• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    BOREC
    BOREC --- ---
    MILAZAJICEK: souhlas klidně i jen do koupelny a zbytek radiátory, zde hraje roli i to, zda je vrchní patro se šikminama střechy, tzn. snadněji schovas radiátory nebo je dům s plochou střechou, tam bych tu podlahovku I za cenu vyšších porizovacich nakladu dal.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    YORKI: ja bych si teda nechal dat podlahovku i nahoru a speciálně do koupelny.
    BOREC
    BOREC --- ---
    udělej to na dva okruhy, smesovany na podlahovku, přímý na radiátory. to ti lepší kotel odridi bez nutnosti složitější regulace
    BOREC
    BOREC --- ---
    YORKI: a jen nerozumím tomu proč chceš jakkoli topit elektrikou když máš plynový kotel ?
    BOREC
    BOREC --- ---
    YORKI: ahoj. Moje rada je: na krbovou vložku se vyprdni, porid si jen krb na pohodu a čiste pocit z ohně. plynový kotel je fajn, pokud je už hotova plynová přípojka na pozemek. dole podlahovka, nahoře radiátory je standardní řešení, doporučuji. za mě čím jednodušší systém tím lepší. někdo ti samozřejmě řekne opak.
    YORKI
    YORKI --- ---
    Ahoj,

jsem budouci stavitel a znalosti o topeni u me konci na chalupe, kde topime drevem, v byte tocim koleckama u radiatoru...

Planujeme stavbu maleho 2.patroveho domu a v navrhu mame podlahovku v prizemi a radiatory v detskych pokojich nahore (+ zebrik v koupelne nahore). Budeme mit i krb vlozku, kterou jsem planoval v zime na pritop (krb vlozka a komin je celkem obestavny hmotou,aby to bylo akumulacbi teleso). Jako primarni zdroj plyn kotel. Muj dotaz.

Neni lepsi mit i nahore podlahovku (2 pokoje 15m2, mala chodba a malinka koupelna 5m2), abychom nepalili eletriku za 2 radiatory a zebrik v koupelne? Pry to pri takto malych mistnostech nevyjde draz...Obavam se ze to topeni drevem nebude nonstop a tim padem ppjedeme hodne na eletriku...nazory 2 architektu se lisi...jeden rika nemit nahore podlahovku,druhy rika ano...pritom mi prijde skoda nevyuzivat max ten plyn...

Mate na to nekdo nejaky nazor pls?

COWBOY
    COWBOY --- ---
    FRUITS: Letos jsem z půdy na chalupě dvoje kamna vynášet. A přemýšlel jsem u toho kdo a proč je tam před lety dával. Snad nikdo nedá kamna na půdu, aby je příští rok někde použil. Většinou to končí tak, že příští majitel, generace, je vynese ven a odveze do šrotu. :-)
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    GOR: Nakone jsem to schoval na půdu. Plechový sporák. typ nedokážu určit. Na zahradě máme nějaký starý kamna, který zdá se trochu rezaví..
    Díky
    GOR
    GOR --- ---
    FRUITS: Mel jsem je v zimni zahrade a stridani teplot vedouci ke kondenzaci zpusobilo, ze byly po roce pekne zrzavy.

Ale nevim, co to mas. Treba je mas z onacejsiho materialu (moje jsou ABX Stockholm).
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    heleďte, měnim kamnaa nemám je kam dát než ven. vydržej to venku, třeba něčím přikrýty, nebo začnou reznout a nějak "umírat"?
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOR: Kdyby měli bylo by to nejlepší, protože by plocha stěn obou nádrží byla menší a tedy menší ztráty. Stejně tak vedení mezi oběma nádržema.
    GOR
    GOR --- ---
    CUKI: Aha, jasny. Ja mel za to, ze All in one maj nejakou prepazku, ale z toho co pises, tak nejspis ne. Diky
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOR: Pokud je to all in one, tak ty dva systémy můžou fungovat pouze na rozdílu nastavených teplot. Což je málo. A dochází k tomu že ohříváš ze sítě i tu vodu kterou zrovna nepotřebuješ a pak nemůžeš využít plně ten primární zdroj. Tedy pokud topíš třeba jednou za x dní tak si stejně nemůžeš dovolit nechat tam tu vodu studenou, protože když potřebuješ teplou vodu do sprchy, tak to prostě musíš ohřát celý. To kde je umístěna v bojleru patrona a kde spirála moc neřeší, protože ta voda se stejně částečně promíchá.

Pokud máš ale nádoby 2, tak do té první jde ta voda předehřátá a (d)ohříváš v bojleru jen tu část, která je potřeba.
    Zatímco v prvním případě je to tak že při odběr do systému jde studená voda, tady jde ta studená jen do primárního bojleru, kde ji může zase doohřát.
    Tohle například výborně funguje o solárního systému.
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    Nabizim 1000l akumulacni nadrz, ma dve vymenikove spiraly, vcetne izolace 2x5cm a "spacaku", stari max 8 let, cena dohodou
    https://photos.app.goo.gl/mAc9r34rVHAvjzXN9

pak mam bojler Drazice cca 180l s elektrickou patronou a vymenikem - stari max 8 let - levne
    https://photos.app.goo.gl/mMmiHYdBK3Ps3RDn8
    GOR
    GOR --- ---
    CUKI: Mohl bys to prosim trochu rozvest?
    CUKI
    CUKI --- ---
    IV0: hlavně to nefunguje z toho důvodu že elektrická patrona dohřívá když nemusí...
    IV0
    IV0 --- ---
    LINKOS: Nejmíň složité a nejlevnější řešení jsou dva bojlery za sebou, první jen s výměníkem a druhý jen s elektro-patronou. Sice se dělají bojlery, které mají výměník jenom ve spodní půlce a patronu nahoře, ale je to dražší řešení. Je dobrý, když ten druhý bojler s patronou může být nad (výškově) prvním bojlerem s výměníkem. Ostatní řešení vyžadují zbytečné složitosti.
    GOR
    GOR --- ---
    LINKOS: Svara to ma zokruhovane tak, ze umi nahrat bojler z akumulacni nadrze, ale v praxi stejne bojler na cilovou teplotu nenahreje, protoze vetsinou mu na vytapeni staci voda v akumulaci okolo 50 stupnu (vsude podlahovka), coz je zase na bojler malo. Takze pokud neni jo zima, stejne dohrejva bojler elektrikou.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Teď ještě řeším jednu věc. Když budu mít akumulaci udělánou tak, že budu natapět třeba jednou za tři dny (zatím nevím výsledek výpočtu energetické náročnosti budovy), jak se to ak řeší s bojlerem. Ten natopim v okamžiku když budu topit, ale když pak den dva topit nebudu řeší se to nějak standartně?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Existuje nějaká čistící směs do topné vody? Mám podlahovku napuštěnou vodou z řadu. Topí už čtvrtou sezónu bez nějakého zásadního dopouštění (dopouštěl jsem akorát, když jsem do žebříku dodělával patronu) - drží si stálý tlak, nikde nemizí. Nechci měnit vodu, protože u nás je voda dost tvrdá a nechci do okruhu cpát další vápník. Mám v rozvaděčích už takové ty skleněné baňky pro kontrolu průtoku úplně černé. Tlakovou pumpu bych k dispozici měl. Představoval bych si tedy nějaký roztok, který by se do toho okruhu nacpal. Díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam