• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    COWBOY: Já to mám zapnuté rano asi do osmi, a pak večer asi od 6ti do 10. O víkendu to mám trochu posunuté. Přes den je to spis vlažné než studené.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Chlapi, případně dámy, měl bych dotaz ohledně čerpadla na tuv. Jak ho máte zapnuté. Jedná se o malý, 4 podlažní domek. Sklep jedna koupelna a jedna vylevka na chodbě. Přízemí 2 koupelny a dvě kuchyně. Patro 2 koupelny a jedna kuchyně a podkroví, jedna koupelna a jedna kuchyně. Vymýšlím, jak ho nastavit. Zapnul jsem ho do chytré zásuvky, takže se rozběhne ráno, když vstává první člověk v baráku. A teď řeším, jak dlouho ho nechat běhat. Aby se ta tepla dostala aspoň do prvního patra (podkroví je teď obsazené nepravidelně). Aby to neběželo krátce a pak stejně nemuseli odtáčet studenou a zase aby to nebezelo zbytečně dlouho. Prostě hledám způsob, jak to optimalizovat. Sám si ho pouštím telefonem přes WiFi a mohou to delat všichni, akorát kdo si vzpomene, že si chce za minutu umýt ruce. Zase před koupáním by to dát mohli.
    BOREC
    BOREC --- ---
    Nebo plyn kotel plus kolektory na tuv. V lete ti kotel tuv jen došpickuje v případě potřeby/deštivych zamračenych dní.
    BOREC
    BOREC --- ---
    JOHY: za mě jde tepelné čerpadlo a solární kolektory proti sobě, ekonomicky. Jak tepelko, tak kolektory mají nejvyšší účinnost v létě. Lepší je tepelko a fv
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    DOKKTOR: Díky.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    COWBOY: když sme teď měnili radiátory, tak nám to topenář foukal mysim o 0.2 míň než tlak v systému. Info bez zaruky
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Ještě se zeptám k té expanzi. Tlak v expanzi má být vyšší než v systému nebo obráceně? Nějak se v tom ztrácím.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Ok, zkusím.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: zkus googlit na tzb info, já jsem to hned ztratil
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Sem s ním. :-)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: našel jsem někde nějaký super složitý postup, něco aby nekolisal tlak. asi aby nebyl rozdíl tlaku mezi studeným a používaným okruhu
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    COWBOY: Na exp je napsáno na kolik má být
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Zdar chlapi. Pořád mi mizí voda ze systému a kvůli tomu vypíná kotel. Nedávno jsem to vyřešil tak, že jsem vyčistil síto před kotlem a dalo to 3 neděle pokoj. Teď je to tu zase. Už mě moc nenapadá, co ještě "vyčistit". Jenom bych potřeboval vědět ještě jednu věc. Když vodu v systému tlakuji na 1-1,2 atm, na kolik by měl být natlakovan měch v expanzce? A má být natlakovany při správném tlaku vody nebo když je systém "prázdný"?
    Díky
    Jinak ted to natlakuji na 1,2 a za 5 hodin je kotel vypnutý a voda na 0,4. Dřív tam bylo při vypnutí 0,7-0,8.
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    Akumulační nádrž LMG 1000 d790 2V 1000l - Liberec - Sbazar.cz
    https://www.sbazar.cz/tomasval/detail/138397065-akumulacni-nadrz-lmg-1000-d790-2v-1000l
    JOHY
    JOHY --- ---
    TANTRAMAN: a osobmní zkušenost? ekonomicky mi to zatim vychází dobře.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    JOHY: Hlavně to má být ekonomické, aby jsi to za 20 let nemusel dělat znovu. Na tzb-info.CZ si spočítej co kolik bude stát v měsíčních nákladech. Na některé kombinace by jsi mohl brát dotaci.
    JOHY
    JOHY --- ---
    zdravim. plánuju rekonstrukci rodinnýho domu, dole byt 2+1 (v původní opuce), nahoře 4+kk (prakticky novostavba s velmi malejma telenejma ztrátama). Řešim vytápění: tepelný čerpadlo v kombinaci se solárním dohřevem vody. nějaký pro a proti? Jiný řešení? Jde mi i o ekologii, ani ne tak úplnou nezávislost.
    Jinak dům má taky možnost připojení na plyn.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ELBLJ: díky
    ELBLJ
    ELBLJ --- ---
    LINKOS: V principu jsou to naprosto odlišné komínové systémy. Absolut má izostatickou vložku nejvyšší kvality ISO 1, kdy nasákavost vložky je cca 0,5%.

Vzhledem ke stále vyšším požadavkům na těsnost objektů bych rozhodně doporučil komínový systém Schiedel Absolut, který dokáže eliminovat problémy, jedná se o komínový systém těsný, který není propojený s interiérem, tudíž nedochází k pronikání vlhkého vzduchu do samotného tělesa přes mřížku. Systém má také již integrovanou tepelnou izolaci na straně betonového pláště, tudíž nedochází k promrzání komínu a tím zabraňujeme tvorbě rosného bodu v půdní části objektu.

Dále bych doporučil dodatečné zateplení v prostoru nevytápěné půdy a nadstřešní části, abychom komínové těleso chránili proti promrzání.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Chci se zeptat jaký je reálný rozdim mezi komíny schiedel advance a schiedel absolut? Je ta vložka v tom nějak odolnější? Má smysl sáhnout po té vyšší třídě?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam