• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    Dostáváme se pomalu k řešení topení.
    Původní plán byl kondenzační kotel a chtěli jsme litinový radiátory, protože nám přijde, že se do starýho domu prostě hoděj.
    Měli jsme tu topenáře, který je zároveň i revizák na plyn a kterému jsme věřili. Probírali jsme to s ním a říkal, že litinu moc nedělají, kvůli pořizovací ceně. Ale neříkal, že by s tím byl nějaký technický nebo následný problém.
    Bohužel tenhle náš topenář je v nemocnici a netuší, kdy se dostane ven. Že nebudeme topit tuhle zimu, s tím jsme smíření, ale vzhledem jeho vytíženosti, že nevíme co mu je, kolik zakázek se mu posune atd. nechceme úplně riskovat, že nebudeme topit ani tu příští...
    Na doporučení jednoho našeho meloucháře se u nás byl podívat jiný topenář. Jenže to dělá opět jen jako melouch, takže bez FA (což je teď vedlejší). Ten se nám snaží zprostředkovat i kotel a radiátory - plechový. Když jsme začali mluvit o litinových, začal vysvětlovat, že jejich kombinace s kondenzačním kotlem je naprosto nevhodná, že pak je třeba moc vody, širší trubky a náklady vzrostou výrazně nejen při pořízení, ale i během provozu. Nám přijde, že s větším objemem bude problém jen ve větší setrvačnosti, ale třeba něco přehlížíme. Zas se nám nechce naletět někomu, kdo se na nás chce (dost možná) jenom napakovat. To asi radši riskneme další studenou zimu...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: Zkoušel jsem prodejce. Nic moc.
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: Zkoušel si výrobce, mně osobně vždy dobře poradili u výrobce na servisní lince, dokonce se mi podařilo z nich vytáhnout servisní hesla a novej FW..
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Beru cokoliv.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Máš nějakého dobrého revizaka? Jedná se o okolí Berouna.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: já ti můžu trochu poradit s uhelným automatem, ale možná nejlepší bude revize.
    stejně se to má ob dva roky dělat, mě revizák hodně poradil co a jak mám hlídat, prošel komplet nastavení...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Taky mi to přijde hodně. Proto hledám někoho, kdo se v tom vyzná.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ten pes to uhlí asi žere, 90q to je strašně moc.
    náš starej barák ze 70. let, dvoupatrový pro dvě rodiny, do 50q za rok
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    zdravím , máte někdo kotel VERNER V25DLS ? Potřeboval bych malou konzultaci ;) …
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Bydlí tam jedna ženská a pes.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: pro kolik lidí je ten dům stavěný? nemá v popelu nespálené uhlí?
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: Florián Ignis
    ZORB
    ZORB --- ---
    Co je to za kotel?
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: Asi bych potřeboval nějakého šikulu na nastavení toho kotle. Je tam termostat v pokoji, ale mám pocit, že to s ním nějak moc nepracuje.
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: V tý době jsem měl "v kotli" starej fw, co nelogoval hmotnost vyhrnutého paliva, takže přesně to nevím. Ale přislo mi, že okometricky to vyjde +- stejně. U peletek sem musel mít nastavený menší interval přikládání.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: Tohle jsem si potřeboval ověřit. Takže vlastně na hmotnost protopíš méně.
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: A u peletek je ještě předpoklad, že budeš mít relativně dost velkej skladovací prostor a hlavně suchej...
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: Minulou zimu jsem si koupil několik pytlů peletek, abych si vyzkoušel rozdíl mezi hnědkou a peletkama. Došel sem k tomu, že peletky jsou super na manipulaci, popela je zásadně méně a můžu s ním i na kompost, méně sazí , méně smradu. Nicméně cenově mi to vycházelo o 12 tisíc dražší, než uhlí za sezónu. Za tu protopím cca. 21 000,-
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    A nenapadá mě, jak rozumně ten dům zaizolovat.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    CUKI: No mně právě přišlo divné, že ty pelety stojí od 5.000 nahoru. Ale chápu, že to bude čistší práce při obsluze, méně sazi...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam