• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    CUKI
    CUKI --- ---
    THE_MIRACLE:
    THE_MIRACLE:
    To je dost.
    Tak na takovou cenu se dneska nedostaneš ani omylem, teď by to bylo pokud dobře počítám tak řádově 45k Kč

Osobně bych doporučil řešit i možnost lepší izolace, pokud je to možné.

Osobně bych se odpojil úplně nejen z morálního hlediska, ale i proto že to nedává ekonomický smysl.

Na druhou stranu to tam už máš. Tak bych řešil zatím jen návrh nového řešení, aby jsi tím pak neztrácel čas když to bude potřeba. Cena LNG může být cca na trojnásobku toho co máme teď z Ruska
    BOREC
    BOREC --- ---
    THE_MIRACLE: plyn pojede furt, otázka je za kolik. Pokud chceš levnou zálohu kup si elektrokotel. Tuv máš mnoho variant ale vždy to bude znamenat vyměnit ten zásobník za a) kombinovany neprimotopny zasobnik
    b) bivalentni zásobník s dvěma spiralama a kolektor na střechu, drahý reseni ale v létě jedeš skoro 100% ze slunce
    c) zasobnik s 1 topným hadem plus topnou patronu a případně FV
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    BOREC: jak píše Cuki. Je to trochu o morální stránce. A taky záloze, kdyby plyn nejel. Jde hlavně o TUV. Topit můžu dřevem.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    BOREC: necelých 1200 m3 za rok.
    BOREC
    BOREC --- ---
    THE_MIRACLE: za rok ? Neresil bych asi vůbec nic a jel bych s detma na dovolenou :)
    BOREC
    BOREC --- ---
    THE_MIRACLE: tak to toho plynu zas tolik nepropalis ne ? Kromě TUV jedeš v čistý kondenzaci..
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Minulý rok jsem v plynu projel necelých 19000,-
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    BOREC: ne. Čistá podlahovka.
    BOREC
    BOREC --- ---
    THE_MIRACLE: jinak Teda nerozumím logice investovat do fve a šetřit na hlavním zdroji, to tepelko ti ušetří prachy rychleji než FV
    BOREC
    BOREC --- ---
    Je to na zvážení no. Já kdybych měl novej kondenzak tak bych si k tomu tepelný čerpadlo nekoupil, pokud bych měl starou atmosféru (kotel bez kondenzace) pak bych si koupil čerpadlo, ale ne to co nabízí Protherm, ale něco co má vysoký COP.
    Předpokládám že máš doma radiátory?
    THE_MIRACLE:
    CUKI
    CUKI --- ---
    THE_MIRACLE: No hodně záleží kolik protopíš.
    Já třeba protopím ty 2k za rok v elektrice celkem...

Jenže pokud tím jen budeš přitápět musíš počítat že tvůj tarif nebude nic moc cca +30% za kWh... A popravdě plyn při malých odběrech je už v dnešní době skoro stejně drahej jak elektřina. Do budoucna bude patrně mnohem dražší. Tedy má to smysl? Budeš platit krom těch revizí i další zbytečný paušál. řešit servis dalších věcí co vůbec nemusíš mít?
    Pokud budeš mít dobrý TČ, patrně by jsi využil plyn na pár hodin ročně. To je za mě úplnej nesmysl.

Osobně bych měl navíc z používání plynu v dnešní době celkem velké morální dilema.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Jinak FVE je taky alternativa, tam bych byl ochotný dát cca 250k + dotace. Má to ale zase nějaká ALE... Mám bohužel orientaci střechy na východ, je část je na jih a západ viz zde:
    [THE_MIRACLE @ ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE]

Poslední variantou je, že si koupím 50 l bojler a nechám ho přes Téčka připojit k tomu zásobníku. Kdyby nešel plyn, budu mít možnost teplé vody alespoň tak. A topit budu dřevem.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    CUKI: Plyn už mám hotovej, ta investice (cca 100k - kotel, zásobník, přípojka, komín) je už prostě v háji. Stojí mě to cca 2000,- jednou za dva roky za kontrolu kotle. To už není tolik. Určitě nestojí za to se toho zbavovat a kupovat TČ se zásobníkem a elektrokotlem.
    CUKI
    CUKI --- ---
    THE_MIRACLE: Jen taková jedna věcná. Plyn je vcelku "levnej" pokud máš velkej odběr. Na to co plánuješ to bude pěkně drahá sranda a to nemluvím o revizích a pod.

Pokud dáš TČ, tak plyn úplně odpoj. V dnešní době to platí dvojnásob.

Pokud pojedeš systém vzduch-voda, můžeš tam mít další výměník z FVE, solárů a nebo třeba nějakého nouzového kotle na PP. Pokud to chceš sychrovat.

Jen bacha aby jsi měl teplotně sjednocený systém.
    BOREC
    BOREC --- ---
    THE_MIRACLE: no je to spatny tepelko COP při mínus 7 st. Pouze 2.8 ... nebrat
    BOREC
    BOREC --- ---
    THE_MIRACLE: tak to bych moc neviděl. Za to to imho těžko poridis
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    BOREC: Jako reálně jsem ochoten o tom uvažovat za 100-150 tis. komplet s DPH a montáží. Pokud je to nereálné, tka to cesta nebude... :-/.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    BOREC:

Dal mi tam to druhé.

Pol. Obj.číslo Název Kusů MJ Základní cena Cena celkem
    1 0020304837 Systém GeniaAir Set Mono HA 7-6 O 230V
    FEW 200-6 1 ks 192 300 Kč 192 300 Kč
    2 0020252059 Gumové patky, sada 1 ks 2 010 Kč 2 010 Kč
    194 310 Kč
    BOREC
    BOREC --- ---
    THE_MIRACLE: cywe Protherm dělá tepelný čerpadla? Pošli mi kdyztak tu jejich specifikaci to bych se podíval co je to za model, Protherm je obecně lowcost shit.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    BOREC: A šlo by to napojit na ten můj zásobník? Mám nabídku od Prothermu na TČ s vnitřní jednotkou s elektrokotlem a zásobníkem za 190 tis. bDPH a montáže. To je mimo. Nemám představu o kolik níže by se to dostalo s tou vnitřní jednotkou bez kotle a zásobníku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam