• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    _MIG_: BTW... jakým stylem topíš? nečekáš náhodou, že se podlaha prohřeje pár hodin po spuštění vytápění?
    CUKI
    CUKI --- ---
    _MIG_: 30°C je maximální zdravotně bezpečná teplota. To že tam pošleš 30°C vody neznamená že ta podlaha bude mít stejnou. Každá místnost nebo okruh by měl mít v nejteplejším místě podlahy termostat a tím by jsi se měl řídit.

Jinak jak píše EL-KO oběhovka přes směšovač je na místě. Velké rozdíly teplot (hlavně v členitějších podlahách), jsou rizikové.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    _MIG_: mám jen kousek v koupelně pod dlažbou a nám to zapojené jako radiátor. taky mi říkali aby to neprasklo a za dva roky dobrý. radiátory ale jsou vařící jen výjimečně, kotel moduluje výkon.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    _MIG_: cca 28-40
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    Zdary,
    koupil jsem dům a vytápění je řešeno elektrokotlem 12kW nebo krbem s vložkou max. 15kW, je tu částečně podlahovka (kuchyň+bejvák, jídelna, koupelna, chodba) a 5x pouze radiátory v pokojích. Radiátory jsem doplnil termostatickými hlavicemi.
    Podlahovku mám REHAU a bývalý majitel říkal max. 30°C do podlahovek, což mi přijde jako blbost, podlahy jsou studený.
    A teď k otázce:
    Kolik stupňů pouštíte do podlahovky?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Měnil jsem ventilátor na Benekov C27 a blbec jsem si nevyfotil zapojení.
    Napájení barevně souhlasí ale je tam ještě jakási signalizace. Nevíte prosím jak se má zapojit žlutá a šedá proti černé a tmavě šedé?

RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    ZORB: turbína se točí docela volně. Rozeberu ho a uvidím, jestli je v tom nějaký bordel.
    ZORB
    ZORB --- ---
    KOUSICEK: Zkus se podívat po složení. Já bych to nedělal.
    ZORB
    ZORB --- ---
    RATTKIN: mám třetí sezónu a zatím jede. Známej má kotel 6tou sezónu a také stále funí. Doporučovali mi už dva servisáci, min. dvakrát do roka ho vyčistit stlačeným vzduchem...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Kolik vám vydržel ventilátor na kotel? Mě na Benekov c27 teď odešel, jsou to dva roky. Cena 3900.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    KOUSICEK: To bych nedělal. Do krbovek ne.
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    zatapite OSB deskama? mam tu odrezky a nevim, jestli to neni moc hegeš, kdyz to dam do krbovek...
    BRUNO
    BRUNO --- ---
    prodávám klimy 20let ale dát nástěnku do výšky topení? to jsem ještě neslyšel :):) i v manuálu je to zakázané :)
    IV0
    IV0 --- ---
    JADR: Hele ten Daikin je docela hlučný, spát se dá jenom u těch Mitsubishi...
    JADR
    JADR --- ---
    IV0: jo koukal jsem na Daikin právě do -25.A+++ pro vytápění. I ta hlučnost není taková. Vidíš, dát to níž mě nenapadlo. Dík za názor
    IV0
    IV0 --- ---
    JADR: Máme to u mé mamky jako jediné topení, kromě jednoho pokoje, kde jsou ještě kamna. Je to ok, musíš koupit kvalitní model, aby to k něčemu bylo přes zimu. Máma bydlí na Slovensku 460 m nad mořem, u Martinských holí, srovnal bych to se Šumavou někde 500 m nad mořem. Jsou to modely do -25°C, vytopí to bez problémů. Potřebovala to jenom na topení, montovali jsme proto klasické nástěnné modely pod okno do úrovně parapetu (je to příjemnější na topení, míň příjemné na chlazení). Chce to dávat tak, aby to nefoukalo přímo na postel nebo gauč / křeslo. Je třeba se smířit s tím, že při dlouhodobých teplotách pod cca -12°C to není úplně tiché. Dá se u toho spát, ale úplně tiché to není. Pomůže ubrat výkon, jestli je ok spát v zimě při třeba 18°C, tak je to prakticky neslyšitelné. Máma má kamenný barák, tloušťka zdi přes 60cm, izolace je jenom na stropě (30cm vaty), na pokoje 4 x 4,5m a 4 x 5m je použitý model Mitsubishi FH35VE, na malé pokoje a do koupelen jsme dávali Daikin RX25KM. Blbý je, za když chceš mít teplo na záchodě, tak tam musíš dát jednu jednotku taky.
    JADR
    JADR --- ---
    Ahoj, dotápíte někdo klimatizací? Docela o tom uvažuju do dřevostavby, kde toho stejně nic nenaakumuluju do konstrukce. Další zdroj je pak sporák s výměníkem s 3 radiátory. Stavba není členitá jeden obývák s kuchyní dole a nahoře v podkroví 2 pokoje. Díky za názory.
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    Ahoj, nedokázal jsem dohledat, jestli/kdy se tu něco podobného řešilo:

Soused (starý pán) má udirnu. Je na zahradě, kam fouká. Kouř do ní jde ze sklepa, který je 4 metry pod zemí. Funguje super. Jen se musí kontrolovat teplota nahoře a přikládat dole, což je dost pruda, když je vám 72. Já bych chtěl dnes nebo zítra koupit dárek: teploměr do udírny, který se dá odečítat ze sklepa - takže asi nějaký display na kabelu, protože nevím, jak by si nějaká bezdrátová technologie poradila s tou masou klenutého kamenného stropu.

Prosím, najděte mi nějaké hotové řešení nejlépe z Hornbachu, OBI atp., kde se to dá dnes nebo zítra koupit. Teploměr 50-120°C, dosah cca 6metru, kabel nebo bezdrátové řešení displaye. Díky moc, rád bych starikovi udělal radost, ale jako obvykle mě to napadlo na poslední chvíli.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    POHODAVOLE: To topeni je tu nove z leta, na zacatku topny sezony to topenar stahnul na ty 2kw s tim, ze to staci, coz teda dlouho stacilo. Vykon se da regulovat po 2kw.

Teda, mohlo me to napadnout, ono ve skutecnosti i napadlo, jen jsem pridala jen na 4kw. No nic :) Uvidim, na kolik to bude schopny vytopit ted a pripadne teda jeste pritlacim.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MATHEA: tak to jsem rad. Ono dle me obecne nema smysl davat nizsi vykon nez ten maximalni. Aslespon to rychleji nahraje a predpokladam, ze ten tvuj kotel muze jet na 1,2,3 - 12 kw, takze nebude furt vypinat / zapinat.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    POHODAVOLE: Vypada to, ze bingo :) Diky, vykon jsem teda navysovala az dnes rano, ale ted je teplota vody 69, teplota doma teda zatim 18, ale to bude tim, ze to pres noc kleslo na 16. Jeste ze jsem celkove studenej odchov a teplotni komfort mam na pomerne nizkym bodu :)

PISTA1: Cha, vidis to, ja oblepila dvere, ale na okna pak nedoslo a zapomnela jsem na ne. Tak to jeste co nejdriv zaridim. Taky dekuju
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    MATHEA: Jestli nemáš, tak první co udělej je, že zajdi do železářství, nakup nalepovací těsnění do oken a oblep všechny okna. Udělá to strašně moc.

POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MATHEA: může to být tím, že ty 4 kw udělají max těch 56. Zkus to navýšit třeba na 8 kw a uvidíš, jestli naroste i teplota.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    POHODAVOLE: Je to tu malicky, cca 45metru, kamenny zdi, povalovej strop, nezatepleny podkrovi, stary spaletovky. Je mi jasny, ze tu jsou ted uniky jako prase, ale s tim momentalne nic neudelam.

Jen bych cekala, pokud by to bylo o vykonu, ze to teda tu vodu bude nahrejvat na max nastaveny stupne? Tohle mi proste nedava smysl. Prijde mi, ze se ten kotel proste ani "nesnazi" zatopit na vic jak tech 19.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam