• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    GOR
    GOR --- ---
    BOREC: Jo, to je mi jasný, že 19 kW je kvůli TUV. Mě vůbec nenapadlo, že to má integrovanej zásobník.
    BOREC
    BOREC --- ---
    BOREC: ale koukám že se přímo tenhle typ dělá i v 10 kW provedení, ale musel by tam být doplněný ten solar (kolektor) pak by to asi logiku dávalo. Za mě ale termika není úplně ekonomicky návratná věc a jsou s tím spojené následné investice (jednou za 3-5 let je třeba ten solární systém propláchnout, vyčistit a znovu napustit solární kapalinou)
    BOREC
    BOREC --- ---
    GOR: Přímo tenhle kotel má zásobník integrovaný, nevím jestli se dělá v 12kW provedení, ale myslím že ne. Těch 19 kW je tam právě kvůli ohřevu teplé vody.

Pokud by se na termiku vykašlali, pak by asi mohl být 12kW kotel + zásobník TUV vedle, ale to už nevím jaké tam mají dispozice + těch 12 kW by už mohl být lehký problém s komfortem teplé vody
    GOR
    GOR --- ---
    BOREC: Nebyl by lepší větší zásobník TUV a kotel o menším výkonu?
    BOREC
    BOREC --- ---
    Já Teda úplně nechápu v čem je problém, ten dům má ztrátu 7kw
    CUKI
    CUKI --- ---
    VOIKUKKA: U těchto sendvičových k-cí je vhodné aby byl rosný bod vždy až za nosnou zdí. Jemomže, když je sama nosná zeď i trochu izolantem tak ten rosný bod dostaneš za určitých podmínek zpátky do nosné zdi, které dobře nedělá. Je mnohem lepší ten poměr materiálů změnit. Navíc ušetříš aniž o cokoli přijdeš.
    CUKI
    CUKI --- ---
    8Z4S: Pravdu díš, dopoledne jsem řešil právě plynosilikát, tak jsem se přepsal.
    Cihlovzduch to vyjde ale nastejno. Akorát nejtenčí použitelné zdivo bude 240mm. Kondenzace nebude taková trága jako u plynosilikátu a 2 roky nebude vysychat, ale má zase jiné neduhy.
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    CUKI: jakej plynosilikat prosim te?
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    CUKI: proč je zvolena kombinace tvárnic a izolantu špatně?
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    CUKI: abych mohla mít krbovky s akumulací, tak bych musela asi obětovat druhou koupelnu a to se mi nechce. Ale zamyslím se nad tím ještě.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Tyhle výpočty jsou jen tak pro radost úředníků. S realitou nemají nic společného. Tedy je třeba je brát s velkou rezervou. Ale ta k-ce by mohla být lepší. Když už tam z nějakého důvodu musí být plynosilikát (například jsem prodejce nebo dělám placenou reklamu), tak co nejpevnější a co nejtenčí na úkor co nejširšího izolantu. Tedy z 450+150, může být klidně 200+ 400mm Při zachování stejné šířky. A jelikož předpokládám vnější izolaci, tak se rosný bod spolehlivě dostane z "nosného" materiálu. Důležité je to dělat komplexně.
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    WARBABY8: nebrečím, jen jsem zoufalá a potřebuji odbornou pomoc, protože bych ráda konzultovala hotový projekt s nezávislým odborníkem a nevím na koho se obrátit. Neptám se zda mám a nebo nemám bourat barák.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    VOIKUKKA: v pořádku, ale pak tu nebreč, že jsi z toho zoufalá. Pokud chceš opici, musíš mít na banány a dělat ze starýho baráku novej je prostě ta nejnáročnější a samozřejmě i nejdražší varianta.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    VOIKUKKA: zjistil bych si, jestli lze tu izolaci navýšit na 20cm nebo i případně 25 a jestli lze zavést rekuperaci, máš hodně vysoké ztráty větráním
    CUKI
    CUKI --- ---
    BOREC: Kdyby jsi si všiml, co tu dlouhodobě "propaguji", tak by jsi si věděl, že žádná ze staveb, které jsem postavil a nebo projektoval nemá komín. Topení dřevem beru jako hloupost.
    Ale uznávám, že to má smysl v případech, kde není jiná možnost a jsou tam velké tepelné ztráty.

Ale jen za předpokladu, že je tam odpovídající akumulace do které se dá nahromadit teplo třeba na týden dopředu a použije se i na ohřev TUV. Pak to smysl má. Pokud už tam někdo dělá komín pro krbovky, šel bych touto cestou...

Nejhorší jsou krbovky v zaizolovaných domech, kde se stále jen roztápí a pak skomírá neekologický plamínek při nízkoteplotním hoření.

Jo kecám, jedna má stavba topí wavkama. Ale jedná se o offgrid, takže jiná možnost moc není. Za rok to na vytápění spotřebuje cca 4 desetikilové bomby. Lepší možnost jsem nenašel.
    BOREC
    BOREC --- ---
    CUKI: dřevem:) chce se mi plakat, sorry ale tvoje rady jsou z minulého století mi někdy přijde.

VOIKUKKA: ten kotel je dobrej má velkou modulaci. Zvážil bych buďto tepelko a nebo to nechat jak je navrženo, klidně i bez té termiky, nikdy se ti nevrátí, resp za dlouho
    CUKI
    CUKI --- ---
    VOIKUKKA: Už jen kvůli "Porotherm 44 TB profi + kontaktní zateplovací systém EPS 140 mm" bych architekta na místě vykostil... :-)

Dobře tedy máš vytvořenou celouplošnou hydroizolaci ve původní části, to je dobrý začátek. A kolik jste tam daly do podlahy izolace než jste udělali podlahy?

Jak to vypadá půdorysně, nebo nějaké fotky pro představu.
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    CUKI: původní dům je z pálených cihel, podřezání, nové hydroizolace, nové podlahy, nová okna, dveře, izolace. K tomu novostavba v návrhu je Porotherm 44 TB profi + kontaktní zateplovací systém EPS 140 mm.

CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Předsazená okna nejsou složitější ani dražší. Pokud je chceš vyřešit pořádně, je to nejlevnější varianta.
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    WARBABY8: Pokud se nám dům líbí je dispozičně úplně v pohodě, pálená cihla a suchý a proč ho bourat? Já zase nechápu proč každá novostavba musí mít bazén plný chemie na dvorku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam