• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SNUPAK: slušný dehet.
    já jsem ty spáry mazal kamnářským tmelem (1800 stupňů), měl jsem to od instalace tak vždycky když to odpadne tak dám nový.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    PISTA1: úplně na smrt zavřený nebyly, ale evidentně dost na výrobu dehtu:) diky za potvrzení. Musim na to dávat pozor. To je tak když odjedeš a chceš pak roztopit bez zapalování.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    SNUPAK: Napsal jsi to sám "Minimální výkon" takže je dusíš.
    Málo vzduchu, nedokonalý spalování, děláš z kotle destilační přístroj na dehet.
    Udělá ti to dříví i když bude suchý jak troud.
    Nemůžeš naložit krb(kotel) pak mu zařít vzduch a kašlat na něj. Předpokládám že celou dobu di šel z komína bílej kouř co smrděl dřevem. Ohni musíš nechat dostatek vzduchu, na komínu nesmí být vidět vidět že topíš, jen když koukáš pořádně tak vidíš že se tetelí vzduch, případně když je pod nulou tak se tak 15cm nad komínem sráží pára která se hned rozplyne.
    Když jsem začínal topit, měl jsem stejný problém, kotel zasranej krustou kterou sem musel co 5 dní drhnout dolů škrabkou. Protože ten blb co dělal komín dal azbestový trubky hrdlama dolů, na půdě komín komplet proteklej touhle sračkou. Pak jsem dal nádrže, natápím plným výkonem kubík vody a kotel stačí jen cca jednou za 14 dnů kartáčem vymést od prachu, když na teploměru vidím že roste teplota spalin.

U krbovek máš jen jedinou možnost. Najít minimální množství vzduchu při kterým bude oheň hořet čistě bez kouře. Výkon aby jsi nepřetápěl regulovat přikládáním menšího množství dřeva.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    Vy jste tu všichni spíše přes kotle, ale komíny máte taky, tak mám dotaz. Krbová kamna, suché dřevo ( 4 roky, akát) dnes jela na minimální výkon asi 8 hodin a na trubkách se vytvořil takovýto výtok. Komín a kouřovod je nedávno vyčištěn. Už jsem si tam všiml takových nánosů sazí strukturou podobných tekutému asfaltu. Musí to být nějaká vlhkost. Možná teda ze dřeva, ale co už více dělat, než mít 4 roky staré?

CUKI
    CUKI --- ---
    BOREC: Hmm, to neznám, kouknu na to.
    BOREC: O tom nepíšu. To se týká jen té samotíže, která je možná udělat za zlomek ceny
    BOREC
    BOREC --- ---
    CUKI: kapalina v solarech ti nikdy nezamrzne btw.
    BOREC
    BOREC --- ---
    CUKI: Viessmann dělá solary potažený oxidem vanadia, ktery se umí pokud máš nahřaty zásobník tuv samy zazrcadlit tzn neprejimaji už teplo že slunce.
    CUKI
    CUKI --- ---
    THE_MIRACLE: To je těžké soudit bez dalšího popisu věcí. V tomto fóru topičů bohu do oken je takový výsledek asi naprosto ok.
    Aby jsi postoupil dál, je dobré vědět víc o tvé stavbě a jejích možnostech. Pokud možno umět rozdělit TUV o tepla na vytápění a pod.
    Za TUV můžeš dát z toho celku 10k a nebo taky 3k. V návrhu je to ale podstatný rozdíl.
    Můžeš totiž použít na ohřev vody jak vakuové soláry (které toho v zimě moc nedaj, hlavně pokud nejde udělat krátké rozvody) a bude to stát majlant a v létě to musíš někam prát (bazén). Můžeš použít gravitační sezóní solár za pár šupů, ale nepojede v zimě (tedy hlavně letní TUV). Nebo můžeš použít FVE panely, které pojedou furt, nepotřebuješ další oběhovku, nic ti nikde nezmrzne, ale celková účinnost nebude taková. Na druhou stranu v hodně návrzích mi to vychází jako nejlepší volba.
    BOREC
    BOREC --- ---
    THE_MIRACLE: pokud propalite jen 15k neřešil bych návratnost je dlouha.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Rozumí tu někdo solárům? Bydlím v RD vytápěném kondenzákem Junkers Cerapur Smart 14 s nepřímo ohřívaným zásobníkem teplé vody. Přemýšlím, že bych sestavu do budoucna doplnil solárním ohřevem, ale vůbec nic o tom nevím. Co by to znamenalo stavebně, cenově, jaká by byla návratnost apod. Dá se toto někde nezávazně zjistit? Jediné, co jsem našel byly sestavy od Bosche okolo 70000+, což mi připadá celkem dost peněz. To se snad nemůže vrátit. Čekal jsem, že cena by byla někde okolo 30000,-, ale možná lítám v oblacích... :-). Jinak ročně propálíme plyn za cca 15000 - 17000 (topení + ohřev vody pro čtyři členy domácnosti). Díky.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    SHIN: Výhřevnost peletek a uhlí je podobná. Jen peletky stojí 2x tolik.
    Mám kotel, který sežere oboje a nikdy mě ani trochu nenapadlo do nej sypat pelety.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SHIN: já jedu ještě uhlí. Mám C27 takže mě to taky okrajově zajímá..

asi se musí dokoupit zapalování?
    SHIN
    SHIN --- ---
    Ahoj, topíte někdo v benekov automatu (např. C27) peletama ?
    ideálně nějaký srovnání po přechodu z uhlí...

případně pošta
    dík
    CUKI
    CUKI --- ---
    HROCHOPANDA: A co je to za termostat?
    HROCHOPANDA
    HROCHOPANDA --- ---
    MAKROUSEK: Pojistky jsou v pohodě :-/
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    HROCHOPANDA: Pojistky jsi zkousel?
    HROCHOPANDA
    HROCHOPANDA --- ---
    Ahoj, sháním někoho na opravu elektrického podlahové topení? Praha 3 - Flora.
    (Termostat se ani nerozsvítí, máte ponětí, čím by to mohlo být?)
    Díky! T.
    ENDER
    ENDER --- ---
    urcite jste to tady uz resili, ale nevim jak to dohledat abych nemusel vse procitat.
    Jake jsou pozadavky na stavbu domu v dnesni dobe (pripadne platne v pristich letech).

Uvazoval jsem stavet dum s rekuperaci a vytapenim primotopy s krbem v obyvaku, ale zjistuju, ze to mozna nebude realizovatelne, tak me jenom zajimaji dnesni pozadavky.
    SITH
    SITH --- ---
    Jo, navečer ho budu vypínat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam