• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    BRUNO
    BRUNO --- ---
    prodávám klimy 20let ale dát nástěnku do výšky topení? to jsem ještě neslyšel :):) i v manuálu je to zakázané :)
    IV0
    IV0 --- ---
    JADR: Hele ten Daikin je docela hlučný, spát se dá jenom u těch Mitsubishi...
    JADR
    JADR --- ---
    IV0: jo koukal jsem na Daikin právě do -25.A+++ pro vytápění. I ta hlučnost není taková. Vidíš, dát to níž mě nenapadlo. Dík za názor
    IV0
    IV0 --- ---
    JADR: Máme to u mé mamky jako jediné topení, kromě jednoho pokoje, kde jsou ještě kamna. Je to ok, musíš koupit kvalitní model, aby to k něčemu bylo přes zimu. Máma bydlí na Slovensku 460 m nad mořem, u Martinských holí, srovnal bych to se Šumavou někde 500 m nad mořem. Jsou to modely do -25°C, vytopí to bez problémů. Potřebovala to jenom na topení, montovali jsme proto klasické nástěnné modely pod okno do úrovně parapetu (je to příjemnější na topení, míň příjemné na chlazení). Chce to dávat tak, aby to nefoukalo přímo na postel nebo gauč / křeslo. Je třeba se smířit s tím, že při dlouhodobých teplotách pod cca -12°C to není úplně tiché. Dá se u toho spát, ale úplně tiché to není. Pomůže ubrat výkon, jestli je ok spát v zimě při třeba 18°C, tak je to prakticky neslyšitelné. Máma má kamenný barák, tloušťka zdi přes 60cm, izolace je jenom na stropě (30cm vaty), na pokoje 4 x 4,5m a 4 x 5m je použitý model Mitsubishi FH35VE, na malé pokoje a do koupelen jsme dávali Daikin RX25KM. Blbý je, za když chceš mít teplo na záchodě, tak tam musíš dát jednu jednotku taky.
    JADR
    JADR --- ---
    Ahoj, dotápíte někdo klimatizací? Docela o tom uvažuju do dřevostavby, kde toho stejně nic nenaakumuluju do konstrukce. Další zdroj je pak sporák s výměníkem s 3 radiátory. Stavba není členitá jeden obývák s kuchyní dole a nahoře v podkroví 2 pokoje. Díky za názory.
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    Ahoj, nedokázal jsem dohledat, jestli/kdy se tu něco podobného řešilo:

Soused (starý pán) má udirnu. Je na zahradě, kam fouká. Kouř do ní jde ze sklepa, který je 4 metry pod zemí. Funguje super. Jen se musí kontrolovat teplota nahoře a přikládat dole, což je dost pruda, když je vám 72. Já bych chtěl dnes nebo zítra koupit dárek: teploměr do udírny, který se dá odečítat ze sklepa - takže asi nějaký display na kabelu, protože nevím, jak by si nějaká bezdrátová technologie poradila s tou masou klenutého kamenného stropu.

Prosím, najděte mi nějaké hotové řešení nejlépe z Hornbachu, OBI atp., kde se to dá dnes nebo zítra koupit. Teploměr 50-120°C, dosah cca 6metru, kabel nebo bezdrátové řešení displaye. Díky moc, rád bych starikovi udělal radost, ale jako obvykle mě to napadlo na poslední chvíli.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    POHODAVOLE: To topeni je tu nove z leta, na zacatku topny sezony to topenar stahnul na ty 2kw s tim, ze to staci, coz teda dlouho stacilo. Vykon se da regulovat po 2kw.

Teda, mohlo me to napadnout, ono ve skutecnosti i napadlo, jen jsem pridala jen na 4kw. No nic :) Uvidim, na kolik to bude schopny vytopit ted a pripadne teda jeste pritlacim.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MATHEA: tak to jsem rad. Ono dle me obecne nema smysl davat nizsi vykon nez ten maximalni. Aslespon to rychleji nahraje a predpokladam, ze ten tvuj kotel muze jet na 1,2,3 - 12 kw, takze nebude furt vypinat / zapinat.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    POHODAVOLE: Vypada to, ze bingo :) Diky, vykon jsem teda navysovala az dnes rano, ale ted je teplota vody 69, teplota doma teda zatim 18, ale to bude tim, ze to pres noc kleslo na 16. Jeste ze jsem celkove studenej odchov a teplotni komfort mam na pomerne nizkym bodu :)

PISTA1: Cha, vidis to, ja oblepila dvere, ale na okna pak nedoslo a zapomnela jsem na ne. Tak to jeste co nejdriv zaridim. Taky dekuju
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    MATHEA: Jestli nemáš, tak první co udělej je, že zajdi do železářství, nakup nalepovací těsnění do oken a oblep všechny okna. Udělá to strašně moc.

POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MATHEA: může to být tím, že ty 4 kw udělají max těch 56. Zkus to navýšit třeba na 8 kw a uvidíš, jestli naroste i teplota.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    POHODAVOLE: Je to tu malicky, cca 45metru, kamenny zdi, povalovej strop, nezatepleny podkrovi, stary spaletovky. Je mi jasny, ze tu jsou ted uniky jako prase, ale s tim momentalne nic neudelam.

Jen bych cekala, pokud by to bylo o vykonu, ze to teda tu vodu bude nahrejvat na max nastaveny stupne? Tohle mi proste nedava smysl. Prijde mi, ze se ten kotel proste ani "nesnazi" zatopit na vic jak tech 19.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MATHEA: nevím, jak je velký okruh, ale nejsou ty 4 kw málo, takže to neutopi? Zkusil bych nastavit vyšší výkon. Já mám tu 9 kw verzi a nechávám furt 9, protože to alespoň rychleji nahreje. S nižším výkonem dle mě nic neusetris.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Ahoj, kdyby nekoho neco napadlo... Nedari se mi dovolat topenari..

Mam elektrickej kotel Protherm RAY 12K, malej baracek. Do mrazu v pohode, kotel byl nastavenej na 2kw/50°C a termostat (BT21 elektrobock) na 20-21°C, topilo to ok. Jak zacalo mrznout, zacalo se to chovat chvilema divne. Topilo to treba jen na 17-18°C. Pridala jsem na kotli na 4kw a 70°C vodu, obcas to zatopila prijemne.. Ale ted tu mam mam max 19°C, i kdyz mam termostat nastavanej treba na 23°C, kotel topi, ale vodu ohrejva jen do 56°C, radiatory jsou teply, ale proste to nefajruje. Termostat jedu v manualnim rezimu.

Napada nekoho neco? Elektrotopeni vubec nerozumim, v kotli obcas zabubla, tlak je ok, topeni odvzdusneny..
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Potřeboval bych tip na bezdrátový prostorový termostat (programovatelný), který chci vyzkoušet k plynovému kotli Dakon. Jde mi víceméně zatím jen o test,takže do něj nechci investovat ranec.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Všiml jsem si. :-)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: edit: oprava na 4.000 kg
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Jo, to by se mi líbilo.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Tady je to tak, že v té pravé části (automatický kotel) není žádný popelník. Prostě otevřeš spodní dvířka a naplníš kýbl. Vlevo (ručně přikládaný kotel) je dole popelník a ten se naplní tak týden. Tam už je jenom popílek.
    400 kilo za rok?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: mě to vypadá stejně. já mám spotřebu 4000 kg za rok a každý třetí den mám cca jeden kýbl.

respektive mám dva popelníky, jeden je v kotli a druhý s poklopem chladne, abych si neodrovnal popelnici.
    manipulaci s popelem se snažím minimalizovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam