• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    SASOS
    SASOS --- ---
    EL_KO: docela mě děsíš. To uhlí hoří korektně i spotřeba odpovídá kvalitě. Jedu na ledvickém ořechu 2
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    SASOS: Jednou řešil bratr na automatu podobnou potíž. Bylo to vysoce nekvalitním uhlím, od dodavatele, který byl dřív ok.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SASOS: a co musíš udělat aby jel větrák rychle? odpojit ho od regulátoru?
    SASOS
    SASOS --- ---
    RATTKIN: ale to je obráceně, regulátor chtěl 90%, ale větrák na to kašlal a coural se jako kdyby úplně regulaci ignoroval. Zkoušel jsem kontrolovat tu halovu sondu z boku větráku, ae vypadala čistě, žádý bordel v ní nebyl. Tak nevím. Jako úmrtí regulátoru mě trochu děsí, protože to je raketa finančně
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SASOS: když ti větrák ručně jde nastavit na 90%, ale regulace ho nechce tolik rozjet, musí být chyba v regulaci, nebo jejím nastavení.
    Nemohlo se nastavení nějak zapomenout?
    teplotní čidlo zbláznit?
    SASOS
    SASOS --- ---
    RATTKIN: hele tohle není o ekvitermu, protože ten nemám na kotli vůbec. Kotel mám zapojený přes Laddomat, kde mám vyměněnou termopatronu, aby hlídala teplotu vratné vody min. 65°C. Součástí Laddomatu je oběhové čerpadlo, takže to honí malý okruh kotle, který by měl držet teplotu nastavenou na kotli. Jestliže má kotel 62°C, a nastavenou požadovanou má 72°C, tak musí dotápět, aby dosáhl požadované hodnoty. A v ten okamžik se objevil níže popsaný problém. V rámci malého okruhu mám napojený bojler na TUV a skleník. První 3-4 roky provozu jsem nevěděl co to je nedostatek teplé vody, takže nyní mi to dost vadí, že netuším, kde je problém...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SASOS: já mám na řídící jednotce menu, kde se ukazují hodnoty všech čidel a z toho vypočtené potřeby teploty.
    Třeba se může stát, že venkovní teplota je vysoká a má velkou váhu tak kotel prostě nebude topit.
    taky se mi stalo, že odešlo čerpadlo co čerpá okruh TUV, tak to samo byla TUV furt studená.
    nebo se nějak pokadil teploměr TUV a on si myslí, že je to dost teplé?
    SASOS
    SASOS --- ---
    Zdar ve spolek, neřešil jste někdo, že kotel Dakon FB2 Automat 25kW by po cca 5 letech provozu ztratil výkon? Na to, že letošní zimu moc nemrzlo se mi asi 2x stalo, že se mi holky ráno vykoupaly a do večera to nebylo schopné dotopit bojler. Přitom podle zateplení by kotel měl mít 8-10kW rezervu... Dnes mě teda napadlo, že bych měl zkontolovat na hořáku, jestli mi nevypadal ten tmel, kterým se na hořáku tmelil ten vrchní litinový díl směrující vzduch do retorty. Dál se mi zdálo, že regulátor chce foukat na plno, třeba 90% a přitom větrák si jel furt piánko klídek tak 10%. Ve chvíli kdy jsem přešel na ruční provoz a naložil mu těch 90%, tak větrák hučel úplně jinak. Kontroloval jsem na větráku tu hallovu sondu, jestli není zasviněná, ale vše bylo v pořádku.
    MEDWEDIPAC
    MEDWEDIPAC --- ---
    XL1: Je mnoho řešení otázka je kolik chceš investovat a jak chceš aby to vypadalo.
    Lázeňská kamna nerezová tlaková, ČR - czkoupelna.cz
    https://www.czkoupelna.cz/...GTWD1tnNGk_xMBj6jKf8QnDg52ZwekxxwbPcgYFbRZiRETGYCrTjj-WJPYaAlIcEALw_wcB
    Rocket Stove with Gasification & Hot Water
    http://www.youtube.com/watch?v=mTGXkeq_tc0

Já sem měl loni jen černou hadici polyetylenku napojenou na čerpadlo a krásně když svítilo slunko jela voda až o 6 stupnu teplejsi nez byla v bazene ale tohle planuji taky protoze letos bude vetsi bazen a chci to i na vecerni koupani.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    IV0: Tohle by měly byt kvalitní pelety. Díky.
    IV0
    IV0 --- ---
    COWBOY: Rozdíl v ceně oproti uhlí nevím, já přecházel z elektřiny, cena je na úrovni cca 22-25% elektřiny (ale neměl jsem moc dobrý tarif, průměrná cena včetně paušálu 4,45 Kč za kWh). Údržba závisí na kotli a hlavně na typu pelet, u kvalitních stačí popel vynést jednou za týden, u horších se speče popel v hořáku klidně každý den nebo obden a musíš čistit hořák (i když popelník není plný)...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    IV0: Zajímá mě porovnání s uhlím. O kolik vzroste spotřeba? A jestli je pravda, že údržba je s peletami mnohem snazší a ne tak častá?
    IV0
    IV0 --- ---
    COWBOY: Já topím první zimu, co potřebuješ vědět?
    IV0
    IV0 --- ---
    XL1: A super levné jednoduché řešení jsou lázeňská kamna, ale výkon je typicky nižší než 15kW.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Je tu někdo, kdo topí peletami? Známá zvažuje přechod z uhlí (ořech 2) na pelety. Má zdroj na jedničkove pelety pod 4 kc/kg.
    IV0
    IV0 --- ---
    XL1: No levný řešení je jakýkoliv dostatečně dimenzovaný kotel jako na topení do vody (tzn. s plechovým výměníkem) a k tomu deskový nerezový výměník.
    XL1
    XL1 --- ---
    řešil jste někdo vytápění bazénu , něco jako tohle ale aby to enstálo 30 litrů..?

Externí nerezová kamna na dřevo ke kádi, 15 kW - Sauna.cz
    https://www.sauna.cz/externi-kamna-ke-koupacimu-sudu-15-kw
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    když svítí sluníčko, pravidelně se kolem poledne začne topit, asi protože strana domu, kde je ekvitermní čidlo se dostane do stínu. dá se to nějak v nastavení pošetřit? Benekov climatix premium.
    zatím mě napadlo low-tech řešení nastavit mezi 11-14 teplotu útlum
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    COWBOY: já taky ne, já vubec nevim, jak to v paneláku funguje. odu ohřívám v elektrickém bojleru a že by mě to nejak ruinovalo se teda říct nedá. zas pokud z bytu vyhodíš komplet plyn a necháš všechno jenom na elektřinu (jako co víc než sporák je v bytě ještě a plyn?) tak zase ušetříš paušál za plynoměr, distribuci a podobné nesmysly.

RATTKIN: dík, to mně nenapadlo :) druhé čidlo v ceně celého termstatu kupovat nebudu, když tady ten termostat je kalibrovaný tady na to. pokud neseženu teplovodivé lepidlo - jakože jsem dodatečně zjistil, že to není žádné sci-fi - tak to tam připajcnu tou páskou a oblemcám teplovodivou pastou. offset na termostatu se dá nastavit velice jednoduše, takže v tom nevidím problém
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    DOKKTOR: já to mám stahovacím páskem k trubce a pak kolem zaizolovat ale to přikládátko je asi lepší, nevím mě to funguje.
    IV0
    IV0 --- ---
    COWBOY: Jenom kombinovaný bojler přece nestačí, musí se zajistit, aby byla teplá voda i mimo sezónu (to zařídí snadno termostat, který sepne elektrickou patronu, je to vlastnost kombinovaného bojleru), ale přes zimu by měl být nastavený termostat na teplotu nižší, než je teplota otopné vody aby bojler ohřála voda z teplárny (to se dá zařídit upomínku na telefonu a 2x do roka otočit kolečko). Dále je potřeba jednou za čas to ohřát na aspoň 65-75°C, kvůli legionele (to si taky ještě umím představit jako budík na telefonu třeba 1x za měsíc, otočit ručně kolečkem na jeden den a nahřát ho elektricky), ale jak zařídit, abys teplo z bojleru, který si si ohřál drahou elektřinou, pak zpátky nevycucnul do radiátorů, už bez regulace a elektricky ovládaných ventilů nevymyslíš.

Vzhledem k běžným cenám tepla z tepláren bych se na to vykašlal.

Správné řešení jsou dva bojlery, velký s výměníkem (bez elektrické patrony) na předehřev pomocí otopné vody a druhý malý za tím, který to už jen dohřívá na bezpečnou teplotu. V létě ten první nic nedělá, což je ok, v létě je potřeba míň teplé vody (lidi se sprchují ve studenější vodě a taky si jí namíchávají ze studené vody o vyšší teplotě než v zimě). Jestli ale nemáš tu teplou vodu opravdu za levno, tak ten bojler dřív zrezne, než ho zaplatí nějaké úspory.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam