• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Určitě se to tu už mockrát řešilo, ale asi jsem chyběl nebo jsem to už zapomněl. Může mi někdo znalý prozradit, co bude dražší, případně o kolik. Známá topí v domě a za lonský rok protopila 90q ořechu2. Kdyby přešla na pelety, na kolik by to tak mohlo vyjít?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    WODA: nevím co to bylo, 8 roků už v tom bytě nebydlím.
    Jen sem volal servisáka kvůli stejnejm problémům jako má SWIST, ten řek že mám s tímhle konektorem zahejbat a WAWky začli fungovat normálně.
    WODA
    WODA --- ---
    PISTA1: SWIST: to asi nebude spalinové čidlo, ale termočlánek - pojistka, která nepustí plyn, pokud není zahřátá - nebo pokud není čudlík nadoraz. Stejná věc bývá na plynových sporácích a troubách. Může to být špatný kontakt, nebo rozbitý termočlánek.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    SWIST: Na výstupu do komína je spalinové čidlo. kabel k němu je připojený konektorem, který když zoxiduje a má blbý kontakt, tak nehoří sám plamínek a neběží Hlavní hořák.
    SWIST
    SWIST --- ---
    ...nevyznáte se někdo ve WAWkách? mám tu Gramat 461, v jednom pokoji se mi je povedlo nahodit v pohodě, ale ve druhém vůbec.. Jiskru hází, byť čidlík trochu blbne, ale po sundání plechů jsem zjistil, že věčný plamýnek hoří pouze pokud je stisknutý na doraz. Netušíte co s tím, respektive kde by mohl být problém? Samotný čudlík se zdá být v pořádku, neni nikde vylomený nebo tak něco..
    IV0
    IV0 --- ---
    ALTOR: Nevím jak Sith, ale já ano. Jestli si ochotný se dostat někam okolo 15-18kWh/m2 (což je dnes asi nejvíc smysluplný stavební standard) tak se vyšší investice do TČ nevyplatí, ale on už se ani nevyplatí moc ani ten plyn, striktně ekonomicky Ti vyjdou nejlépe elektrické rohože (jestli chceš mít jistotu, že dokážeš v budoucnu vyměnit topný zdroj, tak si dej plyn nebo TČ, ale nevyplatí se to). Když si výš (20 kWh/m2) a můžeš jít do nízkoteplotního systému, tak TČ se vyplatí určitě. Když si naopak níž (pasivní standard), tak má smysl uvažovat o ventilačním TČ (např. Nilan), teda jestli chceš strojní větrání...
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    SITH: Diky, mas primou zkusenost? Porovnaval jsi ceny na metr, porizovaci atp.?
    SITH
    SITH --- ---
    ALTOR: pokud zůstanou jen obvodové zdi a jdeš do toho takhle od začátku, tak bych nic jiného než čerpadlo neřešil
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    Ahoj,
    potrebuju se rozhodnout mezi tepelnym cerpadlem versus plyn. Stary barak, ktery bude zateplen, cca 300 m2. Hadam, ze nebude zadna dotace, takze celkove ferovy boj. Neco sem se snazil nacist, ale nachazim celkem protichudne nazory. Z baraku zbydou jen obvodove steny, takze je mozne hodit topeni jak do radiatoru tak do podlahy. Diky moc
    ROSTA6
    ROSTA6 --- ---
    Nějaké připomínky co bych měl předělat nebo to vypadá ok ?

ROSTA6
    ROSTA6 --- ---
    PILOT45T: Update hlavice, pokud to bude chtít regulovat tak odfrezuju druhou jenom tak aby tam zustal minimální průtok. Před prvním nájemníkem tu matici hlavice ještě vezmu lepidlem.

PILOT45T
    PILOT45T --- ---
    ROSTA6: Jenom odmontuj tu hlavici co tam je (https://1384153947.rsc.cdn77.org/...9ceb06c1/1/termostaticka-hlavice-herz-7260-m28-15-kapalinova.jpg) a to je vse. Tak zustane max prutok.
    ROSTA6
    ROSTA6 --- ---
    PILOT45T: Dává smysl, takže manuální hlavici s modifikaci aby ji nemohli zavrit. Nebo existuje možnost vymontovat celou tu věc s regulaci a jenom ji zaslepit ?
    PILOT45T
    PILOT45T --- ---
    ROSTA6: Jednoduše, v místnosti, kde bude pokojový termostat sundej hlavici na radiátoru. Pak to bude fungovat jak má, jinak máš dvě regulace proti sobě. Jinak pokud nebude průtok, kotel se přehřeje a vypne na havarijní kotlový termostat, ten ale pak při zničení sám nevyměníš. Mě takhle zničil el. kotel nájemník.
    ROSTA6
    ROSTA6 --- ---
    PISTA1: Chápu, a teoretické řešení když uživatel bude debil a vypne obojí topení ?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ROSTA6: Pár příspěvku zpátky. V místnosti kde je termostat, se dává manuální hlavice.
    ROSTA6
    ROSTA6 --- ---
    Zdravím, asi to sem moc nepatří ale třeba poradíte. Opravujeme byt 1+1 a dal jsem tam 2x radiator (33 600x1600 a 21 600x1200) od korada a plánuji použít kotel Bosh Tronic Heat 3500 6kW. Jenom na topení, vodu budu ohřívat v bojleru. Nikdy jsem to nedělal, takže trochu tápu. Od kotle mám topnou větev, odvzdušnění v nejvyšším místě, pak T roztrojení do obou topení. Z obou topení zase seběhnutí přes Tčko, pak přes místnost s odvzdušněním vratka do kotle. Použil jsem AL-PEX trubky ø20. Pak jsem tam ještě udělal připojení k řádu pro tlakování. Topení je nepřímo bez takové té armatury dole. Řídit se to bude pokojovým termostatem. Hádám jsem doteď neudělal nic špatně, jediné co nechápu je jak nastavit kotel/čerpadlo pro situaci když někdo zavře obojí topení ventilem. Ono to samo pozná že ten okruh je uzavřený nebo je třeba mu nějak vysvětlit že se to může stát ? Případně někdo z okolí Brna co si myslí že by bylo lepší aby to zapojil on neboť ja jsem lama by byl vítaný.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    KOOTCHA: Plus akumulace tepla. Ale hlavně ta životnost.
    VITI
    VITI --- ---
    KOOTCHA: zivotnost?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    V čem tkví vlastně výhoda litiny oproti plechu?

Nemá někdo zkušenost s Thorma Landshut, nebo Haas and sohn Skarnes?
    LANDSHUT | Krbové kachle | THORMA Výroba, k.s.
    https://www.thorma.sk/krbove-kachle/landshut/
    SKARNES | Krbová kamna | Produkty | Haas + Sohn
    https://haassohn-rukov.cz/cs/produkty/krbova-kamna/skarnes

Nějak mi to zatim přijde rozumnej poměr cena/výkon v obou případech. Maj obě externí vzduch i dvojitý spalování. Jen mi přijde, že se do obojího vejdou jen malý polena (30max)

Budu rád za poznatky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam