• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ALDEMIK: proti bouchnutí v první řadě dobrý návrh, pak expanzomat a nakonec pojistný ventil.
    podle toho výroku bych ihned změnil firmu.
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    ALDEMIK: blbost to neni, ja o doplneni elektroohrevu uvazuji taky, protoze ne vzdy se mi chce chodit topit (mam rymicku a nemuzu nic delat...) nebo nejsem doma a nechci aby do kotelny (prach z popela a z uhli) chodila zena nebo deti.
    Soustavu je potreba doplnit o expanzni nadobu, ktera slouzi presne k tomuto ucelu. Ja mam zasobnik na 1000l, topim uhlim a bezne natapim zasobnik v rozpeti 30C az 97C
    https://www.sigmashop.cz/...AVOEgfBrtESvbaYPaXz0Yr2Mr7Qazz8t2W7OwcOqAhquJ1QyS-aiYtrakFRoCD3sQAvD_BwE
    CUKI
    CUKI --- ---
    "normálně malý domek" :-D To je super informace pro kohokoliv, kdo to bude řešit. :-D
    Jaké to má tepelné ztráty, nebo ideálně taky kolik energie to spotřebovalo na otop (a čím) dosud?
    Kolik spotřebuješ za rok teplé vody? Nějaký projekt nebo alespoň půdorys a podobně...
    Podle toho se dá orientačně vyjít co je vhodné a co ne.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CUKI: Hele, je to normálně malý domek, chceme topit dřevem a mít teplovodní výměník do radiátorů. Myšlenka za tím je čistě taková, že když už ohříváme vodu, můžeme i tu v kotli. Jestli je to nějaký totální overkill a děsně složitý, tak to asi smysl dělat nemá.
    (Slunka moc nemáme.)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ALDEMIK: Musíš to správně nadimenzovat, to je vše. Nechápu jak firma může těsně před započetím akce zjistit, že to nejde. Potřebuješ znát TZ vytápěného objektu a přibližnou spotřebu TUV, podle toho se později navrhne způsob vytápění a ohřevu a také topeniště. předpokládám jde o nějakou starou stavbu-šapitó, tam by tohle řešení mohlo mít smysl. U průměrné stavby až tě bude tížit spíše TUV a tam by pak stálo za to řešit spíš něco celoročního. Tedy asi solární předehřev a elektrické dotápění.
    Největší oříšek bude vyrobit to topeniště, protože sériová výroba je dost tragická. A pak taky jestli se ti takový systém někdy zaplatí. Nebude to zadarmo.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CUKI: Ano, a já potřebuju někoho, kdo se na to podívá a řekne "ano, je to takhle v pořádku", popř. "ne, musíte přidat tohle a tamto a místo těchhle kamen dát tyhle, pak to bude OK".
    CUKI
    CUKI --- ---
    ALDEMIK: To se řeší ventily a soustava která bude mít smysl musí mít takovou akumulační kapacitu, kde ohřívané médium bude mít vždy nějakou rezervu, takže k ohřátí vody nad dejme tomu 60°C nemůže dojít a nad bod varu se nikdy nedostane.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CUKI: Mají obavy z toho, že když zatopíme moc, voda se nebude mít kam rozpínat.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ALDEMIK: já mám sice něco jiného ale taky mrtě trubek.
    ty trubky nakonec stály stejně jako celý kotel, tak bacha na to. v rozpočtu bylo Odhad: 4000 ale bylo asi tak 15k
    CUKI
    CUKI --- ---
    ALDEMIK: Proč by to mělo bouchnout? Je to relativně běžná nelevná překombinace, kterou bych možná ještě doplnil o solární ohřev bojleru, když už tam je mrtě trubek, tohle se v tom ztratí.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Ahoj, mám dotaz:
    Chci mít kamna na dřevo s teplovodním výměníkem napojená na radiátorový okruh a současně na bojler s vodou, kterou budou současně dohřívat (a součástí systému by měl být i záložní elektrický kotel, kdyby se nám nevim proč nechtělo topit, ale to je asi ta nejméně komplikovaná součást...). Řeší se mnou stavební firma (teď, když se to mělo instalovat), že si vlastně teď všimli, že to jejich instalatér neumí, nedoporučuje a bojí se, že to bouchne. Nevíte o někom, kdo to umí rozumně navrhnout, aby to fungovalo a nebouchlo? :-D
    ZORB
    ZORB --- ---
    RATTKIN: To je krásný, já snad to pytlovaný uhlí vezmu na milost. Já mám sice bílinu za 3600 za metrák, ale je z toho dost bordelu...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: ne, jedeme HC břizolit +škvárové tvárnice
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Izolovaný?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: benekov 25. dvoupatrový domek ze 70. let, dvou generační 3+1
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Co máš za kotel a jak Velký dům vytapis?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: já beru hnědý ořech z ridepal.eu , teď mostecký. dvakrát týdně nasypu dva tři pytle a je z toho jeden popelník. bordel je z toho minimálně.
    kotel čistím asi 4x za zimu, když teplota spalin přesáhne 150°
    známý sype černý, ale já se bojím, ještě to nemám vyladěné a nespálené uhlí občas mám
    VITI
    VITI --- ---
    BTW jakou udrzujete teplotu TUV? ...co tak googlim tak doporucovane je cca 50st s obcasnym šokem na 60-65 kvuli legionelle.
    VITI
    VITI --- ---
    Trochu OT dotaz na ohrev TUV:
    Vodu ohrivame plynovym kotlem Protherm Panther 24 (bohuzel zatim nemam zadna data o spotrebe, ucinnost kotle ma byt okolo 90%).
    Nevim zda by se nevyplatilo pridat do soustavy i elektro boiler a pres leto plyn kotel uplne vypnout a jet jen na elektro s vyuzivanim levnyho tarifu?

Ciste teoreticky budou vyhody:
    - kotel dyl vydrzi (mozna :-), levny elektro tarif lze vyuzivat i na jine veci, diverzifikace zavislosti

nevyhody:
    - cena za boiler + instalace, vse bude slozitejsi - tj i udrzba

Ma smysl do toho jit?
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: Teď jsem si stáhnul manuál k té řidicí jednotce. Tak to zkusím nastudovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam