• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    MEDWYN: Má to cca 400 m2 ve třech podlažích. Kus toho je v zemi a řekl bych, že projektant tu ztrátu trochu nadsadil.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    COWBOY: Asi to bude hodne velké... Nas novy dvoupatrovy dum s 200m podlahove plochy ma 6kW :-)
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    CUKI: Co se ti na těch parametrech nelíbí? Vždyť ani nevíš, jak je to veliké.
    CUKI
    CUKI --- ---
    COWBOY: To je nějaké šapitó? :-)

COWBOY: Jo dohromady z domem a ty apartmány na pronájem? Pokud je to nějaká celistvá stavba tak tam můžeš mít elektriku jen na temperaci, ale jinak bych ji tam necpal. Dost mě překvapuje, že s takovými parametry to jde vůbec postavit. To nemůže projít ani přes stavební úřad...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    COWBOY: Ale bojím se, že ti stejně moc nepomůže. Prostě celý objekt je plánován na vytápění krbem s vložkou a jenom řešíme, jestli apartmány, které se budou vytápět spíš jenom v zimě (na jaře a na podzim se nebudou používat, tudíž není třeba je vytápět. A proto přemýšlím, elektrika by asi přišla investičně levněji a jak dlouho budeme muset topit vodou, než se náklady srovnají.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    CUKI: Tepelná ztráta je spočítaná na 24,5 kW.
    CUKI
    CUKI --- ---
    COWBOY: Mám doma auto. Mám do něj lejt benzín a nebo naftu?

Pokud uvažuješ tímto stylem, raději nic nestav. Otopná soustava se navrhuje podle potřeb projektu a TZ objektu, bez toho je to věštění z křišťálově koule. Můžeš mít ZT pod jeden kilowatt a nebo taky 3kW...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Měl bych dotaz na zdejší odborníky na vytápění.
    Stavíme novostavbu na horách. Dům a dva apartmány. Apartmány budou v provozu v zimě a v létě. Každý apartmán má cca 50 m2. A teď řešíme vytápění. Určitě bude podlahové. Otázka zní, jestli elektrické nebo teplovodní. Zbytek objektu je vytápěn kamny na dřevo s výměníkem. Napadá vás něco, proč dát přednost elektrice? Díky
    CUKI
    CUKI --- ---
    HE11_KNIGHT: No povolání to opravdu není. Jsem ve výboru a dělám to proto že mě to se..
    Ono když se přestěhuješ do místa které oplývá zelení právě proto že tam ta zeleň je a pak to tam někdo jen tak plení, nemáš moc jiných možností. Boj s větrnými mlýny to bude jen když se nic nezmění. A já myslím, že se přístup mění. Jsem ve spolku Berounská Zeleň kde se podařilo přístup k zeleni dost změnit. Není to takové jako bychom si představovali, ale je znát.
    HE11_KNIGHT
    HE11_KNIGHT --- ---
    SHIN:To zjištění, že lidi z vesnice nejsou až tak přírodní lidi mě taky chvíli mrzelo. Topit petkami, starým nábytkem a dalším voňavým matrošem, je tu běžné. Připadá mi, že jediný co ctí tu přírodu je ta náplava z měst. Už jsem byl poslán do zadku (v dobrém), když jsem ptal jestli pet lahev opravdu patří do kamen a ne do žlutého kontaineru na návsi :)

CUKI: A ty to řešíš z pozice svého povolání nebo jen tak z vlastní iniciativy? To je takový dost "Don Kichotský" úkol co sis vzal na hrb.
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    SHIN: Potvrzuji, mám podobné zkušenosti. Kanalizace v obci, ale kdo má septik s přepadem, ten se na ni nepřipojil, aby nemusel platit stočný. Listí se pálí naprosto běžně a sem tam se obcí line puch, když někdo přiloží starý boty.

A já jak vůl vloni předělal vytápění na plyn, listí z části necháváme spadaný a část jebnem každej rok na kompost.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: To mi povídej, kdyby jen listí, já tu u nás řeším nepovolené kácení na pozemcích obce, dost nevděčná činnost :-(
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    SHIN: taky jsem na vesnici, taky mám uhelný Benkov, má ho tu ještě jeden člověk a je to super
    Až odejde, nebo skončí uhlí, tak bych chtěl pelety, to bude ještě čistší.
    Ale je to jak říkáš, občas někdo pálí snad mrtvoly nebo co a ještě to dusí aby to nehořelo
    SHIN
    SHIN --- ---
    LINKOS: Nevím teda jestli bydlíš na vesnici nebo jezdíš na chatu/chalupu, kde tohle někdo dělá a jestli už si někoho za pálení listí udal.
    Tohle je problém sociální. Já když se přistěhoval na vesnici (20km) od Prahy, rychle jsem vystřízlivěl z pocitu, že jsem se přistěhoval mezi lidi, kteří mají "blíže k přírodě". Z mojí zkušenosti je to přesně naopak. Hlavně mezi starousedlíky. Prostě "sem to tak dělal vždycky a ty mi tady náplavo nevykládej něco o tom co smim a nesmim."

Já třeba sice topím uhlím, ale pořídil jsem kotel s 5. emisní třídou, na kterou se dala (tehdy) ještě brát dotace.(Benekov) Všichni kolem mě topí většinou dřevem, ale zároveň mají vedle složenýho dřeva taky, hromadu rozštípanýho nabytku, kterým to prokládaj. Když vidím co leze z komína jim a mě (nic) , tak se za svoje topení uhlim nestydím. Návíc má dům/domek malý -vytápim plchu do max 100m spíš tak 2/3 .(plyn u nás není)
    Listí (nejenom) na zahradě pálej všichni kolem.
    Stejně tak jsem tu byl za blázna, když jsem si hned pořídil 3komora septik. "zbytečný", "drahý".
    (a dokonce ho nechal furt vyvážet a a ni s vodou ze 3. komory nikdy nijak neoperoval)
    Všichni kolem mají netěsnící betonový žumpy, v lepším případě s přepadem. Měli to tak vždycky, tak co. V ulici máme 2roky kanalizaci. Jsem na ní připojenej z 10ti baráků já a jeden soused + mladý lidi, co bydlej v chatách, který si na vlastní náklady nechali prodloužit kanalizaci k nim.
    Tohle mě vadí mnohem víc než topení, nedej bože pálení listí. Každopádně představa, že někoho udám za cokoliv z toho je úplně unreal, pokud tu chci dál bydlet. Tak asi tak ;)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: výrobce udává jak to má být zapojený, ona většina firem co vyrábí kotle nedělá akumulační nádrže. Takhle z hlavy vím jen o slovenském Attacku.

Problém vidím hlavně v neochotě státu to vymáhat a pak neochotě lidi udat někoho kdo pravidla porušuje. Třeba taková blbost jako pálení listí. Pálit mokré listí se nesmí, ale stejně se najdou dobráci co tím zasmrdí půlku vesnice. (Přitom z toho je takový parádní kompost.) A všichni vědí odkud to jde a stejně s tím nikdo nic nedělá.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: díky
    Tedy jestli to chápu tak ty kamna co se prodávají bez se prodávají jen jako součást celku a tím se to obejde. Protože málokdo má v reálu revizi na cokoli. Tedy hlavně u těch chronických obcházečů.

A nevím jak je to u topení, ale třeba u elektriky i nová revize musí splňovat pouze podmínky v době instalace, což dává dost prostor různým interpretacím :-(
    U nových je vždy nějaké období kdy platí obě normy.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: ono to není dáno přímo v normě, ale výrobce musí splnit ekodesign a každý výrobce si určí jak toho dosáhne. Všichni však vsadili na akumulační nádrže a jediný co splňuje normy bez akumulace je Blaze praktik. Všichni ostatní musejí mít v soustavě akumulační nádrž, protože při snížení výkonu by nesplnil normu, ta akumulace pak slouží k uložení přebytečného výkonu a kotel může jet naplno.

Deset let už se nesmí prodávat kotle co tu normu nesplní, ale lidi si i tak kupují nové kotle bez akumulace, třeba soused to udělal loni. Ale aby mu to tak nějak hořelo, tak musel vyndat turbátory(což se prý dělá dost běžně) a co jsem koukal do návodu, tak tam měl výrobce povinnost instalovat s akumulačkou.

Další bod pak je, že každý kdo má doma kotel jej musí nechat kontrolovat topenářem a ten by neměl dát revizi když to není udělaný jak určuje výrobce. Tyhle revize jsou už taky řadu let, ale nikdo to nevymáhá, zatím
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: No pokud se nebude pálit v elektrárnách, tak mohou nastat dvě situace, budou velké zbytky a nebo jak píšeš nebude nic.
    To o té akumulačce je někde v nějaké konkrétní normě? To by mě zajímalo. To je dost tvrdé opatření že stávající kotel nesplní revizi.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    RATTKIN: tohle je trochu komplikovanější. Dneska je na trhu v ČR jediný kotel, který nepotřebuje k svému provozu akumulační nádrž. Problém je, že si kupují nové kotle, ale neobtěžují se akumulací. Tohle bude brzo skončí, protože bude potřeba splňovat i tuhlu podmínku a když to nebude, neměl by na to udělat topenář revizi.
    Co se týká ukončení spalování uhlí, tak to má končit s ukončením spalování v elektrárnách, jen pro domácnosti se nevyplatí jej těžit. Což má být někdy po roce 2030, ale stát pro to moc nedělá, největší slovo má teď ODS, takže pokud nás k tomu nedonutí EU, tak spíše později
    CUKI
    CUKI --- ---
    RATTKIN: v porovnání s pálením odpadků v kamnech vyjde dobře asi skoro vše. Tedy žádný argument. Pořád je to svinstvo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam