• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    MAKROUSEK: máš teda v rozvaděči na DIN liště nějaký starší hlučný stykač? z těch běžnějších jsou relativně tiché třeba Hagery
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Mel bych dotaz na elektro. Mam dva primotopy na 220 V, kazdy ma tak 2 kW. Mam termostat. Chtel bych tim termostatem tyto dva primotopy regulovat. Momentalne tam je stykac, ale nelibi se mi, ze hodne cvaka. Existuje nejake rele, ktere by se nespalilo?
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    MRDAC_BEDEN: Můžeš nasdilet nějaké detaily? Výkon, cena, dotace?
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    EXCITE: prave mi instaluje Veskom - zatim k memu prekvapeni vse presne dle dohody, v domluveny termin
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Máte někdo zkušenosti s montáží tepelného čerpadla vzduch-voda? Jde mi o referenci na montážní firmu. Díky.
    ZORB
    ZORB --- ---
    PISTA1:
    TANTRAMAN: Jak já Vám rozumím. Ještě že mám kotel i uhelnu mimo dům...
    PEEP
    PEEP --- ---
    PISTA1: z vymeniku to bude muset jit dolu, vyhoda je, ze kotel je hned za stenou (kominem). Co se tyce kotelny v baraku, Tak neresim. Puvodne tu bylo pet zdroju na tuha paliva a s jednim se smirim. Kdyz mi pomuze temperovat cely barak jako nahradu ci doplnek za jedny 6kw 500kg akumulacky, Tak se s tim smirim.
    Dulezite je, ze je mozne nechat samotiz i s vymenikem s cerpadlem. Poptam topenare, aby navaril odbocky pred sezonou.dik
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    má tu někdo sporák nordica termorosa?

NEBO

existuje nejaký teplovodní sporák s externím přívodem vzduchu? prošel jsem české, slovenské, německé a rakouské eshopy a nic moc jsem nenašel
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    TANTRAMAN: To sem radši v sobotu prodal než čichat ten smrad z komína.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    TANTRAMAN: To sem radši v sobotu prodal než čichat ten smrad z komína.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    PISTA1: Jo, tepelné čerpadlo je super. Já zase musím objednat uhlí, už mi to začíná vadit. Ten prach je všude.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    TANTRAMAN: Přesně, kdybych náhodou stavěl barák a chtěl v něm krb. Tak jedině takovej co má v obytný místnosti jen sklo a přikládání z technický místnosti s vlastním vchodem, aby v baráku bylo čisto.

Nicméně i já už začínám koketovat s tím, že na dříví kašlu a až za těch 5 roků spálím většinu zásob, koupím si 6kw tepelko vzduch/voda a kotel nechám jako zálohu na krutou zimu a případnej výpadek proudu.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    PEEP: Nedělej si z obýváku kotelnu.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    PEEP: Systém může zůstat otevřený.
    Když půjdou trubky od výměníku, dolů tak samotíž nebude fungovat a musíš to tlačit čerpadlem.
    trubky od výměníku by bylo dobrý do okruhu napojit před prvním větvením a dát dva kuláky jeden na přivod od kotle druhej od vložky. Mohlo by se stát že by si vložkou vytápěl kotel a naopak.

Třeba by šla vložka napojit i někam poblíž na větev, ale mohlo by se stát, že pak bude topit jen část systému, ale to záleží na tom jak to máš řešený.

Ale jen bych se zamyslel nad tím jestli chci mít v obytných místnostech prach a kupu bordelu ze dřeva .
    PEEP
    PEEP --- ---
    Mam v baraku samotizny system s kotlem ve sklepe a premyslim nad krbem s teplovodnim vymenikem v prizemi.
    Da se Toto nejak kombinovat, aby porad fungovala samotiz? Jde provozovat samotiz s pripadnym cerpadlem pro vymenik, nebo musi byt tlakovy system?
    Dik
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Ach jo.
    Až někdy budete prodávat na FB 30q uhlí za 6k. Tak určitě nikomu kdo se jmenuje "Guang To Song" nekdřív se tě pokusí stáhnout na 5k, pak dorazí 50 - 60 letej chlápek s manželkou a rozpadajícím se tranzitem, co evidentně používaj k zásobování večerky. Zhádaj se ti na zahradě když to nezvládaj naložit. Větnamsky tě proklejou za nabídku, že jim to za 500 pomůžeš naházet do auta a nakonec teda ještě musíš makat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BANANABOY: Počítej, že aby to mělo rozumnou účinnost, nemůžeš jet na ten nejvyšší výkon, spíš počítat s tím nejnižším. Ten nejvyšší je dobrej na nárazové větraní koupelny a WC nebo podobně.

Na jaké místnosti nebo objekt to přesně potřebuješ? Objemy a množství osob?

Viděl jsem i jiné dokonce i levnější, ale na tomhle se mi líbilo, že to je produkt, který se prodává stále a je složen s typizovaných součástí. Tedy pro mě důležitý faktor, protože musíš počítat i s údržbou, servisem, nebo výměnou...
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    CUKI: dik, na tu jsem koukal. Co jsem si nacet zkusenosti, tak myslim ze by stacil mensi vykon / mensi prutok, nejaky dalsi tip ? .)

tahle ma o neco mensi vykon 66/44 m3/h a o par liber levnejsi...
    Heat Recovery Ventilation Unit HRVU DHV-04/100B | Heat Exchanger for Low Energy Consumption & Reduced Condensation: Amazon.co.uk: DIY & Tools
    https://www.amazon.co.uk/...K/ref=pd_lpo_sbs_60_t_0?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=6YBF40RZEFHJA6JQS4BP

ad DIY, nejdal je tenhle proces, ale financne dnes uz silenstvi :))
    http://mech.fsv.cvut.cz/~smilauer/index.php?id=rekuperace
    CUKI
    CUKI --- ---
    BANANABOY: koukni na jednotku HR100R:
    Rekuperační jednotka HR100R | Solar-Eshop
    https://www.solar-eshop.cz/p/rekuperacni-jednotka-hr100r/
    z GB se dá sehnat ještě mnohem levněji. Výhodou je použití obyč 100kového potrubí a jednoduchost. Pro byty a malé domy plně postačující 1 na celý objekt. Ale hlavní výhoda je v cenně a díky tomu se dají řešit separátně menší celky dle potřeby. Tím se hodně zvýší její špatná účinnost proti profi výrobkům a může vyjít nakonec i lépe.
    Nevýhoda je křížový výměník, který nedosahuje hodnot protiproudého.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam