• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    CEPELIN
    CEPELIN --- ---
    Zdravim, mate někdo zkuenosti s vytápěním stropem ?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PEEP: to je pravda, ale u dotací je akumulace stejně podmínkou. Pokud by nechtěl dotace může mít praktik, pokud dotace tak comfort, nebo harmony
    CUKI
    CUKI --- ---
    MRDAC_BEDEN: Mám v podlaze topné kabely a když jsme byli přes zimu pryč a tady bylo 10°C, tak to na 20 trvalo několik hodin. Což není problém. Zvlášť když není problém zapnout topení o 4h dopředu přes net nebo SMSbránu
    GOR
    GOR --- ---
    MRDAC_BEDEN: Jen teda upozornuju, ze elektricka podlahovka může byt pomerne rychla, je mozne dat rohoze "pod lepidlo", samozrejme nejaka akumulace oproti klasika primotopu tam bude, ale mensi, nez kdyz to bude klasicka podlahovka co ma mezi topnym prvkem a krytinou jeste 6 cm anhydritu/betonu.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    PEEP: já mám Benekov na uhlí, taky 5. třída, měnilo se: v kotelně přibyly tři čerpadla a expanzka, nějaké ventily a nahoře se zaslepila otevřená expanzní nádoba. jinak se radiátory a rozvody nechaly a faká to.
    dům je z 50. let a je trvale obývaný původně tam byla samotížka a hlupý kotel na uhlí.
    v tý době kdy jsem to předělával nebyla o akum. nádrži řeč
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB:
    1) novy RD bude mit nizke ztraty
    2) za dva az tri dny v tydnu propalis malo
    3) kdyz prijedes, chces mit teplo co nejrychleji
    => primotop

Urcite ne podlahovku nebo radiotory => nez to rozehrejes, tak bude nedele a chladnout to bude do stredy
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: elektrokotel s radiátory nebo rovnou elektropodlahovka
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    zdravím. prosím o radu - budeme stavět rodinný dům, který ale bude plnit účel chaty (tedy obýván primárně o víkendech) po dobu cca 15 let... nicméně pokud se nemýlím tak RD musí mít tepelné čerpadlo / fotovoltaiku atp. S ohledem na plánovaný způsob využití RD jsou všechny tyto věci značně neekonomické. existuje nějaká varianta, jak se tomu vyhnout a ideálně topit pouze elektrikou, když tam budeme? případně nějaké alternativy?
    děkuji!
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    NAVRY: já sem smlouvu u eonu měl dycky natvrdo na rok, odstoupit se dalo jen asi tři měsíce před vypršením lhůty jinak automaticky prodloužení. odstoupit se teda jakže dalo kdykoliv, ale byly tam nejaké nemalé penále.
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    DOKKTOR: Když jsem první paňy poslal do háje, zavolal mi asi vyšší šarže, že prej podle energetickýho zákona se ta smlouva dá kdykoli zrušit, a to až snad měsíc po zahájení dodávek. Tak mi vrtá hlavou, proč na to tak hrozně tlačej, sázej na smluvní "jistotu" nebo že to lidi zapomenou zrušit?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    NAVRY: ceny asi nahoru pudou, ale uz jenom z principu bych eon kopnul do prdele z desetimetrovym rozbehem. Udelali mi neco podobneho, menil sem dodavatele elektriny a hned prisel dopis z eonu s nabidkou, ktera se neodmita, a ve vysledku sem snad platil vic nez kdybych zmenil.
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    Garance ceny plynu (topení a TUV, 10MWh RD)
    přešel jsem na nového dodavatele plynu (BE), sotva mi začínají dodávky, a už do mě hustí ČEZ, od kterýho mam elektřinu, že mi bude garantovat na tři roky (ve výpočtu stejnou - 13k ročně) cenu. Ale chtěj to podepsat teď. Je možný, že cena plynu poroste natolik, že se mi to vyplatí řešit takhle s předstihem? Docela mě serou, protože jsem prošvih konec tříletý smlouvy na elektřinu a oni mi to prodloužili, a podle Tarifomatu (Kde jsem si při začátku užívání nemovitosti nechal navrhnout dodavatele) mám teď smůlu.
    Setkal se někdo s něčím podobným?
    PEEP
    PEEP --- ---
    PISTA1: právě ten blaze praktik by měl umět třídu 5 bez Aku nádrže a na samotíž
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    PEEP: Tomu rozumím, ale promiň, čůráš proti větru. Technologie pokročily, uzavři okruh a netop do nádrže, pokud tedy nemáš hektar lesa a sílu a čas se tím zabývat.
    Na výpadek elektřiny ti stačí krbovky v obýváku, nejsme na Sibiři.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    PEEP: 5 emise bez aku nádrže nedáš s ničím
    PEEP
    PEEP --- ---
    TANTRAMAN: to jede na elektřinu, které se tu občas v zimě nedostává.
    potřebuju něco, abych nemusel překopávat úplně všechno. Např. Změna systému ze samotížného s otevřenou expanzí na uzavřený, tlakový s nuceným oběhem, tenkostěnné radiátory, Aku nádrž,...
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    PEEP: Jdi do tepelného čerpadla
    PEEP
    PEEP --- ---
    Dneska jsem zjistil, že mi prorezl kotel Dakon r.v.2004, hledám za něj náhradu. Palivo dřevo, emisní třída 5, abych dosáhl na kotlikovou dotaci.
    Nějaké tipy/zkušenosti? Blaze Harmony /Atmos/ Viadrus/...
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    Nemáte někdo zplynovací kotel Blaze Harmony (dřevo+pelety)? Koupili jsme dům s tímhle kotlem, tak bych se jen chtěl pobavit o nastavení se zkušenějším uživatelem. Kdyžtak rovnou do pošty, díky

V domě je také zavedený plyn, takže uvažuju, že bych zásobník s hořákem na pelety prodal (nebo prostě nepoužíval, protože pelety jsou drahé) a temperování + ohřev TUV vyřešil plynovým kotlem - představuju si, že by plynový kotel ohříval TUV a udržoval nějakou minimální nastavenou teplotu v domě automaticky, dřevem bych pak v sezoně přitápěl podle potřeby a kdyby se mi nechtělo tak bych topil jen plynem. Čistě na plyn přejít nechci, protože mě práce kolem dřeva baví a pořád budu mít na výběr kdyby jedna z komodit výrazně zdražovala. Ještě by možná stála za úvahu nějaká akumulační nádrž, ale s tím nemám už vůbec žádné zkušenosti, jen vím že to existuje. Teoreticky by se pak s rekonstrukcí střechy daly do systému přidat solární panely, ale to taky nevím jestli má smysl (nemyslím fotovoltaiku).

Jak je na tom obecně srovnání topení na dřevo vs. plyn? Máte někdo představu? Když budu uvažovat modernější technologie.

Počáteční investice není vyloženě limitní, spíš bych chtěl pohodlný a ekonomicky i ekologicky rozumný systém s minimální údržbou. Cílový stav po rekonstrukci je 180m² v přízemí podlahové topení, v patře ještě nemám rozmyšleno - může být samozřejmě taky podlahovka, ale asi by stačily radiátory, budou to 3 ložnice. V koupelnách žebrové radiátory na sušení ručníků s možností chodu na elektřinu mimo topnou sezónu.
    YANKEEE
    YANKEEE --- ---
    Zdar, chystáme se kupovat do bytu radiátory ISAN Atol a protože to bude finančně docela darda, napadlo mě, jestli někdo nemá voucher nebo slevovej kód.
    každý procento budou tisíce :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam