• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISTA1: A jak to funguje v rámci zimy? Přeci na začátku topné sezóny i v těch nejhlubších mrazech ta nejrychleji chladnoucí místnost může být úplně jiná. Někdy hrajou roli solární zisky a někdy zase sousedící místnosti... Termostatická hlavice sama o sobě je taky pouze nouzovka pokud nemá každá externí čidlo.

Ještě že topím elektrikou, sice mi v tom několikadenním smogu už dneska (včera večer) začla topná sezóna, ale ta regulace je naprosto triviální a přesná. V domě kde jsem bydlel předtím se to regulovat muselo vždy manuálně a to byl teprve opruz. Právě kvůli těm termostatickým hlavicím bez externího hlídání teploty.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    GOR: Opět, znova a tudíš opakovaně :D
    Termostat od kotle přijde do obytné místnosti která, nejrychleji chladne. V této místnosti necháš na radiátorech manuální hlavice, kterejma vyreguluješ vodu v radiátorech, tak aby se stihli ohřát ostatní místnosti, ve kterejch máš na topení termohlavice.
    Funguje to spolehlivě a nemusíš utrácet tisíce za hlavice s komunikací.
    GOR
    GOR --- ---
    PILOT45T: Co je to vhodne?
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    PILOT45T: kdyz chces kombinovat regulaci v mistnosti s chytrejma hlavicema?
    PILOT45T
    PILOT45T --- ---
    GOR:
    ALTOR: Nebude mnohem levnější umístit vhodně termostat kotle?
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    GOR: Honeywell evo home + pocet hlavic dle radiatoru
    GOR
    GOR --- ---
    ALTOR: Nejake typove oznaceni by bylo prosim?
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    GOR: Honeywell - ridici jednotka plus hlavice. Mam a spokojenost
    GOR
    GOR --- ---
    Zdar. Mám dotaz, jestli někdo nemáte zkušenost s následujícím řešením:
    Mám barák, primárně vytápěný teplovodně plynovým kotlem, který je tepelně hodně nesourodý a hlavně v obýváku je doplňkový zdroj - krbová kamna. Potřeboval bych na radiátory hlavice, které by se jednak uměly otevírat/zavírat podle teploty (to není problém, to existuje) ale zároveň, aby spolu nebo s nějakým centrálním členem komunikovaly, abych mohl zavést pravidlo "když alespoň v jedné místnosti je nižší než požadovaná teplota, rozběhni kotel".
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Nechte už těch provokaci. :-)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    my máme staré plechové radiatory a tlusté trubky, byla tu samotížka a nově máme uhelný automat a topí to dobře.

Taky jsem slyšel teorie o tom, že to nebude fungovat, bude to topit málo, velké ztráty atd, ale naštěstí se to nevyplnilo.

Byt je obýván trvale, takže se topí každý den 7 - 22.
    Spotřeba 4000 kg za rok mi přijde docela dobrá na neizolovaný dvojdomek
    CUKI
    CUKI --- ---
    COWBOY: spíš od toho kolik energie bude na to vytápění potřeba.
    COWBOY: Ok dám ti vědět sem nejpozději den před. Jsi přímo z Berouna?
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    CUKI: Středa i čtvrtek se mi hodí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    COWBOY: To záleží na počasí, ale asi st nebo čt v každém případě někdy krátce po setmění bychom nejpozději skončili u mě (na Závodí).
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    CUKI: To by bylo moc fajn. Který den má přijet?
    CUKI
    CUKI --- ---
    COWBOY: Kdybys nikoho nesehnal, tak příští tejden ke mě do Berouna na čumendu přijede týpek co navrhuje topeniště na pevný paliva do starech domů, můžu ti o tam pak poslat jestli je to někde nedaleko. Myslím, že je dost schopnej, revize sice asi nedělá, ale má asi 20let praxe se servisem.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    LAETATIO: cena radiatoru to uz ve vysledku moc nenatahne. Notabene kdyz si je podle spocteneho vykonu vyberes a poridis sama dle liba. Nejdrazsi je instalace kolem - vsechny ty kolinka, fitinky, ventily - a prace
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    LAETATIO: Tak jestli kondenzační kotel, tak určitě plechové radiátory. A spočítat? Na TZB nejspíš najdeš nějakou kalkulačku pro přibližný výpočet. Abys měla nějaké porovnání.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    COWBOY: no to je asi jediná věc u které bych zatím řekla, že stále trváme na kondenzačním kotli :D Nicméně mi vadí, že by nám měl topení dělat (a dodávat) někdo, komu úplně nevěříme. Radši bych, kdyby nám to spočetl někdo nezaujatý, ať mám jistotu, že nepořizujeme třeba 3x naddimenzované radiátory jen proto, aby mohl jet topenář v létě na lepší dovolenou...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    LAETATIO: Začni od toho, čím budete to teplo vyrábět.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    Fajn, tohle asi vzdávám. Nedokážu se v tý topenařině vůbec zorientovat :(Tudíž - nemáte tip na schopnýho projektanta v okolí Jičína, Nymburka nebo Ml. Boleslavi, co by nám to spočetl a probral výhody/nevýhody všeho?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam