• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISTA1: magický zaklínadlo je to slůvko "Až" co ti tam asi vypadlo :-)
    Kdybych já sečetl všechny tyhle "až" tak můžu zásobit energií celej středočeskej kraj :-D

...ale jinak ta úspora probíhá v tom, že prostě nevytvoříš topeniště ve kterém bys napřímo dokázal udržovat stálou teplotu (nehledě na pracnost). A to právě řeší ta AN ze které to dostáváš postupně.
    A za druhé když topíš kratší dobu, tak pravděpodobně budeš i lépe spalovat!
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    SASOS: A možná i ty dvě poslední zimy byly mírnější, než ta předchozí.
    SASOS
    SASOS --- ---
    hmm, tak já jsem za poslední 2 zimy skutečně protopil průmerně asi 45-50q / sezónu ledvického ořechu 2 v automatickém Dakonu FB2 25kW proti předchozím zimám, kdy jsem byl schopen sjet v Atmosu C18S 70q uhlí plus cca 4m dřeva. Jenže jsem mezi tím dozateplil barák. Ze 3 stran mám 16cm PS a na jižní je jen 12cm PS.
    Na půdě mám v podlaze 18cm vaty a podle výpočtů mi ještě radil borec, ať přidám ještě jednou 18cm nebo lépe 24cm, To by znamenalo zvednout celou podlahu a na to teď nemám úplně chuť, čas a finance.
    Takže ušetřit se dá, ale opravdu to chce víc kroků než jen výměnu kotle.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZORB: nj ja topim dřevem a minimálně jeden radiator musím mít na max + akumuluji do podlahy ale není to ono..
    ZORB
    ZORB --- ---
    POHODAVOLE: Akumulacka je podle mne o komfortu a o tom ze muzes kotel provozovat v optimalnim vykonu, kdy je ucinnost nejvetsi. Ja akumulacku nemam a mam vsude termostaty, vyhoda automatu.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZORB: Nj ale zase nepotrebujes tolik energie, protože pomoci nádrže můžeš dát všude termostaty a nemůžeš pretopit?
    ZORB
    ZORB --- ---
    POHODAVOLE: Ja mam za to, ze Pista je proste super topic a vetsi ucinnost z toho svyho kotle ani pomoci nadrzi nevytahne. Nemluve o tom, ze topit do nadrzi je (kdyz prehlidnes pripadnou lepsi ucinnost kotle pri optimalnim vykonu) je proste ztrata energie....
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PISTA1:
    ZORB:

Zrovna ty tretine taky neverim, ale pouziti aku je efektivnejsi, tak by se melo topit za min nebo se pletu? :)
    ZORB
    ZORB --- ---
    PISTA1: Vid! A pak se doctes ze nekomu staci zatopit 4 hodky a ma vytopenej barak a jeste 20 hodin cerpa energii z akumulacnich nadrzi, to bych chtel osobne videt. JJ, zazraky na pockani...
    ZORB
    ZORB --- ---
    LINKOS: Kombinace tebo vyjmenovanyho paliva a jeste v automatu je podle mne skorem nemozna, resp. za rozumny penize...
    ZORB
    ZORB --- ---
    Používá někdo kotel s řízením Climatix a toudle aplikací: https://inthouse.eu/ ?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    EHORA: co vim tak atmos dela kotel ktery muze mit automatiku na uhli/stepku/pelety a zaroven by se mel dat pouzit na topeni kusovym drevem. Kdyz jsme u toho mate s nim nekdo zkusenosti?
    ZORB
    ZORB --- ---
    EHORA: Pozvi si topenare, z kusych informaci se toho tady moc neuvari..
    EHORA
    EHORA --- ---
    Stávající kotel barák vytopí. Na výměnu dojde. Líbí se mí způsob vytápění u souseda. Zatopí asi v 16 hod naplno, natopí i AN do 20 hod. Po zbytek doby topí z AN. Tímto způsobem vytápění ušetřil asi třetinu paliva. Má zvlášť regulaci pro horní byt a pro spodní pokoje pro matku.
    ZORB
    ZORB --- ---
    EHORA:Já osobně bych začal výpočtem tepelný ztráty domu. To bude zásadní údaj pro výběr kotle.,.
    EHORA
    EHORA --- ---
    Mám samotížné topení, kotel odhořívací dělaný bude nutno vyměnit, radiátory litinové trubkové s kohouty, 6 stoupaček.
    Barák kostka asi 12x12 m, dvě patra a sklep. Postaven z plynosilikátu s brizolitem, izolace pouze podlahy a strop 2 cm lisovaný vistemat (vata vyráběná z vysokopecní strusky), bude nutné zesílit. Váhám zaplácat venkovní brizolit polystyrénem. Uvažuji se nejdřív seznámit s nějakým jiným způsobem zateplení, snad odvětrávaným....Okna trojskla. Spotřebu paliva ani ztráty neznám, dům není obydlen.
    Kotel se bude muset brzo vyměnit. Pro mně nejvhodnější by byl samotížný zplyňovací kotel na uhlí (asi hnědé) a současně zplyňování dřeva. Takový jsem ale neobjevil. Mám les, ale spotřeba bude asi velká. Plyn není. Jaký kotel použít?
    Regulace není žádná. V domě jsou dva byty. Uvažuji o zónové regulaci. Našel jsem pouze termostatické ventily rádiově řízené a termoelektrické ventily řízené i kabelem (Jablotron). Rádiové řízení neupřednostňuji. Regulace termoelektrickými ventily bude složitější... Jaké řízení bude vhodné?
    Nevím, zda je vhodné topení doplnit AN. Mám dvě nerez roury průměr 800 mm, délka 2000 mm. Nechal bych je doplnit dny, vývody a trubkovými výměníky. Zřejmě by se provozovaly v systému s otevřenou expanzní nádobou, která je použita u topení. Musela být větší. Je to vhodné pro tento systém vytápění?
    Bude asi potřeba doplňkové topení pro okrajové doby topné sezóny. Přikládání v bytě nechci. Nejvhodnější by byl nějaký nízkoteplotní systém. Znám z této kategorie pouze podlahové topení. Nechce se mi ale rozkovat podlahy. Pro mne budoucího důchodce, kterému bude stačit využívat pouze část spodního bytu, by postačovalo nízkoteplotní topení pouze maximálně ve dvou pokojích. Uvažoval jsem kapilární trubky zapravit do stávající betonové podlahy do vybroušených drážek. ( Podlaha Asi 5 cm betonu, 2 cm vistemat, PZD, připadně ze sklepa zaizolovat. Zvednutí podlahy by vyžadovalo zvednout dveře, proto toto řešení.) Nevím, jestli to může být řešeno paralelními trubičkami napříč místnosti. Bode to topit rovnoměrně? Jaký to bude klást odpor průtoku? Jaké čerpadlo bude vhodné použít?

Poraďte, co je vhodné s topením udělat. Za rady předem děkuji.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    TANTRAMAN: Tak kdyby mě ta kupka nevyšla na 4,5kKč, ale měl bych platit zde standartních 14,5kKč (za 4 až 8m klády na skládce u cesty dostupný osobákem) tak se na to vykašlu a nechám si složit uhlí pásem až do sklepa.
    Druhá věc je ta, že mě ta práce v lese baví a beru jí jako aktivní odpočinek po prosezeným dnu v práci.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    uhli
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    PISTA1: No já to loňské mám dnes na 16%.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    COWBOY: No vidíš já třeba řežu na 23cm ;)
    Letos zpracovánám ročník 2012 a nemám problém s tím že by to nebylo suchý :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam