• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    Fajn, tohle asi vzdávám. Nedokážu se v tý topenařině vůbec zorientovat :(Tudíž - nemáte tip na schopnýho projektanta v okolí Jičína, Nymburka nebo Ml. Boleslavi, co by nám to spočetl a probral výhody/nevýhody všeho?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PISTA1: ne, fakt nebydlíme ve vile Stiassny :) to je jenom ilustr fotka, protože tam mají stejné tělesa. každý topenář když to vidí, tak se křižuje a mumlá něco o soustrasti. metrapůl dlouhý 18trubkový kousek, co mám zrovna vedle sebe v pracovně, je vlastně už nejmenší, co doma máme, a ten má cca 45litrů. to chceš.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    DOKKTOR: no jo, když já mám celej, baráček velkej asi jako vy tu halu na fotce :D
    Radiátory jsem nechtěně o 2/5 předimenzoval, protože starý počítaly výkon s o 15°C větší teplotou vody než nové. Na druhou stranu je to dobrý, protože do nich můžu pouštět chladnější vodu.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Je tu někdo, kdo používá termostat nebo ventily Netatmo? Potřeboval bych konzultaci.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PISTA1: no to je ono. velkokapacitní radiátory s plynovým kotlem jsou ekonomická sebevražda (to samé, pokud to chceš natopit z nádrží - to by musela byt "trošku" věčí kapacita, aby to fungovalo jak má). velké radiátory mají jisté výhody té setrvačnosti u topení tuhými palivy, ten kotel topí, dokud má co pálit a než se odhodláš jít přiložit, tak radiátory furt hřejou - navíc to bývalo dřív výhradně na samotíž, takže taky kvůli tomu. ale plynový kotel lusk zapne topí lusk vypne netopí,tam je nejaká setrvačnost spíš na škodu a stojí to zbytečně peníze natápět kubíky vody.
    LAETATIO: bohužel, máme doma staré trubkové radiátory, které se nám moc líbí a do toho stylu, v jakém rekonstuujem tan barák, to sedí

ale propálit do toho ročně 40k v plynu už mně moc nebaví. takže na cestě jsou nové kamna, plecháče a akunádrž
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    COWBOY: každý máme jiný vkus. Viděla jsem interiéry, kde mi plecháče nevadily a jiné, kde hodně. A jednoduché litinové se mi prostě líbí.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    LAETATIO: Bydlím v rodinném domě z roku 30 a plechové radiátory vůbec neruší. Ale je fakt, že v kuchyni mám indukci a lednici (tu skříň, co se do ní dával led, aby chladila jsem vyhodil předloni) a v koupelně máme termostatické baterie. :-)
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    COWBOY: nemám ráda snahu o nějakou ultra modernu ve starých domech. Většinou to na mě působí směšně a lacině. Takže náš domek že 40. let bude prostě trochu retro. No a k tomu mi plecháče příjdou jako pěst na oko...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    PISTA1: Já nemám nádrže, tak by to zas takový problém neměl být. Akorát ten chytrý ventil netatmo vypíná při otevřeném okně a pak chvílí zůstává zavřený a stejně reaguje i na otevřené dveře na chodbu. Asi si vážně budu muset přečíst ten návod.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    DOKKTOR: Ono to velký snižování teploty, když nejseš doma je taky celkem diskutabilní,jako jasně že záleží na na konkrétním případu.

Já mám nastaveno v tejdu od 14:00 21,5°C v 22:00 snižuju na 21°C, 00:00 na 20°C
    V 5:00 - 5:45 21°C Aby jsme o půl6 nevstávali do zimy pak zas 20°C

Když jsem s tím zkoušel laborovat a snižovat teplotu třeba na 17°C když nejsme doma. Tak následný natopení na 21,5°C mě vycuclo teplou vodu z nádrží daleko dřív, než když udržuju 20°C a pak dotápím na 21,5°C
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    LAETATIO: Každý asi máme jiný vkus. Mně se tedy litinové vůbec nelíbí. :-)
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    COWBOY:
    DOKKTOR:
    Dík. Jdu tedy hledat plecháče, co mi nebudou vzhledově vadit. To bude výzva...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    LAETATIO: v ideální vztažné soustavě bezztrátové středoškolské fyziky to tak samozřejmě funguje...až na drobný detail -ty potřebuješ stejné množství tepla, ne vody, na vytopení místnosti. pokud teda větším tělesem protéká voda pomaleji, tak stráví víc času ve vedení, kde to teplo předává zdivu, které ho odvede bůhvíkam (do místnosti taky určitě nejaký ten zlomeček). nehledě na to, že při horší schopnosti tělesa to teplo odevzdat do vzduchu posune teplou vodu dál - další ztárty ve vedení plus ta setrvačnost, což taky neni uplně výhra. jednak se těleso natápí dýl, druhak dýl chládne, což třeba "oceníš" při ježdění do práce, kdy nejsi půl dne doma. vypneš kotel, opustíš domácnost a radiátory ti další 3-4 hodiny topí. proč? aby se pavouci měli dobře. dojdeš domů, zatopíš a hodinu čekáš než bude teplo. jasně, dá se to načasovat, ale pak zas natápíš zbytečně velké množství vody. když to necháš jet celou dobu, tak zas pálíš plyn zbytečně.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    DOKKTOR: Že to chladne ve vedení by mi tolik nevadilo, pokud to vedení není mimo barák. :-)
    Tlusté trubky jsou hnus.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    LAETATIO: Plechové radiátory mají větší plochu, tedy k té výměně dochází rychleji. Kondenzační kotel pracuje s teplotou vody do topení kolem 40°C. Já začínám topnou sezónu na 38 a postupně přidávám až na 45 v největších mrazech. To by litinové radiátory ani nevěděly, že mají topit. :-)
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    DOKKTOR: no mě to právě logické nepřijde - řekla bych, že abych místnost o nějaké teplotě vystoupila, budu k tomu vždycky potřebovat shodné množství vody, jen v jednom případě bude protýkat rychleji a bude se muset víc dohřívat a jednou pomaleji. Pokud teda stále platí rovnice o výměně tepla, co jsem se učila na střední.
    Lepší schopnost výměny jako argument beru.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    LAETATIO: no ma pravdu ten pan. Kdyz natapis nasobne vic vody, tak to logicky vic stoji. Plechace navic maji lepsi schopnost vymeny. Kdyz proteka vic vody velkoobjemovym systemem, tak taky tece pomalej - vic to chladne uz ve vedeni atd. Nevim na jakou teplotu jedou kondenzacni kotle, taky tam bude asi nejaka souvislost.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: mě to benekov zvednul, ale technik pořád jezdí na výjezdy a nemá se čas vybavovat.
    výrobce by mohl mít seznam certifikovaných revizáků, nebo aspoň instalatérů co by mohly vědět.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    Dostáváme se pomalu k řešení topení.
    Původní plán byl kondenzační kotel a chtěli jsme litinový radiátory, protože nám přijde, že se do starýho domu prostě hoděj.
    Měli jsme tu topenáře, který je zároveň i revizák na plyn a kterému jsme věřili. Probírali jsme to s ním a říkal, že litinu moc nedělají, kvůli pořizovací ceně. Ale neříkal, že by s tím byl nějaký technický nebo následný problém.
    Bohužel tenhle náš topenář je v nemocnici a netuší, kdy se dostane ven. Že nebudeme topit tuhle zimu, s tím jsme smíření, ale vzhledem jeho vytíženosti, že nevíme co mu je, kolik zakázek se mu posune atd. nechceme úplně riskovat, že nebudeme topit ani tu příští...
    Na doporučení jednoho našeho meloucháře se u nás byl podívat jiný topenář. Jenže to dělá opět jen jako melouch, takže bez FA (což je teď vedlejší). Ten se nám snaží zprostředkovat i kotel a radiátory - plechový. Když jsme začali mluvit o litinových, začal vysvětlovat, že jejich kombinace s kondenzačním kotlem je naprosto nevhodná, že pak je třeba moc vody, širší trubky a náklady vzrostou výrazně nejen při pořízení, ale i během provozu. Nám přijde, že s větším objemem bude problém jen ve větší setrvačnosti, ale třeba něco přehlížíme. Zas se nám nechce naletět někomu, kdo se na nás chce (dost možná) jenom napakovat. To asi radši riskneme další studenou zimu...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: Zkoušel jsem prodejce. Nic moc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam