• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MODRAPUSINKA: podle příkonu.
    když to bude mít 100w , hodina provozu bude stát asi 1 kč, nebo trochu míň.
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    RATTKIN: bydlíme v paneláku a v koupelně žádné topení teď nemáme, takže to by asi ani nešlo... časový spínač je super, to chci :) díky! a aj jsem koukala, že se dělají různé výkony jaký mám vybrat? A nežere to moc? jako přímotop?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    MODRAPUSINKA: Jo do zásuvky to jde libovolné. lidi si i to i dělají s časovým spínačem, aby to topilo hodinu před sprchováním, pokud je to pravidelně. zapnuté pořád by to bylo hrozně drahé.
    my máme bez eletriky, zapojené jako ostatní radiátory-trubky, kolečko na regulaci. to se ale musí topení rozebrat, voda vypustit, to bude něco stát, pokud nebudete předělávat kotel nebo topení. my to dělali s rekonstrukcí koupelny a podlahovým topením. podlahové topení je fajn a není to drahé, když už se dělá koupelna nově.

jsou i kombinované, eletrika + radiátor.
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    Chteli bychom si dat do koupelny topny zebrik. jak se to pripojuje a jak vybrat? Vygooglila jsem, ze to jde pripojit bud do zasuvky nebo napojit na topne teleso? Do zasuvky to muze byt jako normalne do te kam zapojiju fen nebo je potreba elektrikare/ topenare? Opravdu nic o to nevim, tak snad neni muj dotaz uplne debilni :))
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    OGMIOS: me AluPex doporucovali na rozvody vseho (topenari v tom vedli podlahovku a trasy k radiatorum - pry super prace s lisovanim spojek a rozbocek, vyhoda, ze se casto ani nemusi delat kolena, protoze se to proste ohne, a mene spoju nez ppr.) jinak je to trojvrste plast-alu-plast, takze to i lepe drzi teplotu. Chutove to imho bude stejne, ale chlapik tvrdil, ze je to lepsi i z tohodlehlediska. Ja si ale vodu tahal sam, takze jsem zustal u PPR.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    DOKKTOR: Možná sklo.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    OGMIOS: nerez ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ZATAMOKO: hledam neco stabilnejsiho. Ze zkusenosti vim ze PPR trubky treba jde citit ve vode. Proto se snazim zjistit kterej material je nejstabilnejsi nebo nejmin zdravotne zavadny.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    OGMIOS: a co standardní řešení v podobě PPR trubek?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    COWBOY: a med udela nakou zoxidovanou vrstvu uvnitr trubky kdyz tece pitna tlakova voda? Jak asi rychle? A hodily by se na to ty mekci medeny trubky v navinu?
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    OGMIOS: Já používám nejčastěji měď, občas plast.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    Zkusim tady, nenarazil jste nekdo na informace jak to je s al-pex trubkama na rozvod pitne vody? Jde mi o stalost materialu resp. vyplavovani molekul do vody. Na jednu stranu by al-pex bylo nejrychlejsi natahnout ale vadilo by mi kdyby se dostaval hlinik do vody. A vubec, jaka technologie je v tomhle asi nejvic koser?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Tak pak to tam nemá cenu dávat zákon nezákon :-)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: řekl bych, že kvůli účinnosti spalování, potažmo bezpečnosti provozu
    CUKI
    CUKI --- ---
    SASOS: Máš pravdu, řešil jsem to z otázky stavebního povolení, ne revize, ale to by se obejít asi dalo celkem snadno. Nicméně otázka je proč je to zakázané a jestli to nemá nějaký hlubší smysl proč to dodržet? Ne všechny zákony a předpisy jsou špatné!
    SASOS
    SASOS --- ---
    THE_MIRACLE: nejlépe ti určitě odpoví plynař. CUKI promine, ale to že v době stavby byly povolený kotle typu XY a když je budeš chtít osadit teď, tak se ti může stát, že ho buď už vůbec nekoupíš a nebo ti plynař řekne, že to už nesmí ani osadit, pokud to není ve starších domech stejný typ kus za kus. Prostě na novou instalaci ti nevydá revizi. Takže se vracím zpět na začátek - zeptej se plynařů
    CUKI
    CUKI --- ---
    THE_MIRACLE: V novostavbě provozně 100%ně!
    Hlavně bacha proč se ta rozestavěná stavba prodává. Kvalitní stavby prakticky ani neuvidíš v nabídce, zatímco těch problémových je plný internet. Stejně tak bych nekupoval hrubou stavbu bez kvalitní fotodokumentace klíčových míst a dobře vedeného stavebního deníku. Jen v minulém roce jsem dělal na rozestavěné stavby dvě stavební konzultace pro kupce a ani jedna za to nestála.
    Většinou je na stavbě znát fakt, že investorovi už ke konci (nebo po celou dobu) docházeli peníze a podle toho to taky vypadá. Navíc je dneska z nějakého (pro mě nepochopitelného) důvodu módní stavět z "cihlovzduchu" a pokud je ta stavba dlouhodobě neomítnutá a nekrytá před deštěm, tak ty cihly vlivem mrazuvzdorných cyklů dost trpěj
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    CUKI: myslíš, že plyn vyjde dráž než elektřina?
    CUKI
    CUKI --- ---
    THE_MIRACLE: Pokud jsi ve fázi stavby, tak se snaž tu stavbu dokončit tak, aby jsi plynem nemusel vůbec topit, tedy snížit ztráty na minimum. Pak můžeš topit levně elektrikou a na předražený plyn se můžeš vykašlat úplně.
    Jinak nemám páru, co je u plynových vytápění povoleno či zakázáno, ale pokud je stavba rozestavěna-tedy povolena. Tak ji můžeš (dokonce by jsi měl) ji dokončit dle projektu. Že to zakázali poté, co bylo vydáno povolení, nevadí. Pokud to tedy nezakázali i u stávajících staveb.
    Otázkou je pokud je něco zakázáno, tak jestli to nemá nějaký dobrý důvod? :-)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Měl bych otázku. Zvažuji nákup rozestavěného rodinného domku. Stavba cca 5 let stála (v podstatě jde o hrubou stavbu). Plánováno bylo vytápění plynem, ale nikde jsem nenašel plánovaný komín. Zároveň mi je divné, že se všude hovoří o kondenzačním plynovém kotli. Je možné i kondenzační plynový kotel odkouřit stejně jako turbo kotel na fasádu? Vím, že turbo kotle jsou již zakázané, ale kamarád mi říkal (není si tedy jist), že odstínění na fasádu je možné i teď, pokud nad vámi nikdo nebydlí, takže RD by byl v pohodě. Neví to tu někdo? Budovat komín je totiž asi nerálné (ekonomicky i technicky), takže pak jedině změnit projekt a dát tam elektrický kotel. Díky.
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    GOZER1: ja mam 2 kulove ventily a Tkus, pri odectu to nikdy nikdo neresil. to tecko s ventilama mam asi 2 metry od vodomeru, takze o to muzu oprit polystyrenovou desku, aby to nebylo videt a nebudilo pozornost. Na druhou stranu je rozumne cas od casu nechat oddect vodu ze "slepeho" potrubi. A v neposledni rade - v Liberci se stocne pocita z vodneho - pokud bys nemel vubec zadnou spotrebu, tak by se teoreticky mohli ozvat a pocitat ti stocne z nejakeho odhadu. Proto nejakou vodu z radu stejne spotrebuji, abych mohl verohodne tvrdit ze umrela babicka a proto klesla spotreba vody - zjednodusene receno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam