• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    BOREC
    BOREC --- ---
    JAKUBMOKRIS: nedokážu říct záleží na tepelné ztrátě domu a teplotním spadu na kterej pojedeš. Máš tam předpokládám radiátory...
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    BOREC: A srovnání ekonomiky provozu plyn/pelety?
    BOREC
    BOREC --- ---
    JAKUBMOKRIS: pokud máš plyn v baráku ber kondenzační kotel na plyn imho stále lepší než pelety. Ale samo je to věc názoru.
    BOREC
    BOREC --- ---
    Plus tepelko ti snižuje sazbu za elektriku
    BOREC
    BOREC --- ---
    JAKUBMOKRIS: s peletama je jebani jsi závislej na dodavateli a podle mě je ten stroj podobne drahej pokud tam je podavač jako tepelko vzduch voda
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    TANTRAMAN: Proč podřezávat barák? S vlhkostí problém nemám. Tepelné čerpadlo je drahé. Na to teď nemám. Varianty jsou pelety nebo plyn.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    JAKUBMOKRIS: Stojí 2x víc než ořech 2.
    Co barák podřezat? Už to nebudeš řešit nikdy v budoucnu.

Tepelné čerpadlo je nejlepší.
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    BOREC: Moc drahý. Proč pelety ne?
    BOREC
    BOREC --- ---
    JAKUBMOKRIS: na pelety se vyprdni. Co tepelné čerpadlo?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    JAKUBMOKRIS: mě se můžeš ptát na uhelný Benekov. (možná stejné jako pelety)
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    Řeším vytápění 160 let starého baráku. Chystáme rekonstrukci, ale ta nebude zahrnovat izolace. Zdi máme tlusté někde 90, někde 70 cm a tvoří je opuka. Nečekaně si dům docela solidně drží teplo a není problém ho vytopit uhlím. Ještě tuto nebo příští sezonu chci vyměnit kotel a dát namísto něj buď plynový nebo peletový, přičemž zatím asi vítězí ten peletový.
    Ale co vyloženě chci - v rámci rekonstrukce se chystám domácnost pochytřit. Tzn. chytré termostatické hlavice a podobně. A předpokládám, že i ten kotel by se mohl nějak na dálku aktivovat/zapálit, aby začal hřát. Proto sháním zkušenosti a ocením, když mě někdo případně nasměruje správným směrem, případně se podělí, jak to má udělaný on. Poradit si nechám i stran značky kotle a všeho kolem.
    GOR
    GOR --- ---
    LINKOS: Tak v patre teoreticky nemusis nijak zvlast resit tepelnou izolaci, ale nevim, jaky by byly tepelny pomery dole, kdyby tam izolace nebyla. Osobne si teda myslim, ze to strasne zalezi na tom, jaky mas stropy. I kdyz teda izolaci zanedbas, tak hadice a minimalni vrstva betonu/anhydritu a nejaka krytina je min. 6 cm.
    Pokud mas vysokoteplotni zdroj tepla, budes potrebovat rozdelovac se smesovacem (ma vlastni cerpadlo).

Z moji zkusenosti je dobre ponechat alespon nejake radiatory. Podlahovka ma oproti radiatorum precijen setrvacnost, takze potom na jare, kdyz hodne kolisaji teploty, nejde podlahovka uridit tak, aby bylo dosazeno nejakeho tepelneho komfortu, protoze zmeny jsou rychlejsi nez jake dovoluji casove konstanty podlahy...
    Takze my na jare postupne ubirame na teplote a pri kratkych ochlazenich pritopime radiatorem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: I v patře je namístě dát nějakou izolaci. Sice netopíš pánu bohu do oken, ale můžeš tím narušit chod cirkulace vzduchu v místnosti na které radiátory fungují.

QNEDLEEQ: Tomu bych moc nevěřil. Uhlíkové odporové dráhy jsou v elektrotechnice obecně dost náchylné na mechanické poškození. Koukal jsem na to pod plovoučku bych si to tedy nedal. Do toho potěru možná ok, ale pak mi přijde nesmysl za to platit takovou cenu (1500Kč/m2). Druhá věc je že ti musí sedět daný topný výkon na m2, který je dost vysoký i u nezaizolované stavby, předpokládám že mají jen jeden 150W/m2, u novostavby ti stačí tak 20W/m2. U starších špatně zaizolovaných staveb tak 50W/m2, ale tam kde potřebuješ 150W/m2 je vhodné přemýšlet o jiném druhu vytápění.

Co je kuriozní tak ta ryze česká firma uvádí životnost 30l, ale na trhu je pouze několik málo let. A ryze český výrobek jak hlásají má certifikaci: https://www.uhlikovefolie.cz/img/certificates/LARX_UHLIKOVEFOLIE.CZ-certifikat.png
    v Korei pod jiným jménem :-D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Řeším teď modernizaci topení a zvažuju, že bych v patře dal podlahovku, zatímco v přízemí by zůstaly radiátory. Rozumím, že by se nahoře musela voda míchat aby byl nizkoteplotni okruh. Má tahle kombinace ještě nějaké úskalí? Dále, jaká je minimální skladba, kolega mluvil o radu centimetrů.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    Neznáte nějakou diskusi na téma krbová kamna Jotul / Morso? Rozhoduji se co koupit a rád bych osobní zkušenosti. Morso mají terciální spalování což mě láká, ale slyšel jsem i že to zas tak nefunguje a že Jotul jsou lepší. Je to investice ke 30 tisícům a jen tak zkoušet se mi to nechce. Může být i v angličtině.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Zdaryk. Netuší tu někdo, jak setrne rozebrat vamberecka kamna na kachle, aby se daly zase použít? Drží to jak helvetská víra a rozmlatit to nechci..
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    THE_MIRACLE: Můžu ti udělat nabídku.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    NAVRY: Můžu ti zařídit MND. Vychází fakt dobře a hlavně jsou bez závazku. Já s nima šetřím cca 4,500 ročně.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    NAVRY: Já mám poblíž ČEZ (Praha západ) a spotřebu cca 16000,- ročně. Srovnávač mi našel něco i za 13000,-, ale moc tomu nevěřím.
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    Sháním dodavatele plynu pro RD, Okres Kladno. Ty názvy co jsem našel na TZB info mi nic neříkají, krom Skautů. Má někdo zkušenosti? Nebo je to prašť jako uhoď s rozdílem stokoruny při dvacítce ročně?
    Spotřeba je zatím jen odhadem počítaná 1900m^3 (ohřev a topení), dům ještě není hotový. Dík za tipy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam