• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    CUKI
    CUKI --- ---
    THE_MIRACLE: Baterie je naopak nesmysl. Tedy minimálně na tvé použití topení.
    CUKI
    CUKI --- ---
    THE_MIRACLE: To je věc názoru 180m2 je poměrně velká plocha, ale i tak to dělá asi 45kW/m2/a. Což je trojnásobek toho, co by to mělo být. A při tak velkém domu by to neměl být problém. Architekt /projektant se prostě moc nepochlapil no. Ytong + 10 cm polystyren to jen potvrzuje. Ale ber to s rezervou, já se netajím tím, že posledních cca 15let se soustředím pouze na pasivní domy a ostatní zástavba u mě nemá zastání.

Ale to bych teď neřešil. Prostě to tam máš a moc s tím už asi neuděláš. Soustředil bych se spíše na řešení co dál.

Kondenzační kotel byl ekonomicky asi v pořádku. Jenže to stál plyn cca 1,3Kč za kWh. Dneska je to to tuším kolem 3,5Kč. Co bude za rok kdo ví. Ty ceny se teď tak měněj, že v tom ani nemám přehled. A bude plynu vůbec dost? Osobně bych teď nakupoval raději LNG za 10Kč/kwh než abych ho bral zadarmo z Ruska. Ale to je můj možná trochu extrémní názor.

Za mě pokud chceš a máš možnost do toho investovat předřaď další bojler, který budeš předehřívat z FVE (pokud máš kam umístit) Tím si hodně pomůžeš hlavně u TUV

Pokud máš vodní systém to TČ si myslím je dobrá volba i kdyby těch pár hodin v roce měl topit něčím dalším (ale nikoli plynem, protože ten v takovém režimu bude dražší než ee)

Za 250k Kč můžeš mít v poho obojí s přehledem.
    GOR
    GOR --- ---
    VITI: Nijak, LNG je furt zkapalněný zemní plyn. Pokud mne paměť nešálí, tak i když jde o plyn s vyšším obsahem inertních plynů, furt je Wobbeho číslo velmi blízké ruskému zemnímu plynu s obsahem >98 % CH4 .

Nepleteš si ho s LPG? V případě LPG je určitě třeba výměna hořáků na sporáku, protože propan-butan má významně vyšší Wobbeho číslo, u kotlů se zpětnovazebním řízením ne vždy musí být nutná nějaká fyzická výměna (tj. kotel si může být schopen zredukovat průtok plynu tak, že to bude fungovat, asi by byla potřeba změny nastavení řídicího SW).
    VITI
    VITI --- ---
    BTW jak se k tomu pripadnemu prechodu na LNG stavi dnesni plyn kotle? zvladaji ho stejne jako soucasny plyn?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    THE_MIRACLE: ještě existuje kombinovaný bojler, který nahříváš bud el. nebo vodou z kotle na dřevo
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    JIMIQ: Ano, to je taky varianta. Jenže FVE bez baterie bude mít nárok na velký zásobník vody (odhaduji 300 l). Nemám úplně kam ho dát... Ta baterka mi dává větší smysl.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    THE_MIRACLE: ještě existují bojlery s TČ, nejsou zas tak drahý (30k) a případně můžeš pořídit FVE bez baterky za ~120 tisíc
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    No... Starý barák... Nechci působit jako ješita, ale ten dům je kolaudován 2018. Odhadované tepelné ztráty jsou 7-8 kW, což mirozhodně nepřipadá tak hrozné a i ta spotřeba plynu tomu dost odpovídá - 1200 m3 opravdu není moc. Koukám do toho původního PENB a celková vytápěná plocha je 180 m2. Samozřejmě finančně je to dnes někde jinde, ale to je jiná věc. Izolaci přidávat nelze. Podlaha je pasé, fasáda taky (Ytong + 10 cm polystyren mi nepřipadá málo), jediné co by se dalo je zateplit půdu. V tuto chvíli mám zateplené pouze stropy. Tím by se možná něco ušetřilo, ale v zásadní vliv nevěřím. Takže abych to shrnul, vidím tyto možnosti.

a) Neřešit to. Topit i nadále kombinací plyn/dřevo a vodu ohřívat pouze plynem. Jasně, budu platit víc než dřív a je to trochu molární problém, ale investice 0.

b) Dodělat záložní menší bojler na elektřinu a připojit ho na stávající řešení s možností si teplou vodu přepínat mezi zásobníkem ohřívaným plynem a elektrickým bojlerem. Náklady cca 10000,-, žádné papírování apod. Prostě koupím bojler a seženu vodaře, co mi to připojí. Pokud plyn nebude nebo bude extrémně drahý, budu hřát vodu elektrikou a topit dřevem. V místě instalace mám vhodně připravenou elektroinstalaci.
    Pozn.: Jak už jsem psal, mám vyzkoušeno, že kamna i bez výměníku a průduchů vytopí v podstatě celý barák. Dřevo mám téměř zadarmo (téměř znamená, že si ho musím vytěžit a odvézt cca 120 km, kde má tchán les). Výhoda by byla i ta, že pokud bych do budoucna realizoval FVE, měl bych další náročný elektrospotřebič, který by ji dokázal průběžně využít.

c) Instalovat tepelné čerpadlo jako hlavní zdroj vytápění a TUV. Jak už jsem psal, rád bych využil stávající řešení jako zálohu pro chladné dny a jako zásobník TUV (nakonec jsem zjistil, že mám 160 l variantu, nikoliv 120 l) a tím snížil náklady na TČ jak finanční, tak prostorové (moc variant nemám). Představa je vše řešit TČ a pouze když nebude stačit, topit plynem. Otázka je, na kolik to ale vyjde. Dávat za to přes 200k je podle mě blbost i kdyby plyn ještě dost zdražil, protože se to prostě nemá šanci vrátit. Díky krbovkám nemám tu existenční potřebu, jde mi o celkovou úsporu a morálnost. Nevýhoda je nemožnost čerpat dotaci. Zkusím jim tam napsat, jestli bych to nedostal na ta kamna na dřevo, pak by to byla asi celkem jasná volba. Jak už jsem uváděl, TČ by mi dávalo smysl při investici z vlastních zdrojů cca 100-150k. Když by byla dotace, tak samozřejmě o dotaci víc.

d) Peníze investovat do FVE. Zde bych byl ochotný něco přidat a vlastní investici vložit okolo 250k. S dotací jsem tedy téměř na půl milionu. Topení mi to nevyřeší, nejsem blázen, ale TUV by mohlo a snížená cena za elektřinu by mohla pokrýt dražší plyn. Navíc opět lze více do vytápění zařadit dřevo. Nevýhodou je především šance získat vhodnou FVE v poměru cena/výkon. Vzhledem k orientaci mého domu je to trochu složitější, protože by bylo potřeba panely dát na různé strany a doplnit je technologií tak, aby byly schopné vyrábět nezávisle na sobě.

c)+d) Kombinace TČ a FVE je samozřejmě zlatý hřeb. Pokud by se to podařilo navíc plně zadotovat, tak bych byl na dotaci nějakých 300k, pokud bych dalších 300-400k přihodil, tak by to mohlo dávat smysl. Jenže to už by byl vůbec oříšek sehnat dodavatele, který by to fakt dokázal vyřešit efektivně.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOREC: Já neříkám, že je to moc, u starších domů s tím většinou moc nevymyslíš a nebo to může bejt něco mega velkýho.

Ale podotýkám, že je to dost na to, abych se připravoval na nějaké záložní řešení, co s tím dál. Už teď jsem na nějakejch 45k Kč a může se to ještě hodněkrát zvednout.
    BOREC
    BOREC --- ---
    CUKI: promiň ale to fakt není moc.
    CUKI
    CUKI --- ---
    THE_MIRACLE:
    THE_MIRACLE:
    To je dost.
    Tak na takovou cenu se dneska nedostaneš ani omylem, teď by to bylo pokud dobře počítám tak řádově 45k Kč

Osobně bych doporučil řešit i možnost lepší izolace, pokud je to možné.

Osobně bych se odpojil úplně nejen z morálního hlediska, ale i proto že to nedává ekonomický smysl.

Na druhou stranu to tam už máš. Tak bych řešil zatím jen návrh nového řešení, aby jsi tím pak neztrácel čas když to bude potřeba. Cena LNG může být cca na trojnásobku toho co máme teď z Ruska
    BOREC
    BOREC --- ---
    THE_MIRACLE: plyn pojede furt, otázka je za kolik. Pokud chceš levnou zálohu kup si elektrokotel. Tuv máš mnoho variant ale vždy to bude znamenat vyměnit ten zásobník za a) kombinovany neprimotopny zasobnik
    b) bivalentni zásobník s dvěma spiralama a kolektor na střechu, drahý reseni ale v létě jedeš skoro 100% ze slunce
    c) zasobnik s 1 topným hadem plus topnou patronu a případně FV
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    BOREC: jak píše Cuki. Je to trochu o morální stránce. A taky záloze, kdyby plyn nejel. Jde hlavně o TUV. Topit můžu dřevem.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    BOREC: necelých 1200 m3 za rok.
    BOREC
    BOREC --- ---
    THE_MIRACLE: za rok ? Neresil bych asi vůbec nic a jel bych s detma na dovolenou :)
    BOREC
    BOREC --- ---
    THE_MIRACLE: tak to toho plynu zas tolik nepropalis ne ? Kromě TUV jedeš v čistý kondenzaci..
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Minulý rok jsem v plynu projel necelých 19000,-
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    BOREC: ne. Čistá podlahovka.
    BOREC
    BOREC --- ---
    THE_MIRACLE: jinak Teda nerozumím logice investovat do fve a šetřit na hlavním zdroji, to tepelko ti ušetří prachy rychleji než FV
    BOREC
    BOREC --- ---
    Je to na zvážení no. Já kdybych měl novej kondenzak tak bych si k tomu tepelný čerpadlo nekoupil, pokud bych měl starou atmosféru (kotel bez kondenzace) pak bych si koupil čerpadlo, ale ne to co nabízí Protherm, ale něco co má vysoký COP.
    Předpokládám že máš doma radiátory?
    THE_MIRACLE:
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam