• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    TANTRAMAN: já mám pytlovaný uhlí, sypu to do záobníku opatrně a mám kotel benekov. V kotelně sušíme prádlo, není tam smrad ani prach.
    Známý má nějaký mini kotel a to když otevřeš, je na plynovou masku.. Asi je to konstrukcí kotle.
    A nebo, nemáš zanesený kotel nebo komín, že to má malý tah? ven z kotle by nemělo nic jít, když to otevřeš.
    ZORB
    ZORB --- ---
    TANTRAMAN: Já sem byl nucenej z nudlo garaze, udelat kotelnu a dilnu... Letos se chystam, ze pred kotlem postavim pricku, udelam si tam nucenej odtah ven, aby ten jemnej volne poletujici prach, sel alespon castecne pryc. A pristi rok poridim misto uhli peletky. Taky mne ta prasnost uhli
    nebavi.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    Co děláte s prašností v kotelně?
    Mě to teda děsně vadí a vůbec mě nenapadá co s tím.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    jo měl jsem v pytlovanym taky jednou bordel, ale počasí na to má vliv taky
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: Nebo. Topí pytlovanym uhlím.
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: Nebo sracka v uhli.. Ja sem v nem nedavno nasel kus asfaltu.. Asi nakladka..
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZORB: Dělalo to jeden den. Asi to bylo divným tlakem venku.
    ZORB
    ZORB --- ---
    COWBOY: Pokud to pretrvava at to zkusi nafotit...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    HE11_KNIGHT: Píše, že se ji to spéká. Ještě mě napadlo, že jí před par dny vypadl proud, tak jestli to ten kotel nejak nerozhodilo.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    COWBOY: a nebude to spíše dehet? potom by to chtělo seřídit kotel...

Nám teď v létě měnili nějaké trubky a při tom všem někdo stáhl regulátor tahu na cca 40-50°C .. takže mi týden trvalo, než jsem na to přišel .. kotel zadehtovaný za tu dobu .. potom stačili 2-3 zatopení a je zase v normálu.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Jo a předem Dekuji za radu.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Až prosím budeš mít chvilku zeptej se prosím odborníků přes kotel proč se mi spejká popel a tím pádem nepropadává pryč...děkujuuu

Kopíruji sem dotaz od kamarádky. Topí v automatu orechem 2 pytlovanym.
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    CUKI: Termostat mám jen jeden, u dveří okolo kterých je 5 okruhů, pokoje mají bohužel jen radiátory. Zkusil jsem 35°C do podlah a je to lepší, termostat už ukazuje 21-23°C (podle toho jak topí kotel). Mám takový zvrácený směšovač do podlahy, teplá voda se mýchá s výstupem podlah a na konci lajny je čidlo pro vstupní termostatickou hlavici přívodu teplé vody, pak to jde do oběhového čerpadla, které to hrne do vstupu podlahovek a tam je i výstup vratky asi přes nějaký zpětný ventil. Jinak po změně teploty do podlah čekám týden než se to prohřeje.
    SHIN
    SHIN --- ---
    RATTKIN: c27 - patej rok
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    Já mám na snížení teploty do podlahy RTL.
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    _MIG_: BTW... jakým stylem topíš? nečekáš náhodou, že se podlaha prohřeje pár hodin po spuštění vytápění?
    CUKI
    CUKI --- ---
    _MIG_: 30°C je maximální zdravotně bezpečná teplota. To že tam pošleš 30°C vody neznamená že ta podlaha bude mít stejnou. Každá místnost nebo okruh by měl mít v nejteplejším místě podlahy termostat a tím by jsi se měl řídit.

Jinak jak píše EL-KO oběhovka přes směšovač je na místě. Velké rozdíly teplot (hlavně v členitějších podlahách), jsou rizikové.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    RATTKIN: zapojení má být žlutá-černá, a šedá-bílá
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    RATTKIN: To není dobrý zapojení. Měl bys zvážit časem přidat oběhové čerpadlo s tepelně regulovatelným směšováním, abys mohl do radiátorů pouštět kolik chceš a do podlahy jen něco rozumnějšího. Jako může to několik let vydržet, ale taky tě to vyšplouchnout když se to bude nejmíň hodit. Jestli je tam dlažba, tak taky časem asi odpraská od podkladu.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    _MIG_: mám jen kousek v koupelně pod dlažbou a nám to zapojené jako radiátor. taky mi říkali aby to neprasklo a za dva roky dobrý. radiátory ale jsou vařící jen výjimečně, kotel moduluje výkon.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    _MIG_: cca 28-40
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    Zdary,
    koupil jsem dům a vytápění je řešeno elektrokotlem 12kW nebo krbem s vložkou max. 15kW, je tu částečně podlahovka (kuchyň+bejvák, jídelna, koupelna, chodba) a 5x pouze radiátory v pokojích. Radiátory jsem doplnil termostatickými hlavicemi.
    Podlahovku mám REHAU a bývalý majitel říkal max. 30°C do podlahovek, což mi přijde jako blbost, podlahy jsou studený.
    A teď k otázce:
    Kolik stupňů pouštíte do podlahovky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam