• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Tak nám dorazilo vyúčtování za plyn. Přeplatek skoro 13000,- při zálohách 3000,- a od ledna stropové ceny. Trochu jsem s přeplatkem počítal, ale 13000,- jsem nečekal. Ale hlavně, fakt nechápu ten brutální rozdíl spotřeby 2020/21 a letos. Jsme skoro an polovině. A to byl kotel zapnutý na vytápění od začátku prosince do konce dubna a snížil jsem ho jen o půl stupně (21,5 °C) s tím, že útlum je jen pár hodin v noci bez ohledu na den v týdnu. Oproti roku 2020/21 proběhla tedy už před rokem a půl úprava konfigurace kotle (snížení maximální teploty topné vody apod.), ale že to udělá takový rozdíl jsem fakt nečekal.



    Jinak řešíte nějak fix teď? Já si plyn na rok fixnul. Je u ČEZ asi o 650,- levnější roční fix, než strop.
    GOR
    GOR --- ---
    MAKROUSEK: I Therm Turbo 23 z roku 1999 mel interface na teplotu vody, nerikej, ze to desetiletej kotel nema.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    MAKROUSEK: netatmo hlavice jsme meli dosud a dyli jsme spokojeni. Teda az na to ze po nejake dobe odesly ty eInk disleje.

    U Honeywellu se pouze pripoji mala krabicka ke kotli do prostoru kotle - ta je tam i ted a pak staci ten prenosny panel. Kdezto u Bosche udajne musis nekam vytahnout ten nasteny terminal a to znamena tahat (nebo nedejboze zasekat) dalsi kabel, to mi prijde jako zbytecna komplikace.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OTAVA: 10 let stary kotel Junkers bude mit nejspis jenom zapnout / vypnout regulaci. Vzdy si budes muset do kotle natahnout drat ten prenosny terminal bude mit krabicku pripojenou ke kotli. Tak misto ni muzes dat jinou. Ja uz leta provozuju Netatmo a jediny downside je ze hlavice hrozne zerou baterky, jinak to funguje pekne.
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Ahoj,

    mame v byte cca 10 let stary kotel junkers ktery je ovladany nejakym prenosnym terminalem priblizne z te doby, znacka Honeywell. Terimal ma v sobe cidlo a umi tak akorat zapnout / vypnout kotel podle teploty.

    Rad bych nainstaloval nejaky novejsi ovladani s inteligtentnimi hlavicemi na topeni. Firma co to servisuje mi strasne doporucovala primo system bosch, ale ten nechci ze dvou duvodu. Jednak je treba natahnout od kotle dalsi drat a nekam dat nasteny terminal a pak podle recenzi je jejich mobilni aplikace naprosto tragicka. Ale zase udajne umi ridit i vykon kotle.

    Naproti tomu system Honeywell nepotrebuje nasteny terminal, aplikace se zda lepsi, ale pocitam ze bude umet jenom zapnouot / vypnout kotel.

    Mate s temito systemy nejake blizsi zkusenosti prosim?
    BOREC
    BOREC --- ---
    THE_MIRACLE: pak je to spravne řešení
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    BOREC: já bohužel nemám na takto velký zásobník prostor. Takže to chci řešit v podstatě obyčejným kombinovaným bojlerem s tím, že napájení elektřinou bych dal na větev, která bude dodávat jen přebytky, jinak bude offline. A dohřev bych zajišťoval dál plynem, který bych nastavil na nižší teplotu, než by byl termostat patrony. Tím bych zajistil, že se to vyhřeje z přebytků a když nebudou, zajistí to plyn. Prostorově potřebují, aby to bylo +- jako ten zásobník Bosch. Pak mě ještě napadlo pořídit obyč bojler a dát si ho před ten Bosch a předehřívat jím vodu, co by do něj šla, to bych asi prostorově zvládl (nějakých 80-100 l), ale výměna za kombinovaný zásobník by byla elegantnější řešení. Díky.
    BOREC
    BOREC --- ---
    Problém je že ta FV patrona je všude vyprodaná
    BOREC
    BOREC --- ---
    THE_MIRACLE: čím větší zásobník si poridis, tím více vyuzijes FV a můžeš ho natápet na nižší teplotu, tím pádem bude kotel častěji v kondenzaci. Běžně se používají 300l zásobníky s patronou od Dražic na FV která má výkon od 0.2 kW, kdežto běžná patrona od 2 kW, takže když ti FV tolik nedává tak ten zbytek do 2.kw bereš že sítě nebo z baterie
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    THE_MIRACLE: Ten pouzit pujde, a patronu uz ma v sobe. Jen jeste pohledej lepsi cenu.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    THE_MIRACLE: Zatím jsem našel tento:

    Stacionární zásobník teplé vody s topným tělesem a jedním výměníkem Dražice OKCE 125 NTR/2,2kW, 110 l, 1067 x 524 mm DRAŽICE / NIBE
    https://www.kupaoprav.cz/stacionarni-zasobnik-teple-vody-s-topnym-telesem-a-jednim-vymenikem-drazice-okce-125-ntr-2-2kw-110-l-1067-x-524-mm/

    Sice je tam tedy přibližně o 39 l méně vody, než v tom Bosch, ale to by nám asi stačilo. Plyn by to když tak operativně dohřál. A nebo toto:

    THERM OKCE 160 NTR / 2,2 kW stacionární zásobník TV, 14341 - NejlevnějšíTZB.cz
    https://www.nejlevnejsitzb.cz/therm-okce-160-ntr-2-2-kw-stacionarni-zasobnik-tv--14341-2/?

    Je v mé úvaze nějaká chyba? Díky.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Mám kondenzák Junkers a k němu nepřímo ohřívaný zásobník Bosch WD 160 B. Potřeboval bych ho vyměnit za jiný, který by uměl i instalaci elektrické patrony. Vzhledem k tomu, že jediná komunikace s kotlem je čidlo teploty vody, tak předpokládám, že by neměl být problém tam dát i jinou značku. Kapacitu bych rád +- podobnou. Neměl by někdo nějaký tip? Díky.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    VOJTHA: u nás se skutečně proměňovala slevovými akcemi. Pila se snažila motivovat k odběru i v období, kdy lidi nenakupují. Potřebovali vytížit novou štípací linku. Teď nestíhají po celý rok úplně stejně a lidé platí i tydle vysoké částky:)
    Taky teď řeším, jestli koupit dřevo na sezónu 24/25. Ale asi jo, co se dá dělat. Jestli to klesne, budu to mít levnější 25/26.
    VOJTHA
    VOJTHA --- ---
    HAUSNUMERO: dodatečně díky za odpověď. Nevim proc jsem myslel, ze se behem roku ta cena za normalnich okolnosti vyrazne promenuje. A diky za odkaz na ten cenik. Ta ma pila se s nizkou cenou za dopravu dostane cca na podobnou castku, takze asi extra nevybocujou.
    jinak jasny, kilo cukru za 10kc uz asi taky nikdy nebude, takze cekat ted s objednavkou dreva (u me na prespristi zimu) je blbost
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    VOJTHA: Dřevo kupuješ minimálně rok dopředu, aby stihlo vyschnout. Koupit vysušené dřevo je násobně dražší. Cena dřeva se nemění podle ročního období, ale podle poptávky a dost s ní hýbe aktuální energetická krize. Několik let před krizí jsem deset kubíku štípaného, sypaného, tvrdého dřeva kupoval za 10K i s dopravou 20km a loni na podzim už to bylo za 20K.

    FTN: třeba tady https://lesy.czu.cz/cs Přímo u zdroje(majitele lesu) je dřevo většinou výhodnější, než u překupníků https://cblesni.cz/
    Dávej taky pozor v nabídce různých dodavatelů může být prostorový metr rovnaný PRMr a prostorový metr sypaný PRMs. Rozdíl je zhruba 30% objemu.
    FTN
    FTN --- ---
    Já bych se připojil s dotazem kde - přesněji ve středočeským kraji máte nějakého solidního dodavatele dřeva na topení? Díky!
    VOJTHA
    VOJTHA --- ---
    ahoj, neporadite prosim, kdy je z hlediska ceny nejvyhodnejsi doba na nakup dreva z pily? (teď, jaro, leto?)
    Kupoval jsem na zacatku podzimu (hadam spravne, ze na podzim pred topnou sezonou je nejdrazsi?) stipane mekke za 1300kc / prm-sypany.
    aktualne stejny dodavatel ma metr za 1400kc. muze jit drevo jeste dolu? diky
    YANKEEE
    YANKEEE --- ---
    MARTYYNO: díky za odpověd. chybu na mem telefonu jsme eliminovali tim, že ten samý problém pozorovala na svém telefonu moje žena. resetovat termostat jsem uplne nechtěl, protože parametry ekvitermni regulace se nastavuji v aplikaci a po resetu bych to nemel, jak znovu nastavit.
    nu, ted jsem se dovolal na celkem pretizenou zakaznickou linku bosche a rekli mi, že jim vypadl v nemecku server, a ze nejsem prvni, kdo vola.
    takze alarm odvolán. prispevek tady nechám, kdyby to do budoucna nekdo taky řesil.
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    YANKEEE: to muze miliony duvodu... ale obecna IT rada:

    - resetovat termostat (idealne do tovarniho nastaveni, bude na nem treba nejakej cudl kterej se macka spendlikem atp)
    - "resetovat" aplikaci, na Androidu by mohlo stacit smazat ji data, na iPhone odinstalovat a znova nainstalovat
    - pokud nic z toho nepomuze, zkus se na termostat pripojit z jineho telefonu - tim eliminujes mozny problem na strane tveho konkretniho telefonu

    pokud nic z toho nepomuze, az potom bych resil s boschem ze je nekde asi realne problem
    YANKEEE
    YANKEEE --- ---
    Nepoužívá tady někdo k ovládání vytápění termostat bosch easycontrol ct200 s ovládáním přes aplikaci?
    Mně včera vypadlo spojení mezi aplikací a termostatem a vůbec to nemůžu znovu sparovat. Respektive mi nefunguje obnovení přihlášení na vlastní id bosch identitu. Nefunguje nějaká help linka, kde bych zjistil, jestli je problém na straně Bosch nebo mojí?

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam