• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ALDEMIK: proti bouchnutí v první řadě dobrý návrh, pak expanzomat a nakonec pojistný ventil.
    podle toho výroku bych ihned změnil firmu.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ALDEMIK: já mám sice něco jiného ale taky mrtě trubek.
    ty trubky nakonec stály stejně jako celý kotel, tak bacha na to. v rozpočtu bylo Odhad: 4000 ale bylo asi tak 15k
    CUKI
    CUKI --- ---
    ALDEMIK: Proč by to mělo bouchnout? Je to relativně běžná nelevná překombinace, kterou bych možná ještě doplnil o solární ohřev bojleru, když už tam je mrtě trubek, tohle se v tom ztratí.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Ahoj, mám dotaz:
    Chci mít kamna na dřevo s teplovodním výměníkem napojená na radiátorový okruh a současně na bojler s vodou, kterou budou současně dohřívat (a součástí systému by měl být i záložní elektrický kotel, kdyby se nám nevim proč nechtělo topit, ale to je asi ta nejméně komplikovaná součást...). Řeší se mnou stavební firma (teď, když se to mělo instalovat), že si vlastně teď všimli, že to jejich instalatér neumí, nedoporučuje a bojí se, že to bouchne. Nevíte o někom, kdo to umí rozumně navrhnout, aby to fungovalo a nebouchlo? :-D
    ZORB
    ZORB --- ---
    RATTKIN: To je krásný, já snad to pytlovaný uhlí vezmu na milost. Já mám sice bílinu za 3600 za metrák, ale je z toho dost bordelu...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: ne, jedeme HC břizolit +škvárové tvárnice
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Izolovaný?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: benekov 25. dvoupatrový domek ze 70. let, dvou generační 3+1
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Co máš za kotel a jak Velký dům vytapis?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: já beru hnědý ořech z ridepal.eu , teď mostecký. dvakrát týdně nasypu dva tři pytle a je z toho jeden popelník. bordel je z toho minimálně.
    kotel čistím asi 4x za zimu, když teplota spalin přesáhne 150°
    známý sype černý, ale já se bojím, ještě to nemám vyladěné a nespálené uhlí občas mám
    VITI
    VITI --- ---
    BTW jakou udrzujete teplotu TUV? ...co tak googlim tak doporucovane je cca 50st s obcasnym šokem na 60-65 kvuli legionelle.
    VITI
    VITI --- ---
    Trochu OT dotaz na ohrev TUV:
    Vodu ohrivame plynovym kotlem Protherm Panther 24 (bohuzel zatim nemam zadna data o spotrebe, ucinnost kotle ma byt okolo 90%).
    Nevim zda by se nevyplatilo pridat do soustavy i elektro boiler a pres leto plyn kotel uplne vypnout a jet jen na elektro s vyuzivanim levnyho tarifu?

Ciste teoreticky budou vyhody:
    - kotel dyl vydrzi (mozna :-), levny elektro tarif lze vyuzivat i na jine veci, diverzifikace zavislosti

nevyhody:
    - cena za boiler + instalace, vse bude slozitejsi - tj i udrzba

Ma smysl do toho jit?
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: Teď jsem si stáhnul manuál k té řidicí jednotce. Tak to zkusím nastudovat.
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: Přidal bych ventilátoru. Nastavuje se to v procentech u řízení toho Florianu?
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: Přesně.
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: Chápu to správně, že kotel je po třech dnech zanesenej sazema?
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: V popelníku je jenom popel. To je v pohodě. Uhlí uskladněno ve stodole pod střechou.
    Ostatní je na mě cizí řeč. :-) musíš na mě blbuvzdorne.
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: Jak vypadá ten spálenej zbytek uhlí co skončí v popelníku? Jaký kupuje uhlí? Kd eho má uložený? Zkoušel sis hrát s nastavením ventilátoru, či intervalu přikládání? Já sem topil komořanským i bílinským a kotel čistím tak v intervalu 1 měsíce. Když sem měl zanesej prostor pro vhánění vzduchu pod retortou, tak sem měl velkou spotřebu, v popelníku částěčně nespálené uhlí a výměník zanesenej do týdne... O černým uhlí bych v případě ocelovýho kotle ani neuvažoval..
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Zdar kotelníci,
    zase jsem tu s dotazem ohledně topení. Znovu předesílám, že to není můj barák a můj kotel (sám topím plynem v kondenzačním kotli), takže mám zkušenosti max se zapálením a čištěním kotle a komínu. Jedná se o kotel Florian Ignis http://www.eflorian.cz/automaticky-kotel-florian-eko-2wj-ignis a venskovský, neizolovaný dům, pouze s plastovými okny. Bydlí tam tam sama ženská, ale má ráda teplo, nechce zavírat moc dveře mezi pokoji - cítí pak zatuchlost/vlhkost. Topí hnědým ořechem 2, ale je z toho strašně bordelu. Prakticky co jeden zásobník, cca 3 dny musí ten kotel čistit. Tak se chci zeptat, jestli by nepomohlo přejít na černé uhlí.
    Vydrží to kotel?
    Uvažuji správně, že cca dvojnásobná výhřevnost při cca dvojnásobné ceně znamená cca stejné náklady, ale méně práce - manipulace s uhlím, delší výdrž na jedno naložení,..?
    Nebo je to nesmysl?
    Díky
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    my máme termostat v obýváku ve spodním bytě a když tam babi má návštěvu a ještě peče v troubě, kotel topí celkově míň. v tý místnosti máme taky termohlavici, ale asi by stačila normální.
    Funguje to tak, že si na termostatu (požadovaná teplota) nastavíš kolik má kotel topit, a nastavením radiátorů v té místnosti si určuješ jak se topí do dalších místností.

i tak se můj kotel se chová úplně blbě, když termostat nemá. Je k tomu takovej speciální, kterej kromě on/off posílá ještě teplotu. hloupej termostat s on/off funguje, ale kotel topí moc. nevím, jak to máš ty v manuálu, doporučuju to dodržet.
    ještě máme venkovní čidlo (ekvitermní regulace) a můžu si nastavit poměr který čidlo má přednost.

termostatická hlavice to úplně nezachrání, ale jako sekundární regulace je to dobrý, když kotel náhodou začne topit víc, zasvítí sluníčko, pustí se nějaký tepelný zdroj..
    CUKI
    CUKI --- ---
    PISTA1: A jak to funguje v rámci zimy? Přeci na začátku topné sezóny i v těch nejhlubších mrazech ta nejrychleji chladnoucí místnost může být úplně jiná. Někdy hrajou roli solární zisky a někdy zase sousedící místnosti... Termostatická hlavice sama o sobě je taky pouze nouzovka pokud nemá každá externí čidlo.

Ještě že topím elektrikou, sice mi v tom několikadenním smogu už dneska (včera večer) začla topná sezóna, ale ta regulace je naprosto triviální a přesná. V domě kde jsem bydlel předtím se to regulovat muselo vždy manuálně a to byl teprve opruz. Právě kvůli těm termostatickým hlavicím bez externího hlídání teploty.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    GOR: Opět, znova a tudíš opakovaně :D
    Termostat od kotle přijde do obytné místnosti která, nejrychleji chladne. V této místnosti necháš na radiátorech manuální hlavice, kterejma vyreguluješ vodu v radiátorech, tak aby se stihli ohřát ostatní místnosti, ve kterejch máš na topení termohlavice.
    Funguje to spolehlivě a nemusíš utrácet tisíce za hlavice s komunikací.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam