• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Zdar přátelé dobrého topení.
    Tak kámoška má k tomu kotli ignis od Floriána připojené tohle.
    A zdá se, že to připojené je. Akorát si myslím, že to nemá žádné čidlo venku.

RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ZORB: vidím plno teplot v reálným čase, ale historie je jen u spotřeby paliva
    ZORB
    ZORB --- ---
    RATTKIN: A muzes z toho vytahnout nejaka data, prubehy teplot v case atd? Vim ze to ta jednotka umi, ale Viadrus to tam nema impementovany. A tusim, ze oni to spolu Viadrus a Benekov nejak pecou ten FW...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ZORB: jo ale mají tam vlastní firmware. nevím jak moc je to změněné
    ZORB
    ZORB --- ---
    RATTKIN: Tusim spravne, ze Benekov tam ma taky Climatix od Siemensu?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ZORB: jo a třetí čerpadlo na okruh do boileru.
    Benekov k tomu dává řídící jednotku, která to celý ovládá. Jsou to různé pakety podle zapojení.
    ZORB
    ZORB --- ---
    RATTKIN: Přesně k tomudle zapojení bych se chtěl dostat. Ale dokud je někdo celý den doma, tak mně to netlačí... Takže ty tam máš čerpadlo u kotle a pak čerpadlo na radiátorovej okruh?
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: Elektrickej ventil, není standartní součástí dodávky kotle, páč je x možnosti zapojení... Většinou je ke kotli přibalenej trojcestnej směšovací termostatickej ventil, kterej zajišťuje, aby do kotle zpátečkou nešla voda studenější než - tuším 45 stupňů.
    Minulej rok sem zkoušel odpojit okruh s radiátorama, a nechal sem cirkulovat vodu přes tu dohřejvací smyčku a kotel si jen udržoval žhavý a to mu stačilo i na udržení těch 50 stupňů. A dělá se to tak jak píše Rattkin, jednou za cca. 10 minut to tam přihrne palivo a zafuní do toho ventilátorem.
    Ty pelety se zapalujou elektrikou, viděl jsem tuším atmose co házel jiskru.
    U tý akumulačky se to děje, jak to navrhneš a nastavíš, je tam fůra možností...

RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    benekov na uhlí to má tak, že když má prostor nebo venkovní teplotu dobrou (jsou tam nějaký křivky pro výpočet) tak jede v útlumu. podává palivo třeba 5 vteřin jednou za 10 minut, k tomu chvíli ventilátor a běží jen jedno čerpadlo, které honí vodu přes kotel. do oběhu to nejde, protože je zavřený servo ventil. v tomhle stavu by to vydrželo na jednu nasypku dlouho, ale kotel se bude víc zanášet.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: Dík za odkaz, trochu si rád rozšířím znalosti i když je tohle téma je pro mě v praxi nepotřebné.

Ten elektricky ovládanej ventil bych čekal, že je součást kotle. Pokud ne tak jen zaměň slova v mém textu.
    Taky by mě zajímalo, jak dlouho a jakým způsobem dokáže ten kotel jet ve stand-by režimu (50°C)? To jen omezí přísun kyslíku a sníží teplotu hoření? To musí bejt ekologická bomba! a jak se kotel sám zapaluje? elektrikou?
    Ta akumulační nádrž mi přijde mnohem zajímavější. Tedy chápu dobře, že jeden okruh z AN jede skrze kotel který ohřívá na těch 50°C?
    ZORB
    ZORB --- ---
    CUKI: No jo, je to tak. Proto mám stěží pochopení pro lidi, co si i mimo sezonu nahrejvaj vodu v komb. bojleru... Zapomeň že to celé budeš řídit nějakým obecným GSM relé, řízení automatickýho kotle si todle hlídá samo. U Siemensu co mi řídí kotel, má na to prostorovej termostat dvojvodičový připojení sepnuto-rozepnuto (kotel jede, nebo je v útlumu - hlídání minimalní provozní teploty a udržování žhavíků, je na tom nezávislé. Problém není termostat, ale jak je to celé navržené. Sice můžeš udržovat kotel v útlumu, ale pokud tam není aktivní prvek (el. ventil), kterej umožnuje uzavření otopnýho okruhu, tak jak si ten kotel natápí na těch 50 stupňů, tak tu teplou vodu posílá čerpadlo do oběhu do těch radiátorů=ochlazení.
    A tady něco k tý nízkoteplotní korozy, pokud Tě to zajímá: http://vytapeni.tzb-info.cz/teorie-a-schemata/719-nizkoteplotni-koroze-kotle
    Dost často se u nízkoenergetickejch staveb todle řeší akumulační nádrží, krom toho to dovoluje provozovat ten kotel v nejvíc efektivním režimu.
    Jo a abych nezapoměl, je dost kotlů aut. kotlů na peletky, co si umí zapálit palivo sami. Ale uhlí bohužel...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORB: To jako kotel na pevný paliva musí de facto furt běžet? To je ta nízkoteplotní koroze tak šílená? Pokud ano, tak to musí mít 3 stavy (On, 50°C a off). Tedy by bylo vhodné zjistit jestli kotel dokáže s těmi stavy nějak komunikovat. Pokud ano pak bych volil nějaký univerzální GSM modul co 3 stavy umí taky.
    Ono by to šlo i na dva stavy (jen 50°C a ON), ale myslím, že je vhodné aby ten kotel šel v případě nutnosti vzdáleně vypnout.
    Někdy jsem řešil třeba temperaci proti zamrznutí vody na EE přímotop lokálně v místě potřeby. V tomto případě ale spínal velice vyjimečně. Ale pokud potřebuje mít kotel 50°C, tak to jinak než "zevnitř" nemá moc smysl.
    ZORB
    ZORB --- ---
    LINKOS:Já mám doma hlavice na každým radiátoru, když jsou místnosti vytopený komplet, radiátory uzavřený, tak kotel přechází do útlumu. Teplotu otopný vody mám nastavenou na 58 stupňů +5 stupňů. Pokud se uzavřou všechny hlavice najednou a kotel jede na maximum, tak hodl vyskočí teplota na cca. max. 75 stupňů a voda v kotli proudí pomocí smyčky.
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: Ještě k tomu elektrickýmu kotly, alespoň u kotle co máme doma, ta jeho regulace umožňuje řízení záložního zdroje jako je ten elektrickej kotel. Nějak to bastlit a spoléhat na inteligenci obsluhy, jakej ventil ručně zavře a otevře, je v případě kotle dost nebezpečný a někdy i drahý. Páč minimálně nahřejvat kotel na pevný elektrikou nechceš...
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: Je z toho termostatu zjistitelný typ, výrobce? Já bych zkusil podporu výrobce kotle. Bude potřeba nafotit, nebo popsat hydraulický schéma toho otopnýho systému. Dost řízení automatickejch kotlů má ethernetovou zásuvku s možností připojení do domácí sítě a umožňuje různý formy programování na dálku, ale co je klíčový je to, jak je regulovatelnej ten otopnej okruh, pokud tam není možnost odpojení okruhu s radiátorama, tak stejně i s GSM termostatem tak proudící voda se prostě bude ochlazovat v těch radiátorech....
    ZORB
    ZORB --- ---
    LINKOS: No u automatickejch kotlů na pevný paliva je potřeba mít na paměti: 1. kotel musí být nahřátý na teplotu 50+ kvůli nízkoteplotní korozy. 2. je třeba udržovat žhavý (min. v případě uhlí). 3. V automatu se najednou spaluje malý množství paliva 4. Většina automatů při teplotě otopný vody 80+ vypíná podavač i ventilátor.
    GSM termostat je fajn, většina výrobců to má jako příslušenství. Ale bez oddělenejch okruhů (trojcesťák, čerpadlo nebo obojí) se stějně voda ochlazuje v radiátorech a i kotel v útlumu dotápí na min. provozní teplotu a to v pořádném mrazu, prostě ten malej zásobník vyprázdní raz dva.
    VITI
    VITI --- ---
    COWBOY: ty jednoduchy termostaty jsou jen on/off, muzou spinat treba akvarium
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: Nebyl nikdy plynový kotel. Proto mě plete, že by při instalaci kotle na uhlí instalovali termostat na plynový kotel.
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: Pokud nemá termostatický hlavice, tak bych někde čekal prostorovej termostat... A tam byl nebo je plynovej kotel?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ZORB: v tom vidim dva problemy,jednak to neresi,ze po prijezdu tam bude kosa a druhak termostat pak nemusi chapat co se deje,hlasi,ze se ma topit a kotel natapi,ale nema odber a je natopen na provozni maximum. Elegantnejsi reseni je tam dat ten gsm termostat,nebo jak psal cuki. Nebo termostat na kterym si nastavis na ruzne dny ruznou teplotu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam