• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    OGMIOS: to si postavil jeden chlapík (zámečník), kterýho jsem kdysi potkal na brigádě. Skladba byla cihla-ps-cihla a co si pamatuju, tak ps bylo cca 10cm. Prej mu to fungovalo dobře, ale jak se v tom žije dlouhodobě nevim.
    On to stavěl tak, že sbíral matroš po cestě do a z práce, neb jezdil denně žatec-praha dodávkou :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: aha nekde jsem to tam nezaregistroval napsany. Me na jakekoliv izolaci vadi hlavne meka stena. Venku mi vadi a uvnitr jeste vic. Ja bych nejradsi bral z obou izolace poradnou cihlovou zed :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: psal jsem to už zde: [ Ekologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč) ]
    s vnitřní izolací jsem nebyl první ani poslední. Sám jsem dělal v ČR 2 návrhy, které už pár let fungují a o několika dalších vím. Jen je moc nedělají stavební firmy.

Rozhodl jsem se tak pro to, že v mém konkrétním případě to pro mě bylo výhodné. Vyhnul jsem se drahému řešení tepelného mostu v patě zdiva. Foamgrass F by mi neprošel v projektu jen proto že na to není určený a Perinsul byl extrémně drahý. Použít plovoucí desku na drti z pěnoskla u mě nešlo, protože jsem na skále se sklonem 45° a potřebuji tedy přímé svázání základů s masivem.

Navíc jsem chtěl z venku pevnou stěnu protože fasáda by měla být obrostlá popínavou zelení.

"Nevýhodu" vnitřního zateplení a tedy menší či větší ztráty akumulace, jsem i přes protestovaní a mrmlání mnoha architektů využil jako výhodu. Ač mi nikdo nevěřil, že to bude s podlahovkou fungovat protože má dlouhé náběhy a celkově fázový posun, takže mi hrozí velké teplotní výkyvy, tak to opravdu funguje naprosto dokonale.
    Protože jsem trval na podlahovce z důvodu nejideálnějšího rozvrstvení teplot v místnosti a absenci topných prvků v místnosti, kde by mi překáželi, šel jsem cestou co největšího rozdílu tepelné akumulace mezi nahřívanou plochou a zbytkem domu.

Takže teplota v podlaze = teplota v místnosti + nějaká ta desetinka stupně na vrch (max 1°C). Což je obrovská výhoda protože nepotřebuju žádnou ekvitermní regulaci a bůhví co všechno. V jednoduchosti je síla. Teplota je po celou dobu stálá. Letní přehřívání jsem mnohem lépe korigovat větráním oproti vnější izolaci. A navíc mnohem efektivněji využívám solární zisky. Protože slunce svítí především na podlahu...

Nevýhoda tohoto řešení je pouze větší světlý rozpon střešní k-ce, ale cenu to zas tolik nezvýší.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: no je to ot tady, ale mas vnitrni nebo vnejsi izolaci teda ve finale? Jestli vnitrni tak bys byl prvni u koho to slysim v cechach. Tak by me zajimalo proc ses tak rozhodl.
    ZORB
    ZORB --- ---
    TANTRAMAN: Je na to takova ta klasicka vypalovaci stribrenka..
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    daj se ty kominovy trubky natrit barvou ?
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    klapka dela divy. zatim stale ve stadiu pozorovani.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: Tak to jo, já si představoval že chceš regulovat konstantní tah dle aktuálního saní větru z komína dle anemometru :-D
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: Ne proboha, fuj takovou slozitost:-) Ten regulator je ciste mechanickej, tak jak ho popisuje PISTA1... Anometrem zjistim tah, nasteluju regulator a je hotovo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    OGMIOS: kde?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: jako ten regulátor založenej na anemometru? To mi právě přišlo jako velkej experiment, ale asi je to úhel pohledu.
    ZORB
    ZORB --- ---
    PISTA1: Misto dvirek to tam nemuzu dat, pac automat a rizenej ventilator. Na bastleni zatim neni cas a bohuzel ani dilna. A to bych tak strasne rad bastlil..

CUKI: Hele ja nehledam co nejdokonalejsi reseni, ja nemam cas na experimenty, nechci se ted par let, krom prikladani, cisteni a vybirani, o topeni starat. Saham po overenejch a kvalitnich vecech, co neco vydrzi. Regulator stoji 1300,- minus nejaka ta sleva od kominika a je hotovo.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    CUKI: a jakou mas ve finale izolaci?
    ZORB
    ZORB --- ---
    TANTRAMAN: Jen mne pro zajimavost zajimala teplota, ja to tam mam od vyroby, hlida to jen jestli v kotli hori..
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Regulátor tahu komína si uděláš v klidu doma. Je to jen plech s závažím na hřídelce, danej místo vybíracích dvířek, nebo přímo na trubě z kotle. ;)

Když má komín potřebu velkýho tahu, tak si to přes něj vycucne z místnosti a netahá ti zbytečně teplo z kotle.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: Hele nechci tě nějak odrazovat od tvých pokusů udělat dokonalé řešení, je vidět že tě to i baví a pravděpodobně to bude fungovat. Ale vždy bych se zamyslel jestli to nové řešení, nejde vymyslet nějak jednoduše, než sáhnu po po tom složitějším (a tedy náchylnějším řešením k problému).

Takto jsem třeba byl před X lety odrazován od vnitřní izolace a všichni tvrdili, že jediná správná regulace je ekvitermní a pod. A hle našel jsem mnohem jednodušší možnost která funguje daleko lépe protože jsem se snažil využít přednosti konkrétních řešení, nikoli jen potlačovat jejich nedostatky.

Pokud bych chtěl regulovat tah dle síly větru, snažil bych se použít nějakou mechanickou inverzní záklopku.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    ZORB: nemám žadné měření teploty spalin. nejsem si úplně jistej, k čemu bych to použil.
    no a regulátor tahu, já mám v prostoru popelníku taková malá dvířka, která můžu zcela zavřít. mám je trochu otevřené, aby to mělo trochu tah, když nefouká větrák. ale regulovat to....nevím proč. reguluju intenzitu foukání větráku.
    ZORB
    ZORB --- ---
    TANTRAMAN: Mam to podobne, vcera sem ji zavrel uplne co to jde. A docela zacinam uvazovat o automatickym regulatoru tahu. Coz mi pripomina ze si musim poridit anometr... Mas nejaky teplotni cidlo na mereni teploty spalin?
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    PISTA1: zkoušels to zádový svalstvo posílit jógou? konec ot:)
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    klapka nainstalována. zatím málo času na pozorování, ale řekl bych, že se mi o trochu zkrátila doba natápění a prodloužila doba mezi natápěními.
    teď je otevřená tak na půl. nechci nic riskovat, když nejsem doma. večer ji zavřu tak na 3/4. nejradši bych ji zavřel úplně.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam