• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    POHODAVOLE: asi 30 t za kotel. Když srovnám třeba s automatikou na uhlí, co má teta, tak je to zlomek...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LAETATIO: pardon, to jsem netusil, tak diky za vysvetleni. Kazdopadne porizovaci cena bude taky uplne jinde..
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    POHODAVOLE: u kondenzačního kotle komín potřeba není...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LAETATIO: tak zrovna drivi staci kupovat stipany za beznou cenu a i tak vyjde o hodne levneji oproti plynu / elektrine. Plyn bych uplne zavrhl, protoze je treba komin + pravidelna revize. U topeni el. mas pak nizsi sazbu na celou spotrebu.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    Ahoj, pořizujeme starší domek na vesnici. V tuhle chvíli máme v plánu koupit kondenzační plynový kotel (okolo 20 kW). Řešíme jak pořizovací náklady, tak samozřejmě náklady na topení. Je nějaká schůdnější varianta? V okolí nemáme kontakty, abychom sháněli levně dřevo a na kotel na uhlí tam není žádný vhodný prostor (a vlastně ani na to uhlí), navíc automatika už by vyšla dost draho a na pravidelné přikládání budeme málo doma (oba budeme dojíždět za prací).
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    RATTKIN: tak urcite te ohrev vody stoji vic nez kdyby si to mel nekde v teple v kotelne, ale myslim,ze ten alobal tomu moc neprida, spis by to chtelo pridat izolaci typu vata , polystyren
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    dotaz na boiler na tuv. mám ho na půdě,v mrazu. má cenu to dodatečně izolovat? mám tu nějaký alobal.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    SASOS: A jakeho Atmose jsi se zbavoval?
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    SASOS: Ja chci topit jen drevem a drev. Briketama. Budu tim “nabijet” 1500l AN. Dakon je emisni trida 2 tak bych do toho stejne musel jit za par let. Tak chci do toho jit ted dokud jsou finance. Jinak ja na Atmos ctu povetsinou kladne recenze.
    SASOS
    SASOS --- ---
    HE11_KNIGHT: promin, mohu se zeptat, co to žere? Jen dřevo nebo pelety? Případně co tě vede k Atmosu? Jen, že jsem se jednoho Atmosu zbavil a znovu bych do něj už nešel.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    HE11_KNIGHT: Tak nic by se neveslo, musi se to dat do stodoly :)
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    PISTA1: což o to, pokud by šla AN udělat na cca 2,5m do výšky a tím by se ubaralo na šířce, tak by se mi to vše do kotelny vešlo :)

Jinak už druhá firma mi cpe automat, že prý nebudu muset řešit nádobu atp .. každopádně tady na vsi všichni jedou AN + Kotel .. a jelikož žijeme poblíž pořádnejch hvozdu tak tady není moc problém s dřevem.

Ještě takový offtopic - Jestli někdo využije ještě Dakon DOR 16kw, emisní třída 2, r. v. 2003. Tak ho rád přenechám za nějaký to tvrdý dřevo. Termín přenechání bych ještě upřesnil .. :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Já mám u kotle 500l a 400l celkem mě to dalo je sehnat, protože mám jen 199cm vysokej strop. Takže sem už myslel, že budu muset kopat díru v podlaze abych tam nacpal nějaký standartní.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    8Z4S: No nad tím jsem nepřemýšlel, ještě si kolem toho něco pozjišťuju.
    PISTA1: To zní taky parádně.

Děkuji oboum za rady! :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    HE11_KNIGHT: není problém, když není stodola tak se třeba vykope díra vedle baráku a nádrž se šoupne do ní.
    Když budou AN v zimě, tak určitě origo izolaci, nechat je alespoň 40cm metru od zdi a zasypat je polystyrenovejma kuličkama.
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    HE11_KNIGHT: dvě menší se taky nevejdou?
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    Ahoj, chci se zeptat, řešíme teď koupi kotle Atmos DC 25 S a v rámci dotačního programu musíme mít akumulační nádrž minimálně 1500l. Z toho nám vyplývá, že se nám nevejde do kotelny (1000l by se vešla). Ale na dům máme napojenou zděnou stodolu a teoreticky jde provrtat díry do stodoly a tím pádem by nádrž mohla být instalována ve stodole. Řikám si jestli jste se s tímto řešením někdo setkal. Uvažuju, že pokud by teplota ve stodole byla velmi nízká, postavím kolem AN zateplenou komůrku.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    ZORB: kdybych teoreticky vytocil vsech 120 litru najednou, tak do nejakych 20-30ti minut je bojler zpet na 70°. kotel ma 24kw, takze ho studeny bojler nezajima.
    a dobre, kdybych si doma chtel poradne zatopit radiatory, a zaroven bych mel studeny bojler, tak kotel je bude topit dele, nez to dohoni na 70.
    do zpatecky se mi vraci horka porad, prave pres ten bojler.
    pokud to vyznamne klesne, tak jen chvilkove, protoze se otevrel radiator. ale to je minutova zalezitost. kotel hned dotopi.
    ZORB
    ZORB --- ---
    TANTRAMAN: Hele a jak mas reseny to, kdyz je bojler vychlazenej a chces aby sel veskerej vykon do radiatoru? A co se deje z teplotou vody ve zpatecce, kdyz je v bojleru tepla vyplacana?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam