• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    EL_KO:
    MAKROUSEK:
    Podle mě se jedná o din llištu do průmyslového rozvaděče. A není kompatibilní s klasickou domovní rozvodnicí ani tou lištou, ale já se k těmhle průmyslovejm věcem nikdy moc nedostal. Ale modul 22,5mm není zrovna standard. Navíc ten přívod těch vodičů je někde nad krytem rozvodnice... Přijde mi to jako paneovej prvek, kterek může být pospojován din lištou, ale tohle jde hodně mimo mě.

Já bych se soustředil na to ty dvě topení spíše ovládáním rozdělit. Pak by termostat třeba PT713ka (12A) a nebo obyč PT14 (16A) od Elektrobocku v pohodě stačila. Ale teď mě napadá že i ty termostaty nejsou úplně tiché. Pak je zbytečné taková investice, když to stejně nepomůže.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    EL_KO: Tak ja to jako zkusim. Ted tam bude mesic bydlet medved Fulghum, tak aby ho to v noci nebudilo.
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    CUKI: Hele nevim, ale instalovat by se dal všelijak - třeba do solo krabičky s chlazením do zdi nebo tak podobně.
    Data sheet zde: https://docs-emea.rs-online.com/webdocs/0cfc/0900766b80cfcf9b.pdf
    jestli to dobře čtu, tak to topí max 4W a píšou třeba:
    assembly instructions: Can be aligned with ≥ 22.5 mm spacing
    je tam třeba i gráfek zatížitelnosti v závislosti na okolní teplotě
    CUKI
    CUKI --- ---
    EL_KO: cena hodně dobrá, ale tohle nestrčíš do bytové rozvodnice. Dokonce ani do běžných průmyslových by se to podle mě nevešlo i když jsou otevřené. Navíc jakou má ten chladič teplotu? Kolik pozic musíš na obě strany vynechat?
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    vybíráme kondenzační kotel a líbí se nám tohle https://www.bosch-thermotechnology.com/cz/cs/ocs/rodinne-domy-a-byty/cerapuracu-1098096-p/
    máte nějaké zkušenosti? Značka, poměr cena výkon, cokoliv (spočítaná tepelná ztráta asi 8 kW, 2 lidi a smečka zvířat, která zvyšuje požadavky na teplou vodu)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAKROUSEK: Co to je za objekt? Ubytovna? Hotel?
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    MAKROUSEK: tak tenhle by to měl dát, ne?
    2297167 | Contactron Solid State Contactor 30A | RS Components
    https://cz.rs-online.com/web/p/solid-state-rele/6669781/
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CUKI: To samozrejme predpoklada, ze v tom byte bydli jeden clovek a ne kazde dva dny nekdo jiny, ktery teplotu chce prenastavit, zeano :-).
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAKROUSEK: Tak právě pak ho jednou nastavíš a nadosmrti na něj nepotřebuješ šáhnout. Ale čím víc samostatně ovládaných jednotek, tím konstantnější teplotu můžeš nastavit.
    Já kdybych neměřil spotřebu z důvodu analýzy spotřeby, tak o termostatu ani nevím. Zapojil jsem ho tuším roce 2011 a od té doby jsem na něm nic nenastavoval.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CUKI: Ja je nechci ovladat samostatnym termostatem, musi to byt blbuvzdorny, takze jedno kolecko :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAKROUSEK: Tak koukej to nech zapojit někoho kdo tomu rozumí :-) A koukni před tím do katalogu.

Navíc pokud máš ty topení 2, tak je mnohem zajímavější ty topení ovládat každé zvlášť samostatným termostatem. Já mám třeba v každé místnosti samostatný termostat, ale já mám topení třeba od nějakých 120W po 450W, tedy nepotřebuji žádný aditivní spínací prvek. Pokud bych ale potřeboval pro nějakou extrémně velkou, nebo extrémně nezateplenou místnost větší výkon, tak ho stejně raději rozdělím do menších celků...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CUKI: A mas nejakej, kterej zvladne 4 kW? Ja tam prave dal SSR a po dni po nem zbyla takova cerna smouha na zdi.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAKROUSEK: jakékoliv solid state relé. Pracuje na bázi polovodiče, není tam žádný mechanický prvek co by způsoboval jakýkoliv hluk. I když existujou i verze na din lištu, musíš mít kolem volné pozice protože při spínání dost hřeje. Navíc vzhledem k vlastnostem a jeho "neopotřebovatelnosti" neustálým spínáním, se hodí propojit s vhodnější logikou termostatu, či přímo sehnat termostat který rovnou to ssr obsahuje.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    Jaký je u kamen Jøtul rozdíl mezi povrchovou úpravou černý lak a smalt? Je to jen estetika, nebo má smalt nějaké další výhody?
    CAARNEY
    CAARNEY --- ---
    RATTKIN: tomu rozumim, zkusim asi poridit originalni termostat od vyrobce kotle, ktery by mel tu modulaci (snad) umet. Ty obycejne/neznackove termostaty modulaci u toho meho kotle neumeji.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    CAARNEY: aby mohl správně modulovat, potřebuje vědět teplotu v místnosti. Lepší je i teplota venku (ekvitermní regulace) když v poledne praží slunce, topí o to míň, když venku začne večer najednou mrznout atd.
    CAARNEY
    CAARNEY --- ---
    RATTKIN:
    ALTOR: Me ale zarazi ty rychle narusty a poklesy teploty. Kdyz poridim obycejny termostat, ktery kotli rekne jen top/netop, tak to imho bude fungovat dost podobne - bude to porad takhle cyklovat (dokud to nezatopi na pozadovanou teplotu).
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    CAARNEY: můj kotel na uhlí bez pokojového přístroje nemodeluje, taky jede skokově 100% / 0%
    termostat je za pár stovek a ušetříš hodně peněz za palivo.
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    CAARNEY: Ahoj, jak sam tusis bez toho termostatu to bude vzdy trochu past na penize a opotrebeni kotle
    CAARNEY
    CAARNEY --- ---
    Ahoj, mam (atmosfericky) kotel Logamax U152-24K.
    Momentalne funguje bez prostoroveho termostatu, ridi se pouze teplotou otopne vody a dost cykluje.
    Prvni nahrati otopne vody trva nekolik minut, po dosazeni nastavene teploty kotel vypne a teplota vody se velmi rychle (10-20 sekund) snizi radove o dvacet stupnu. Po uplynuti anticyklacni doby (3 minuty) se kotel opet spusti a velmi rychle ohreje vodu opet na nastavenou teplotu - o tech cca 20 stupnu za radove deset sekund. Takhle to cykli stale dokola.
    Cerpadlo nastaveno na maximalni prutok, podobne se kotel chova pri otevreni jednoho dvou radiatoru i celeho topneho systemu (cca 8 radiatoru, byt 100m).

Je to normalni chovani? Nemel by kotel i bez prosotoroveho termostatu nejak rozumne modulovat vykon?
    Chapu, ze bez termostatu se proste jen tupe snazi ohrat vodu, ale zarazi me ty rychle narusty a poklesy teploty v cyklech.

MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    PISTA1: To bych mel strach, ze ucinnost bude stejna jako u primotopu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam