• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    CAARNEY
    CAARNEY --- ---
    RATTKIN:
    ALTOR: Me ale zarazi ty rychle narusty a poklesy teploty. Kdyz poridim obycejny termostat, ktery kotli rekne jen top/netop, tak to imho bude fungovat dost podobne - bude to porad takhle cyklovat (dokud to nezatopi na pozadovanou teplotu).
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    CAARNEY: můj kotel na uhlí bez pokojového přístroje nemodeluje, taky jede skokově 100% / 0%
    termostat je za pár stovek a ušetříš hodně peněz za palivo.
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    CAARNEY: Ahoj, jak sam tusis bez toho termostatu to bude vzdy trochu past na penize a opotrebeni kotle
    CAARNEY
    CAARNEY --- ---
    Ahoj, mam (atmosfericky) kotel Logamax U152-24K.
    Momentalne funguje bez prostoroveho termostatu, ridi se pouze teplotou otopne vody a dost cykluje.
    Prvni nahrati otopne vody trva nekolik minut, po dosazeni nastavene teploty kotel vypne a teplota vody se velmi rychle (10-20 sekund) snizi radove o dvacet stupnu. Po uplynuti anticyklacni doby (3 minuty) se kotel opet spusti a velmi rychle ohreje vodu opet na nastavenou teplotu - o tech cca 20 stupnu za radove deset sekund. Takhle to cykli stale dokola.
    Cerpadlo nastaveno na maximalni prutok, podobne se kotel chova pri otevreni jednoho dvou radiatoru i celeho topneho systemu (cca 8 radiatoru, byt 100m).

Je to normalni chovani? Nemel by kotel i bez prosotoroveho termostatu nejak rozumne modulovat vykon?
    Chapu, ze bez termostatu se proste jen tupe snazi ohrat vodu, ale zarazi me ty rychle narusty a poklesy teploty v cyklech.

MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    PISTA1: To bych mel strach, ze ucinnost bude stejna jako u primotopu.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    TANTRAMAN: Nemám, zatím to neřeším. Jen sem koukal na allegro jak se cenově pohybujou.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    PISTA1: Mas tip na výrobce?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Já to vidím na 8kw jednotku s polska za 70k a ty dvě trubky a kabel si k tomu připojím sám :)
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    EL_KO: Poptaval jsem 14 firem, nejnizsi nabidka 160, nejvyssi 320. Mam to lehce naddimenzovane, po zatepleni by to melo utahnout cely barak (spravne by bylo nejprve zateplit, potom resit topeni, ale to bohuzel nejde).
    Urcite by to slo udelat levneji, pocitat s tim, ze v nejvetsich mrazech sepne elektrokotel a bylo by to ekonomictejsi reseni, ale
    1) nemam ted problem investovat vic penez do kvality a budoucich nizsich nakladu
    2) v Liberci jsou prece jenom jine zimy, proto jsem finalne vybiral pouze Skandinavske vyrobce
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    à propos, to je dnes běžné dát za čerpadlo pro byt přes čtvrt míče a ještě si polovinu udělat sám? (viz. MRDAC_BEDEN) za ty prachy by byli dochvilní určitě i kluci z našeho airteamu ;)
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    MAKROUSEK: může být, jen jiná cenová a nemám s tím zkušenost...
    https://cz.rs-online.com/web/c/automatizace-a-ridici-zarizeni/stykace/solid-state-rele/
    (toho Hagera mám ve studiovém bytečku a nevím o něm)
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    TANTRAMAN:
    - Vytápím jedno patro rodinného domu v Liberci
    - dotace v LK se podávají v pondělí, teoreticky 127tisíc
    - Původně Dakon DOR 12s, palivo lužické brikety, 1000l akumulační nádrž, radiátory relativně nové, přiměřeně, možná lehce naddimenzované
    - teoreticky ztráta bytu okolo 8kW
    - nově mám IVT AIR X 90, vnitřní jednotka Airmodul E9
    - příprava základů, průrazů, elektriky, trubek svépomocí
    - cena 264 tisíc vč. DPH

VESKOM
    - všichni dodržovali na minutu telefonicky domluvené časy schůzek a instalace
    - na začátku srpna jsme se začali domlouvat, v půlce srpna jsme si plácli, od čtvrtka topím

Pořád si nemůžu zvyknout, že mám doma konstantní teplotu a né chvíli zimu, chvíli vedro na zdechnutí :)
    Pořád si nemůžu zvyknout, že nemusím běhat 4x denně do sklepa do prachu a bordelu
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    EL_KO: Je to v garsonce, takze spise by to chtelo bezhlucny, nez "relativne tichy se snizenou hlucnosti"...
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    MAKROUSEK: máš teda v rozvaděči na DIN liště nějaký starší hlučný stykač? z těch běžnějších jsou relativně tiché třeba Hagery
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Mel bych dotaz na elektro. Mam dva primotopy na 220 V, kazdy ma tak 2 kW. Mam termostat. Chtel bych tim termostatem tyto dva primotopy regulovat. Momentalne tam je stykac, ale nelibi se mi, ze hodne cvaka. Existuje nejake rele, ktere by se nespalilo?
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    MRDAC_BEDEN: Můžeš nasdilet nějaké detaily? Výkon, cena, dotace?
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    EXCITE: prave mi instaluje Veskom - zatim k memu prekvapeni vse presne dle dohody, v domluveny termin
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Máte někdo zkušenosti s montáží tepelného čerpadla vzduch-voda? Jde mi o referenci na montážní firmu. Díky.
    ZORB
    ZORB --- ---
    PISTA1:
    TANTRAMAN: Jak já Vám rozumím. Ještě že mám kotel i uhelnu mimo dům...
    PEEP
    PEEP --- ---
    PISTA1: z vymeniku to bude muset jit dolu, vyhoda je, ze kotel je hned za stenou (kominem). Co se tyce kotelny v baraku, Tak neresim. Puvodne tu bylo pet zdroju na tuha paliva a s jednim se smirim. Kdyz mi pomuze temperovat cely barak jako nahradu ci doplnek za jedny 6kw 500kg akumulacky, Tak se s tim smirim.
    Dulezite je, ze je mozne nechat samotiz i s vymenikem s cerpadlem. Poptam topenare, aby navaril odbocky pred sezonou.dik
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam