojler je pár dnů v provozu. Expanzka krásně vyřešila že z pojistného ventilu nic neteče. Poprvé v životě jsem dělal s PPR trubkami a zdá se že pohoda. Jediné co byla jobovka byly závity. První jsem začal s teflonem ale teklo mi to všude. Pak jsem se nasral a koupil tangit uni-lock, udělal s ním 2 závity a oba mi opět kapaly. Vyhrabal jsem tedy konopí, natočil co se vlezlo do kuželky, pomazal jarem (nevím jestli je to dobře ale radil kamarád) a z 10 uzávěru všechny drží ! Posledni co jsem posral bylo že jsem vypouštěcí ventil z bojleru dal do cca 40 od podlahy. Došlo mi to až když jsem ho chtěl vypustit kvůli jednomu z těch závitů. Problém vyřešila 5m dlouhá hadice a samospád :) Jinak ať to je taky o vytápění, rozhodl jsem se že když má ta koupelna cca 4m^2 a zbytek bytu je vytápěn ústředním topením které řídí eQ-3 MAX! (jinak opravdu super věc, náklady na koupení se vrátili za 1 rok) tak že tam hodím nějakou elektrickou rohož. Přijde mi to lepší než dát topení za zeď a to dát ho do elektriky. Nějaké nápady čemu se vyhnout ?
    SITH
    SITH --- ---
    CUKI: no stačilo nyní o víkend vyvětrat a vlhkost zmizela, plus prádlo už sušíme venku nebo v obýváku, kde se větrá nějčastěji a ne v tom původním pokoji, jako dříve. Dveře do pokojů, kde byla ta vlhkost, máme nyní furt otevřený, aby vzduch proudil co nejvíc to jde. Plus manželka koupila takové ty pohlcovače vlhkosti, tak uvidíme, jak si s tím poperou a zda vlhkost zmizí
    CUKI
    CUKI --- ---
    SITH: Je to málo, ale v tohle počasí nemůže docházet k plísni na zdech ani takto špatně zaizolovaných. A to počítám nejhorší variantu porothermu 24P+D. Pokud jsou tyto místnosti nějak propojeny s obytnejma, tak tam nemůže bejt markantní rozdíl teplot. Někde je nějaký problém, který zapřičinuje zvýšenou vlhkost nebo nějaký tepelný most výraznějšího charakteru. Chce to znát víc údajů..
    SITH
    SITH --- ---
    CUKI: tak nakonec mame porotherm + 11cm zatepleni.
    Vlhkost mame jen v pokoji, kde se netopi, ale tex tan topit tacnem a plus budeme u vetrat. V rozich u stropu nam zacla trošku plisen.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CUKI: Tak přesně takovej barák jak říkáš měl děda, komplet vybavenou, jak kovo, tak dřevo dílnu včetně malýho katru. Jen ta výtopna se nekonala. Bohužel je to pryč, matka barák prodala koupil ho debil co má kupu exekucí a barák chátrá http://1url.cz/u8Qs. Jak mě to všechno co tam bylo teďka chybí ;(((

Uklizeno bylo na focení :D Jak to tam vypadá normálně bych nemoh prezentovat ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    SITH: základ je zjistit proč jsou tak vysoký zálohy. Jestli jde o dům běžných rozměrů, tak se mi to zdá moc i na nezaizolovanou stavbu. Tolik neprotopili ani rodiče mé ex, co mají nezaizolovaný bungalov v té době se starejma oknama a spatnym systémem vytápění.

Určitě by stálo za to na začátek zkontrolovat vlhkost, a taky zjistit ty TZ. Pokud je to 5let stará stavba, tak to bude v dokumentaci, jinak se do dá i spočítat.

Pokud budeš navrhovat ty kamna bez AN složky, tak je potřeba vědět jak velkej je ten obývák. Co má v podlaze a ve stěnách vhodného k akumulaci. A taky skladbu stropu a střešní krytina (pokud by tedy komín nešel bokem...
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISTA1: To já si představoval, že sis pořídil nějakej statek. A v jednom křídle budovy máš věci na obrábění ocele, v druhém něco menšího na dřevo... A to největší je technická místnost kde máš výtopnu pro nejbližší město :-D

Ale zavidim jak tam máš uklizeno... Já do dílny ženský nevodim :-)

Jinak když opominu 3f motory strojů, které ale trvale doma nemám, tak sporák je největší žrout příkonu. Kdybych ho neměl, bohatě by mi stačilo ještě o jeden level snížit. Na sporák ale míň než 3 x 16A je dost problém...

PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CUKI: Kéž by ;(
    3.5 x 4m a nejsložitější stroj je narexka ve stojanu.
    http://dum.laydakk.net/dilna/Dilna_01.JPG
    http://dum.laydakk.net/dilna/Dilna_02.JPG
    http://dum.laydakk.net/dilna/Dilna_03.JPG
    http://dum.laydakk.net/dilna/Dilna_04.JPG

Největší odběr má cirkule na dříví a sporák :D. Ale i na to stačí 3x16A.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISTA1: Tak když vidim co tam máš tak pro tebe bude 3x63A málo. Když vidím tu fotodokumentaci těch AN tak tam budeš určitě mít nějakou solidní dílnu :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    EXCITE: fixní částky jsou velký, ale cena veškeré energie je poloviční. Já teď platím řádově 5kč/kWh s D45 to budu mít za polovic.
    U plynu je to dle odběru, tam sice nejsou fixní částky, ale cena je dle množství. Například jen když jsem ohříval TUV a vařil na plynu. Zjistil jsem, že kdybych měl všechno na el. tak bych na tom byl cenově lépe...
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    CUKI: To asi ne, mám podlahovku jen v obýváku a koupelně. Ale mohlo by mi to trochu ulvet..jen koukám,že ty fixní náklady na zřízení Nízkýho tarifu můžou bejt dost velký..
    CUKI
    CUKI --- ---
    POHODAVOLE: To záleží případ od případu. Mě se tam dozajista projevilo kladně :-)
    GEEK
    GEEK --- ---
    SITH: pokud mate online vypis od cezu, tak byste uz mohli videt, jak se zvedaj zalohy, pripadne prubeh spotreby. tyhle prekvapka, ze mi jednou za rok poslou vypis, nebyly moc prijemny :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CUKI: spíš se mi jednalo o to projevení topení el ve vyúčtování :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    POHODAVOLE: co konkrétně? Toho projektanta bych vyhodil protože mrhá mými prostředky na pochybnou k-ci. Stejnej výsledek dosáhneš jinejma materiálama za pětinu ceny a nemusíš se obávat rosného bodu ve zdivu.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CUKI: Mám 3x25A ale uvažuju, že ho snížím na 3x20A je to přeci jen skoro litřík za rok.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    CUKI: a jak to je s tím topením tedy? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam