• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    JSPARTRE: co to je za zdroj a kde to mas?
    JSPARTRE
    JSPARTRE --- ---
    Ahoj, dovolim si trochu inzerce ,ale je cilena dost trefne, myslim. Kdyby nekoho lakalo postavit si
    samotovou pec , mam materialu cca. na dve mensi. Potrebuji odstranit z chalupy predimenzovany
    a nepouzivany zdroj vytapeni, takze bych se nebranil slevě za demontáž/odvoz...
    CAHOUN
    CAHOUN --- ---
    Cago,
    nemate nekoho kvalitniho kolem, Prahy na vypocet tepelnych ztrát??
    Diky
    CUKI
    CUKI --- ---
    JOHY: Topné fólie se používají pouze tam kde to jinak nejde. Pokud máš jinou možnost je lepší použít kabely. To jen tak na okraj.

Zrovna heatflow a spol mají občas problém s "probíjením" lépe říct asi kapacitním přenosem. Jev je dosud spolehlivě nevysvětlen.

Doporučuji kouknout na TZB-INFO tam najdeš informací dostatek.
    JOHY
    JOHY --- ---
    Máte někdo zkušenost s heatlfow nebo jinejma topnekma fóliema?
    CUKI
    CUKI --- ---
    RATTKIN: Ze své podstaty i přes všechny marketingové kecy, je to vytápění z nevhodného směru. První co to ohřeje je hlava, ale nohy zůstanou při zemi v chládku. Tedy přesně naopak než je třeba...

De facto ten nejhorší způsob vytápění, protože i ty klasické radiátory svojí vysokou teplotou pod okny způsobují alespoň nějakou cirkulaci vzduchu v místnosti. Tedy lepší rozložení teplot. Tady se ale nic takového nekoná.
    V místnostech kde jsou potřeba kamna je topení tímto způsobem poměrně drahá sranda. Přesně jak píšeš vhodné pouze na temperaci.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    CEPELIN: známý má na stropě takový ty panely, vypadá to jako velká světla. Moc s tím netopí, kvůli spotřebě, jede hodně kamna, takže spíš temperování ložnice a teda koupelna
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    CEPELIN: na rozdeleni horke a teple vody je zarizeni RTL. z kotle mi jde 70°, v radiatorech 70, v podlaze v koupelne 30. nevymejslej kraviny stropem.
    BOREC
    BOREC --- ---
    CEPELIN: jinak kondenzace funguje při maximální teplotě zpátečky do 55ti stupňů tzn můžeš si nadimenzovat klasické radiátory tak abys měl požadovaný výkon při teplotním spadu např 60/40 a pak ti bude kotel vždy kondenzovat. Jen bude mít ty radiátory větší.
    BOREC
    BOREC --- ---
    CEPELIN: suchý systém podlahovky jsi neuvažoval?
    Jinak stropem se většinou chladí, o stropnim vytápění jsme neslyšel. Leda s nějakou cirkulaci vzduchu
    IV0
    IV0 --- ---
    CEPELIN: No já s tím spíš budu chladit než topit. Asi mám taky jenom obecná moudra, zkušenost podobnou Tvé potřebě nemám a asi mít nebudu. Počítej s menším výkonem než u podlahového topení, s vysokou teplotou musíš jít dál od hlav (potřebuješ větší výšku) a hlavně musíš mít opravdu dobře izolovanou podlahu, ta se nahřívá (jako všechny ostatní povrchy) sáláním. Namíchat jinou teplotu do podlahy je triviální. Stropní topení chce někoho zkušeného na návrh, kdežto podlahové topení si spousta lidí zvládne navrhnout uspokojivě sama.
    CEPELIN
    CEPELIN --- ---
    IV0: já jsem zatím jen v teoretické rovině, rekonstruujeme barák, v přízemí je v plánu podlahovka ale v patře to nejde kvuli vyšce stropu, původně byly v plánu klasické radiátory ale nelíbí se mi nutnost topit vodu na dvě teploty, nízká do podlahy a vysoká do radiátorů a tim se snižuje efektivita kondenzačního kotle, tak mě napadlo řešení topným stropem který využívá stejnou teplotu jako podlahoka ale nenašel sem moc užitečných informací krom těch kde je popisován princip, hodily by se nějaké osobní zkušenosti od někoho kdo tím reálně topí
    IV0
    IV0 --- ---
    CEPELIN: Já jsem udělal v baráku topný/chladící podhled, zatím mám ale zkušenost spíše montážní a teoretickou, protože jsem to udělal v pasivním baráku jenom pro jistotu a zatím to nebylo potřeba zapínat. Udělal jsem tlakovou zkoušku ale nekoupil jsem (a teda ani nezapojil) zdroj tepla/chladu.
    CEPELIN
    CEPELIN --- ---
    Zdravim, mate někdo zkuenosti s vytápěním stropem ?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PEEP: to je pravda, ale u dotací je akumulace stejně podmínkou. Pokud by nechtěl dotace může mít praktik, pokud dotace tak comfort, nebo harmony
    CUKI
    CUKI --- ---
    MRDAC_BEDEN: Mám v podlaze topné kabely a když jsme byli přes zimu pryč a tady bylo 10°C, tak to na 20 trvalo několik hodin. Což není problém. Zvlášť když není problém zapnout topení o 4h dopředu přes net nebo SMSbránu
    GOR
    GOR --- ---
    MRDAC_BEDEN: Jen teda upozornuju, ze elektricka podlahovka může byt pomerne rychla, je mozne dat rohoze "pod lepidlo", samozrejme nejaka akumulace oproti klasika primotopu tam bude, ale mensi, nez kdyz to bude klasicka podlahovka co ma mezi topnym prvkem a krytinou jeste 6 cm anhydritu/betonu.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    PEEP: já mám Benekov na uhlí, taky 5. třída, měnilo se: v kotelně přibyly tři čerpadla a expanzka, nějaké ventily a nahoře se zaslepila otevřená expanzní nádoba. jinak se radiátory a rozvody nechaly a faká to.
    dům je z 50. let a je trvale obývaný původně tam byla samotížka a hlupý kotel na uhlí.
    v tý době kdy jsem to předělával nebyla o akum. nádrži řeč
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB:
    1) novy RD bude mit nizke ztraty
    2) za dva az tri dny v tydnu propalis malo
    3) kdyz prijedes, chces mit teplo co nejrychleji
    => primotop

Urcite ne podlahovku nebo radiotory => nez to rozehrejes, tak bude nedele a chladnout to bude do stredy
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ROXTYDY_A_BIBOB: elektrokotel s radiátory nebo rovnou elektropodlahovka
    ROXTYDY_A_BIBOB
    ROXTYDY_A_BIBOB --- ---
    zdravím. prosím o radu - budeme stavět rodinný dům, který ale bude plnit účel chaty (tedy obýván primárně o víkendech) po dobu cca 15 let... nicméně pokud se nemýlím tak RD musí mít tepelné čerpadlo / fotovoltaiku atp. S ohledem na plánovaný způsob využití RD jsou všechny tyto věci značně neekonomické. existuje nějaká varianta, jak se tomu vyhnout a ideálně topit pouze elektrikou, když tam budeme? případně nějaké alternativy?
    děkuji!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam