• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TANTRAMAN: Není to úplně srovnatelný,ale u rodičů ženy zateplili činžák a spotřeba tepla jim šla dolů o cca 50%
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    Mam nova plastova okna, zateplene stropy foukanou vatou. 130m2 plochy, radiatory. a i tak mam nejakych 50-60 q rocne. hrozne by me zajimalo, o kolik by mi klesla spotreba hnedeho orechu v automatu po zatepleni fasady mineralni vatou.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    RATTKIN: meco takovyho jsem mel v opopu. predchozi majitelka to nechala obrust dehtem a je to pak vyndaval ven sekyrou a ocelovou tyci. vyhodit.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    RATTKIN: to není kvuli emisím, ale proto aby spaliny jen neprolítly výměníkem do komína, ale zpomalily se a předali víc tepla do vody.
    Vyndat ho můžeš, ale počítej stím, že se ti pro natopení stejnýho výkonu jako teď zvedne spotřeba paliva.

RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    mám v kotli Benekov ve výměníku takový žebřík, ekonomizer kvůli emisím.
    revizní technik říkal, že se to hodně zanáší a že"kdyby to tam nebylo" že by to líp topilo.
    mám to vyndat? jak to máte vy?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    OGMIOS: a co konkrétně by ty sváry mělo prožírat?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    IV0: asi dobre svari ze to neprozralo svary jeste.
    IV0
    IV0 --- ---
    MEDDOG: Bude to mít snížený efekt o jeden výměník. Každý výměník, aby fungoval, musí pracovat s určitým rozdílem teplot (ve Tvém případě cca 3 - 4 stupně), takže namísto možnosti ochladit nádrž o třeba 55 stupňů (z 90 na 35) u přímo zapojené nádrže, budeš moct ochladit nádrž pouze o 51 stupňů. Takže budeš mít větší zásobník o 8%, aby si to vyrovnal (v případě nízkoteplotního otopného systému, např. podlahovky). V případě vysokoteplotního systému (radiátory) to ale už může být třeba 70% objemu...
    MEDDOG
    MEDDOG --- ---
    Pokud aku a její obsah nebude součástí oběhu, nebude to mít menší efekt? Každopádně nechci si nic svarovat a podobně vymyslet. Ne ze bych to nedokázal,nebo tomu nějakým způsobem nevěřil, ale vzhledem k pracovnímu vytížení na to nemám čas a abych pravdu řek ani chuť a moral.
    IV0
    IV0 --- ---
    Pro inspiraci se podívej na akunádrže FatBoy.
    IV0
    IV0 --- ---
    MEDDOG: Nádrž 1800 litrů jsem si nechával dělat v roce 2007 od souseda se svářečkou. Koupil 2x dno a plech, obtočil to a svařil. Pak to ještě ovařil okolo dalším plechem (nahoře a dole vystřihl z plechu mezikruží jako dno a strop) a tím vznikl plášťový výměník. Nakonec navařil 6 návarků pro připojení vody. Zkoušeli jsme to kompresorem na 8 atmosfér, provozuje se to na 1.6 atm. Dvakrát to musel přijít opravit, protože to ve sváru rosilo. Od té doby to slouží bez problémů. Cena byla cca 1/2 komerční ceny, vzal si 300 za hodinu (cca 10 hodin práce).

Zateplení jsem udělal pomocí palubek a dovnitř dal molitan. Je s tím dost práce, hlavně když se to opravuje, musel jsem kvůli tomu dvakrát rozdělat palubky, vytahat a vysušit molitan, snížit hladinu vody aby to mohl zase zavařit. Podruhé jsem zapomněl odpojit jeden kabel takže při svařování umřel regulátor za 2000 Kč. Takže dneska bych do toho už podruhé nešel, i když to bylo levnější. Na domácí výrobu je asi lepší beztlaká nádrž: Vezmi IBC kontejner (typicky 1 kubík), ponoř do něj spirálu z hadice na podlahové topení (podle požadovaného výkonu desítky metrů), tepelně ho zaizoluj, napusť vodou a máš hotovo. Voda, do které se akumuluje teplo, není součástí topného okruhu.

Když budeš chtít přidat další výměník např. na ohřev TUV, tak tam prostě přidáš další hadici. Když budeš potřebovat zvětšit akumulační objem, tak prostě dáš vedle (nebo na) další IBC kontejner a další metry hadice na podlahové topení. Není to dokonalé (je to pomalé, další výměna tepla znamená, že přijdeš o pár stupňů v akumulaci atd.), ale je to levné, totálně blbuvzdorné, nepotřebuješ tak velkou expanzku, je to bezúdržbové, když potřebuješ řešit odolnost proti zamrznutí tak utratíš mnohem méně za nemrznoucí kapalinu (samotný IBC kontejner může zmrznout plný vody, prostě se nafoukne a hadicím uvnitř se nic nestane) atd.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    MEDDOG: Pokud nejseš levej, tak to problém určitě není. Jako cokoliv jinýho.
    U krbovek velkýho bacha na právě na to teplo co jde do místnosti.
    Bez aku tak si teplotu udržuješ tak aby ti v místnosti s krbem bylo akorát. Ve chvíli kdy přidáš aku, tak aby se natápěla, musíš valit na plnej ceres a u krbu se nedá vydržet.
    MEDDOG
    MEDDOG --- ---
    ZATAMOKO: Uz jsem se dočetl. Chtějí 50 litru na 1kw. Nicméně něco jde i do vzduchu. Není to moc cca3-4kw. Jinak jedna babka povídala ať si ji udělám sám, ale to mi přijde jako trochu odvážná akce. Tak nějaká zkušenost?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MEDDOG: jestli se dá vycházet z údajů pro kotle, tak ATMOS doporučuje na každý 1kW výkonu dávat 55l v AN.
    To by ti vycházelo na 1210l a dělaj se tuším 1500l AN.
    Taky je otázka, jestli těch 22kW máš jen do vody, nebo celkově.
    MEDDOG
    MEDDOG --- ---
    Zdravím.
    Mama dotaz, máma krbovou vlozku o výkonu 22kw a ptrebuju připojit akumulacni nádrž. Nevím kolika litrovou?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    zjištění na mojem automatickém kotli na hnědé uhlí benekov, kvalitní uhlí ridepal:
    - teplota spalin při 100% výkonu: 300°, měla by být max 130%
    - kotel trochu struskuje
    - popel obsahuje trochu uhlí, není úplně bílý
    -> ubral jsem ventilátor 68% -> 60%
    SHIN
    SHIN --- ---
    RATTKIN: rekl bych, ze ridepal dava proste vic nez normalni uhli, na ktery mas nastavenej kotel. tzn. prodluz interval podavani a urcite sniz vykon ventilatoru. pokud bude strusky ubyvat jdes spravnym smerem.

jinak si myslim, ze to ten kotel opravdu nepotrebuje (pytlovany uhli)
    kazdopadne urcite na kvalite uhli zalezi mnoho. prvni rok jsem si nechal zavezt uhli z radotina, pac v dobrichovicich tenkrat nemeli a byl jsem z toho celkem zoufalej. Popelu neuveritelny mnozstvi, kotel musel od sazi cistit kazdej tejden komplet. Spotreba tragicka.Premejslel jsem, ze zacnu kupovat pelety.
    Letos mam uhli z dobrichovic a kotel jsem od zacatku topny sezony cistil komplet tak 3x, jinak tak 1x za 2 tydny ometu ty samoty od (bilyho) popilku. (mam taky benekov)
    ZORB
    ZORB --- ---
    RATTKIN: Taky bych to videl na prilis velkou teplotu na horaku, nemas nejakou fotku, kde by bylo videt kolik uhli, popela?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SASOS: první rok zkouším pytlované do nového kotle. do starého kotle jsme dávali volné ložené, ale je z toho plný dům bordelu.
    SASOS
    SASOS --- ---
    RATTKIN: hele a to tam fakt sypes pytlovaný uhlí, který je cca o 1/4 dražší než volně ložený Ledvice ořech 2? Jinak tu struzku odhaduju a velký množství vzduchu při spalování, jede to do zbytečně vysokých teplot na roštu a popeloviny se tam tavěj na tu struzku.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ZORB: hnědé
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam