• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    NAVRY: ceny asi nahoru pudou, ale uz jenom z principu bych eon kopnul do prdele z desetimetrovym rozbehem. Udelali mi neco podobneho, menil sem dodavatele elektriny a hned prisel dopis z eonu s nabidkou, ktera se neodmita, a ve vysledku sem snad platil vic nez kdybych zmenil.
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    Garance ceny plynu (topení a TUV, 10MWh RD)
    přešel jsem na nového dodavatele plynu (BE), sotva mi začínají dodávky, a už do mě hustí ČEZ, od kterýho mam elektřinu, že mi bude garantovat na tři roky (ve výpočtu stejnou - 13k ročně) cenu. Ale chtěj to podepsat teď. Je možný, že cena plynu poroste natolik, že se mi to vyplatí řešit takhle s předstihem? Docela mě serou, protože jsem prošvih konec tříletý smlouvy na elektřinu a oni mi to prodloužili, a podle Tarifomatu (Kde jsem si při začátku užívání nemovitosti nechal navrhnout dodavatele) mám teď smůlu.
    Setkal se někdo s něčím podobným?
    PEEP
    PEEP --- ---
    PISTA1: právě ten blaze praktik by měl umět třídu 5 bez Aku nádrže a na samotíž
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    PEEP: Tomu rozumím, ale promiň, čůráš proti větru. Technologie pokročily, uzavři okruh a netop do nádrže, pokud tedy nemáš hektar lesa a sílu a čas se tím zabývat.
    Na výpadek elektřiny ti stačí krbovky v obýváku, nejsme na Sibiři.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    PEEP: 5 emise bez aku nádrže nedáš s ničím
    PEEP
    PEEP --- ---
    TANTRAMAN: to jede na elektřinu, které se tu občas v zimě nedostává.
    potřebuju něco, abych nemusel překopávat úplně všechno. Např. Změna systému ze samotížného s otevřenou expanzí na uzavřený, tlakový s nuceným oběhem, tenkostěnné radiátory, Aku nádrž,...
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    PEEP: Jdi do tepelného čerpadla
    PEEP
    PEEP --- ---
    Dneska jsem zjistil, že mi prorezl kotel Dakon r.v.2004, hledám za něj náhradu. Palivo dřevo, emisní třída 5, abych dosáhl na kotlikovou dotaci.
    Nějaké tipy/zkušenosti? Blaze Harmony /Atmos/ Viadrus/...
    UNCLE_JIMBO
    UNCLE_JIMBO --- ---
    Nemáte někdo zplynovací kotel Blaze Harmony (dřevo+pelety)? Koupili jsme dům s tímhle kotlem, tak bych se jen chtěl pobavit o nastavení se zkušenějším uživatelem. Kdyžtak rovnou do pošty, díky

V domě je také zavedený plyn, takže uvažuju, že bych zásobník s hořákem na pelety prodal (nebo prostě nepoužíval, protože pelety jsou drahé) a temperování + ohřev TUV vyřešil plynovým kotlem - představuju si, že by plynový kotel ohříval TUV a udržoval nějakou minimální nastavenou teplotu v domě automaticky, dřevem bych pak v sezoně přitápěl podle potřeby a kdyby se mi nechtělo tak bych topil jen plynem. Čistě na plyn přejít nechci, protože mě práce kolem dřeva baví a pořád budu mít na výběr kdyby jedna z komodit výrazně zdražovala. Ještě by možná stála za úvahu nějaká akumulační nádrž, ale s tím nemám už vůbec žádné zkušenosti, jen vím že to existuje. Teoreticky by se pak s rekonstrukcí střechy daly do systému přidat solární panely, ale to taky nevím jestli má smysl (nemyslím fotovoltaiku).

Jak je na tom obecně srovnání topení na dřevo vs. plyn? Máte někdo představu? Když budu uvažovat modernější technologie.

Počáteční investice není vyloženě limitní, spíš bych chtěl pohodlný a ekonomicky i ekologicky rozumný systém s minimální údržbou. Cílový stav po rekonstrukci je 180m² v přízemí podlahové topení, v patře ještě nemám rozmyšleno - může být samozřejmě taky podlahovka, ale asi by stačily radiátory, budou to 3 ložnice. V koupelnách žebrové radiátory na sušení ručníků s možností chodu na elektřinu mimo topnou sezónu.
    YANKEEE
    YANKEEE --- ---
    Zdar, chystáme se kupovat do bytu radiátory ISAN Atol a protože to bude finančně docela darda, napadlo mě, jestli někdo nemá voucher nebo slevovej kód.
    každý procento budou tisíce :)
    BOREC
    BOREC --- ---
    IV0: ideální řešení.
    IV0
    IV0 --- ---
    COWBOY: Já to mám na pohybová čidla poblíž odběrných míst. To funguje super a zároveň mám pocit, že maximálně šetrím energie.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    COWBOY: Já to mám zapnuté rano asi do osmi, a pak večer asi od 6ti do 10. O víkendu to mám trochu posunuté. Přes den je to spis vlažné než studené.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Chlapi, případně dámy, měl bych dotaz ohledně čerpadla na tuv. Jak ho máte zapnuté. Jedná se o malý, 4 podlažní domek. Sklep jedna koupelna a jedna vylevka na chodbě. Přízemí 2 koupelny a dvě kuchyně. Patro 2 koupelny a jedna kuchyně a podkroví, jedna koupelna a jedna kuchyně. Vymýšlím, jak ho nastavit. Zapnul jsem ho do chytré zásuvky, takže se rozběhne ráno, když vstává první člověk v baráku. A teď řeším, jak dlouho ho nechat běhat. Aby se ta tepla dostala aspoň do prvního patra (podkroví je teď obsazené nepravidelně). Aby to neběželo krátce a pak stejně nemuseli odtáčet studenou a zase aby to nebezelo zbytečně dlouho. Prostě hledám způsob, jak to optimalizovat. Sám si ho pouštím telefonem přes WiFi a mohou to delat všichni, akorát kdo si vzpomene, že si chce za minutu umýt ruce. Zase před koupáním by to dát mohli.
    BOREC
    BOREC --- ---
    Nebo plyn kotel plus kolektory na tuv. V lete ti kotel tuv jen došpickuje v případě potřeby/deštivych zamračenych dní.
    BOREC
    BOREC --- ---
    JOHY: za mě jde tepelné čerpadlo a solární kolektory proti sobě, ekonomicky. Jak tepelko, tak kolektory mají nejvyšší účinnost v létě. Lepší je tepelko a fv
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    DOKKTOR: Díky.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    COWBOY: když sme teď měnili radiátory, tak nám to topenář foukal mysim o 0.2 míň než tlak v systému. Info bez zaruky
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Ještě se zeptám k té expanzi. Tlak v expanzi má být vyšší než v systému nebo obráceně? Nějak se v tom ztrácím.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RATTKIN: Ok, zkusím.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    COWBOY: zkus googlit na tzb info, já jsem to hned ztratil
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam