• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    to otvirani a zavirani asi resi termostaticky ventil tricestni aspon myslim. topenar to prijde celi zapojit tento nebo pristi tyden.
    to s tim nahratim kombinovaneho boileru sem myslel ze sam si zavru radiatory a mrnu na boiler, az bude biler nahratej tak radiatory opet pustim. jeden radiator je stale zapnutej. a je to radiator na uplnem konci nejdal od kamen asi 10metru a na nejchladneji kamenne zdi.
    Staci na to ten termostatickej tricetni ventil.?
    na radiatorech termostaticke nemam, mam tam obyc
    ZORB
    ZORB --- ---
    DRUDRIGER2: A ten tricestak bude rizenej cim? Bude se Ti ten bojler zavirat, kdyz bude nahratej? Pocitas s tim, ze jeden radiator bude stale otevrenej, jako pojistka proti pretopeni kamen-vymeniku? Nebo mas jiny reseni na krizove stavy, kdyz mas nalozeno v kamnech, bojler nahratej a najednou se objevi slunicko a ventily na topeni se zavrou?
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    jeste se zeptam k kombinovanemu boileru. bude tam zapojen tricestni ventil ktery tam bude postet vodu nad 65.
    Takze kdyz vypnu vsechny radiatory, tak teplota vody se v systemu ohreje rychleji a na vyssi teplotu a vse pujde do vyjmeninku. Myslim aspon ted v relativne netopnej sezone to takhle muzu delat.? nejake nastrahy... nebo napady zlepsovaky....
    mam 5 radiatoru, kamna do vody az 17 optimalne 12. nektere s radiatoru nemuseji topit jako priklad pokoj pro hosty ci chodba.
    momentalne mam teplotu na spatecke kolem 60, taka bych dostl vodu pres ten ventil u kombonovaneho boileru tak bych prave vypnul nepotrebne radiatory kym se to nahreje a pak je zase spustil, pripadne nechal kamna uz vyhasnout...
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: já myslim že to závisí hlavně na konkrétních podmínkách jako je přenos tepla do nádoby objem, okolní teplota, izolace nádoby...
    To co popisuješ platí pro jeden konkrétní případ. Dole má ta voda jistě mnohem větší teplotu, proto zabublá už dřív...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: je to celkem ot, ale četl sem to kdysi v nejaké japonské povídce, x odstavců o tom, kdy voda dosahuje správné teploty, aby se s tím dal zalít zelný čaj, trochu úchylárna, ale varem to rozhodně neprocházelo. zmínil sem to jenom proto, že při této teplotě začíná voda hučet, pak hučet přestane a dělají se nejdřív malé bublinky a pak začíná vřít ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: voda na čaj mi nejdříve měla projít varem a pak schladnout na požadovanou teplotu...
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    tak to bude asi ono, termostat je nastavenej na 65 a syčí to v kamnech a pak se spustí čerpadlo a je to v klidu.
    čaje piju ale ešte sem na to nepřišel , podle zvuku odhadnout teplotu, podle vlnění vody ano...

Tak už mám asi vše vyřešeno. Budu ted jen dodělávat. Přidám kombinovaný boiler a to je asi vše.
    děkuji za rady
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DRUDRIGER2: a neni to prostě ten zvuk, kdy voda začíná "vařit" - nevim jak to popsat, ale když voda dosáhne cca tech 65-70 tak začne hučet, pak přestane a pak už bublá kolem stovky. ortodox piči čaje podle toho vaří vodu na zelený čaj třeba
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    BRUNO: na jakou teplotu mas nastaveni termostat?
    mne se jedna o to, jestli kamnum nejak neskodi , kdyz je teplota ve vymeniku 90 nebo skoro varici...?
    moje krbovky sou ted nastaveny na 65 a od tech 60 vydavaji takove siceni..... nikde nic neufukuje, ono je to asi normalni.....
    BRUNO
    BRUNO --- ---
    mám krbovky s výměníkem, jen jednou když mi nejela obehovka, tak mi cca. po hodine ostrého topení začaly ufukovat ...ale po zatopení dlouho nic , to než se zahřeje ..
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    ale polozil bych znovu jedu otazku. Jaky maji krbove kamna s vyjmenikem zvuk pri zatapeni pri 65 nez se spusti cerpadlo. Sicej uz trochu a nebo.???
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    do patra to nemam. cerpadlo musi bejt. s topenarem sem se dohodl ze ozkousim a podle toho si ho pripadne zavolam aby ten smecovaci ventil udelal. mezitim budu pozorovat kamna, vymenik atd. I kdyz je pravda ze sezona topna pomalu ale jiste konci tak to vse oskousim poradne az v zime.
    novej termostat jede tedka na 65, jeste skusim rano, nebot pri roztapeni to ma jine grady atd, ale sme spokojenejsi. po pravde se s tim uz moc nechci srat. je to nastavene na 65. dekuji za rady
    ZORB
    ZORB --- ---
    DRUDRIGER2: No jak myslis, ja bych se bal dynamiky cely sestavy toho termostatu a cerpadla. Tim smesovacim ventilem preci jen mereny medium rovnou protejka. Nehlede na to, ze castecne muze zafungovat samotiz, tusim ze to mas tazeny do patra?
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    ZORB: ja sem se s tim natrapil a nastudiroval, a nakonec sem dosel k zaveru ze kdyz je dobre delanej ten termostat tak to ma fungovat i bez toho smesovaciho ventilu, to stejni mi rikal topenar co mi to delal a to je stary zkuseny pan, proto tak baziruji na tom aby termostat fungoval tak jak ma
    boiler jeste zaponej neni, zatim jenom radiatory po baraku, boiler budeme delat v druhe fazy spolu s rozvodem teple vody.
    Tu pastu sem nesehnal, tak sme koupil aspon jinej termostat a budu to tam dneska davat, tak uvidim snad bude fungovat presneji. koupeil jsem TS53 od regulusu..
    ZORB
    ZORB --- ---
    DRUDRIGER2: Teda nevim jak to funguje u mensich kamen s vymenikem ale u kotlu zasadne vyrobce doporucuje dat za kotel termostatickej smesovaci ventil. http://forum.tzb-info.cz/docu/diskuze/1091/109189/0046001.gif
    A jeste jedna vec, mas tam ten termostatickej ventil pred tim vstupem do bojleru a cidlo v sachte bojleru?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    DRUDRIGER2: Takhle tohle vážně nefunguje, podle návodu má pevně nastavenou diferenci 8°C +-3°C Takže když si nastavíš aby sepnul při 65°C tak by ti měl vypnout až se ti ochladí voda 54 - 60°C. Ale realita je často někde jinde.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    snad to tu nespamuji ale jen se delim o sve zkusenosti. cerpadlo sice spina pri 60 na teplomeru na sroubovani je 70, ale vypina strasne pomalu. respektive se sepne pri 60 a toci a toci az smicha vsechnu vodu.
    Mel sme pocit ze to ma fungovat tak ze nastavim 65, pri zatopu, ono se to roztoci a za chvilinku vypne, chvilnku myslim priklad 10sekund, aby nepoustel studenou vodu do vymeniku.
    taky kdyz tomu preci napojim ten kombonovany boiler tak se sice nahreje ale pak jej to cerpalo splasene ochladi na 40.....
    No dneska uvidim, bud koupim novy termostat a nebo aspon tu pastu.
    z danym vyrobkem sem teda tezce nespokojen
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    tak dalsi postrehy, zmenil sme polohu termostatu, dal jsem jej dal na misto kde mu nic neprekazi, je to sice dale od kamen ale poznatek takovy ze sem na 60 teplomer primo na sroubeni hlasi 75 a sepne, a vypne kdyz teplota klesne na 55, takze pokorok.
    To s tim ze to slapalo este na 40 bylo kdyz sem termostat omotal izolaci......
    zitra budu v plzni tak snad sezenu tu pastu, tou to namazu a podle vsech odporuceni by mel termostat slapat s rychlejsi odezvou a presneji.
    Ale uz ted to beru jako uspech, nebot spina pri 60 uz mi zbyva aby spinal pri 65......
    se divim ze tu pastu standartne nedavaji, davaji ji jen k nekterim kouskum.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1: jj mas recht..
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    POHODAVOLE: Asi holt vadnej kousek, měl si ho zrovna reklamovat. Mě zatím šlapou bez problémů.
    ZORB: Jednoduše, nastavíš si horní a dolní teplotu a jakmile jí překročíš tak začne pískat.

DRUDRIGER2: Když nechceš honit teplou vodu přes studenej kotel tak musíš mít ještě spalinovej spínač (termostat) kterej ti vypne čerpadlo když dohoří kotel.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam