• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    ZORB
    ZORB --- ---
    LINKOS:Já mám doma hlavice na každým radiátoru, když jsou místnosti vytopený komplet, radiátory uzavřený, tak kotel přechází do útlumu. Teplotu otopný vody mám nastavenou na 58 stupňů +5 stupňů. Pokud se uzavřou všechny hlavice najednou a kotel jede na maximum, tak hodl vyskočí teplota na cca. max. 75 stupňů a voda v kotli proudí pomocí smyčky.
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: Ještě k tomu elektrickýmu kotly, alespoň u kotle co máme doma, ta jeho regulace umožňuje řízení záložního zdroje jako je ten elektrickej kotel. Nějak to bastlit a spoléhat na inteligenci obsluhy, jakej ventil ručně zavře a otevře, je v případě kotle dost nebezpečný a někdy i drahý. Páč minimálně nahřejvat kotel na pevný elektrikou nechceš...
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: Je z toho termostatu zjistitelný typ, výrobce? Já bych zkusil podporu výrobce kotle. Bude potřeba nafotit, nebo popsat hydraulický schéma toho otopnýho systému. Dost řízení automatickejch kotlů má ethernetovou zásuvku s možností připojení do domácí sítě a umožňuje různý formy programování na dálku, ale co je klíčový je to, jak je regulovatelnej ten otopnej okruh, pokud tam není možnost odpojení okruhu s radiátorama, tak stejně i s GSM termostatem tak proudící voda se prostě bude ochlazovat v těch radiátorech....
    ZORB
    ZORB --- ---
    LINKOS: No u automatickejch kotlů na pevný paliva je potřeba mít na paměti: 1. kotel musí být nahřátý na teplotu 50+ kvůli nízkoteplotní korozy. 2. je třeba udržovat žhavý (min. v případě uhlí). 3. V automatu se najednou spaluje malý množství paliva 4. Většina automatů při teplotě otopný vody 80+ vypíná podavač i ventilátor.
    GSM termostat je fajn, většina výrobců to má jako příslušenství. Ale bez oddělenejch okruhů (trojcesťák, čerpadlo nebo obojí) se stějně voda ochlazuje v radiátorech a i kotel v útlumu dotápí na min. provozní teplotu a to v pořádném mrazu, prostě ten malej zásobník vyprázdní raz dva.
    VITI
    VITI --- ---
    COWBOY: ty jednoduchy termostaty jsou jen on/off, muzou spinat treba akvarium
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: Nebyl nikdy plynový kotel. Proto mě plete, že by při instalaci kotle na uhlí instalovali termostat na plynový kotel.
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: Pokud nemá termostatický hlavice, tak bych někde čekal prostorovej termostat... A tam byl nebo je plynovej kotel?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ZORB: v tom vidim dva problemy,jednak to neresi,ze po prijezdu tam bude kosa a druhak termostat pak nemusi chapat co se deje,hlasi,ze se ma topit a kotel natapi,ale nema odber a je natopen na provozni maximum. Elegantnejsi reseni je tam dat ten gsm termostat,nebo jak psal cuki. Nebo termostat na kterym si nastavis na ruzne dny ruznou teplotu
    ZORB
    ZORB --- ---
    PISTA1: Já mám doma prostorovej termostat od kotle v šuplíku. V kotli stejně nesmí voda vychladnout pod tuším 50 stupňů. Kotel má nastavenou teplotu otopný vody a zbylou regulaci zvládnou termostatický hlavice. Prostorovej termostat připojím při připojování kombi bojleru a s trojcestným ventilem, který bude uzavírat okruh, aby kotel při dohřejvání na nastavenou teplotu otopný vody, nevytápěl celej dům...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: Přiznám se, že ten systém vůbec neznám. Na tělesech jsou jenom ta bílá kolečka. Tak, jak to je teď postavené to vydrží max 3 dny, ale když začne mrznout, tak spíš dva.
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: Jak dlouho vydrží zásobník, když termostatický hlavice na tělěsech budou nastavený na nějakou temperovací teplotu?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: No měl jsem na mysli že je třeba řešit pouze vytápění před příjezdem ne?
    Takže termostat bude nastavenej jako kdyby tam člověk byl, ale bude zapojen přes spínání přes GSM.

Je jasné že pokud je to 2in1 bude to míc více možností, ale je otázkou jestli jsou potřeba. Pokud si objednám hračku za 5k byl bych rád, aby byla spolehlivá.

Mám doma třeba od nich asi sedm termostatů PT712/713 a z toho 3 už odešli. Reklamace zamítnuta z důvodu zničení indukcí. Přitom byl každej v jiný místnosti. Jeden spíná třeba topný okruh 170W a topné kabely od termostatu k podlaze jsou cca min 10-20cm od kabelu s čidlem. Jak by to asi mělo být daleko pro výkony běžné podlahovky?

Takže (nejen) z tohoto důvodu bych se snažil systém navrhnout, aby v případě problémů byl snadno zaměnitelný ta něco jiného.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: delaj,dnes jsem na to koukal pt 32 gst myslim... On i tedle termostat pres mobil zase jen dava signal topit/netopit. Proc to kombinovat s dalsimi a jak to udelat aby se to nehadali,si rad poslechnu
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS:
    COWBOY:
    Ty GSM termostaty nebo i samostatné GSM spínání dělá tahle firma taky. Dokonce maj spínání i přes wifi (to už je ale trošku dražší). Určitě si člověk vybere. Akorát mám na tuto firmu velmi rozporuplné názory. Na jednu stranu dělaj pěkný šikovný věcičky, co velmi usnadní regulaci mnoha věcí v domácnosti. Na druhou stranu mají velmi tragický servis. Respektive to, jak se stavějí k záruce, bych doporučoval ten systém navrhnout co nejvíce obměnitelný. Tedy termostaty by měli být samostatné a GMS spínání také. Protože vadu výrobku totiž vždy hodí na zákazníka. Mám 3 strany reklamačních protokolů, nebylo to jen u mě, a všude zamítavé stanoviska. :-(
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    COWBOY: nejcasteji montujem todle,da se tam nastavit kazdy den zvlast: https://www.elektrobock.cz/prostorovy-termostat/p43

ten pres mobil sme davali jen jednou,ale od koho uz nevim
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    LINKOS: No přesně něco takovýho bych tam potřeboval dát. Akorát nevím, co přesně mám hledat.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    COWBOY: ale ten kotel musi natapet podle nejakyho termostatu. Namontoval bych tam termostat s nastavitelnou teplotou pro kazdy den zvlast a pak nechal jen udrzovat teplotu a natopit pred prijezdem... Dneska ti delaj i termostaty,ze do nej prdnes simku a pak pres mobil nastavuje teplotu z druhyho konce republiky...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    PISTA1: Místa tam moc není. Uz teď je problém se protáhnout mezi nasypkou a bojlerem, když jdu čistit roury.
    Regulace tam nejspíš není vůbec žádná. To by taky potřebovalo, ale vůbec netuším, co ma smysl dávat.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    COWBOY: A podle čeho ten automat na kotli pozná jak má topit? nějaká regulace tam bude. Učitě musí jít nastavit na kolik má vytápět.

Výdrž na pár dní navíc by vyřešil nástavec násypky aby se tam vešlo víc uhlí, místa tam je podle fotky dost ;)
    VITI
    VITI --- ---
    COWBOY: na 2-3 dny bych to neresil, nalozil bych kotel a za zbyly cas nemuze barak nejak moc prochladnout
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam