• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    BESSAYA: jaky mate komin? vyvlozkovany? jaky prumer, jaka delka?
    Zakladni fyzikalni fakt: teply plyn (kour) stoupa vzhuru.

Ja roztapim kotel drevem, teprve pote sypu cerne uhli. Pote topim "naplno" - otevreny privod vzduchu i klapka do komina. Nejprve do topneho okruhu, potom do akumulacky.

Moc nereguluji, protoze to moc nejde - kdyz regulujes uhli tak seres smradem sousedy i sebe, kdyz regulujes drevo, tak to chcipne.

BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    PISTA1: jen do topení. Je tu malá kotelnička, nádrž není kam dát.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    BESSAYA: Máte akunádrž, nebo jedete jen do topení?
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    TANTRAMAN: no tenhle kotel nám poradil topenář, když jsme mu řekli, že budeme topit černým uhlím, nebo občas dřevem. Takže to by snad neporadil špatně, když je profík.
    V domě máme teplotu akorát, klapka je otevřená pořád. Muž říká, že ji ani nezavírá. Ráno zatopí, tak za hodinu se na to jdu podívat, když to pěkně hoří, trochu přisypu. Chodím tam radši častěji a přisypávám míň, ale i tak to někdy kouří dost. Nicméně klidně bych hledala chybu u sebe, ale o víkendu se o to já nestarám, a včera to teda kouřilo tak strašně, že byl dům v mlze. A to ráno muž vyčistil celý kotel, koupil kominickou štětku, protáhl celý komín, prostě se snažíme hledat řešení kdekoliv. Nevím, příště až si asi někdo postěžuje, řeknu mu asi, ať mi teda jde ukázat, jak máme topit, nebo nevím. Od oběda dnes jedeme na elektřinu, jak jsme z toho zoufalí :(
    Zítra to vyčistíme znova a zkusíme spalování shora, jako že to naplníme uhlím, a zapálíme nahoře. To jsme ještě nezkusili, ale moc tomu nevěříme.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    BESSAYA: kdyz letmo kouknu na stranky vyrobce, tak se v tomhle ma topit koksem. kos neznam, nedokazu rict, jak hodne to vadi.
    kouri to, protoze se palivo nedokonela spaluje. takze bych si tipnul, ze v domku mate pretopeno a klapka je zavrena. tim se to dusi.
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    Nevím, jestli mi někdo dokáže poradit, ale zkusím se zeptat. Přestěhovali jsme se do domku, loni jsme museli topit jen ke konci zimy, do té doby jsme neměli hotové topení. A na zbytek zimy jsme tedy topili dřevem. Máme kotel na uhlí viadrus hercules u26 eco. Letos jsme na celou zimu koupili černé uhlí. Kominíci tu byli, revizní technik taky, takže jsme asi trubky my. Pořád nám hrozně kouří komín. Hrozně nás to štve, zkoušíme zatápět i přikládat různě, ale je to děs. Sousedi si k nám chodí stěžovat, nadávají čím to topíme, a my jsme z toho na prášky. Jsme tu noví a nechceme, aby nás půl vsi nenávidělo :( Topit musíme, máme malé dítě, a topení elektřinou by nás zruinovalo. Už si to prý fotili a budou to někam oznamovat. Kontrole bysme ukázali cokoli, nemáme co skrývat, ale to situaci neřeší. Nemáte nějaké tipy, prosím?
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOR: novostavby začínají na tom nižším konci intervalu. Nepsal jsem to globálně, jen jsem doplnil ty výhody elektriky, které je potřeba taky započítat.

A to s plynem se to dá ještě srovnávat, obojí je téměř bezúdržbové (když opominu revize spalinových cest u plynu), ale topení dřevem je hodně těžké určit spotřebu. Tam už to je pouze odhad.
    GOR
    GOR --- ---
    CUKI: No, bez urážky, ale oba plácáme játra. IMHO nejde globálně říci, co je levnější, je nutno počítat případ od případu.

Spotřeby které uvádíš platí IMO pro nepříliš velkou novostavbu a prapůvodně jsme se tuším bavili o nějakém stávajícím domě.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOR: ještě započítej změnu ceny za ostatní elektřinu a taky povinné revize spalinových cest a budeš na podobné hodnotě s mnohem levnějším a životnějším otopným systémem. Navíc 10MWh už je slušnej hrad. Běžné RD má tak 2-5MWh/rok...
    Já spotřebuji ani ne jeden MWh/rok takže když započítám levnější cenu za ostatní elektřinu, tak mě topení doslova dotuje, bez toho abych topil elektřinou zaplatím víc :-D
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    PISTA1: Řeším to na temperovaní, protizamrz, pohodlí pri příjezdu.
    Nejvíc se mi líbí kombinovaný primotop. S dálkovým ovládáním a programovatelný.
    GOR
    GOR --- ---
    POHODAVOLE: Beru to tak, že když už tam ten kotel mají, tak nemá smysl s jeho pořizovacími náklady počítat. Ne každej plynovej kotel potřebuje komín :-) Ale fakt je, že je servisně dražší než přímotop.
    GOR
    GOR --- ---
    POHODAVOLE: 10 MWh přímotopné elektřiny bude stát cca 24 tis. Kč 11 MWh plynu, což bude ekvivalent 10 MWh té elektřiny bude stát cca 14 tis. Kč...

DOKKTOR: Jen bacha, nejde to moc sorvnat, plyn se účtuje ve spalném teple, jehož využitelnost je, mírně řečeno, diskutabilní.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    POHODAVOLE: zjistíš celkem jednoduše. plyn se fakturuje taky v MWh, tak si to přepočítej na elektrotopný tarif ;)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    GOR: laciněji? Plynový kotle jsou dražší, potřebují revizi a komín. Nevím teda, jaký může být rozdíl mezi cenou plynu a elektřiny, ale rád se nechám poučit :-)
    GOR
    GOR --- ---
    EXCITE: IMO je fór infrapanelů v tom, že ohřívají sáláním přímo člověka a tak k subjektivnímu pocitu tepla není nezbytná tak vysoká teplota vzduchu, ale pokud má být vytápění na chalupu jen k temperování a v době pobytu jsou hlavním zdrojem tepla kamna, tak mi to nepřijde to pravé (předpokládám, že jsou dražší než obyč. přímotop).
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    A co takový ty infrapanely? Viděl jsem to jednou,tak nevím ,jak je to efektivní.
    GOR
    GOR --- ---
    PISTA1: A to byla vina přímotopů? Kdyby měli elektrokotel, bylo by to lepší? :-)
    Jako souhlasím, že plyn by vyšel laciněji, ale nepředpokládám, že COWBOY na chalupě plyn má...
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Když si vzpomenu na ty dvě zimy co sem chodil k bejvalce domů, tak mě ještě teďka zamrazí. Měli barák postavenej v době přímotopovýho boomu takže v každý místnosti plechová kisna a teplota stabilních 15°C. Jo to na vánoce a silvestra se rozšoupli, topilo se na 18°C.
    ZORB
    ZORB --- ---
    MAKROUSEK: Jak komu a jak kde.. Jak píše GOR.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    GOR: Přesně. Hlavní topení zastávají kamna.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam