• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    VOJTHA: Dřevo kupuješ minimálně rok dopředu, aby stihlo vyschnout. Koupit vysušené dřevo je násobně dražší. Cena dřeva se nemění podle ročního období, ale podle poptávky a dost s ní hýbe aktuální energetická krize. Několik let před krizí jsem deset kubíku štípaného, sypaného, tvrdého dřeva kupoval za 10K i s dopravou 20km a loni na podzim už to bylo za 20K.

FTN: třeba tady https://lesy.czu.cz/cs Přímo u zdroje(majitele lesu) je dřevo většinou výhodnější, než u překupníků https://cblesni.cz/
    Dávej taky pozor v nabídce různých dodavatelů může být prostorový metr rovnaný PRMr a prostorový metr sypaný PRMs. Rozdíl je zhruba 30% objemu.
    FTN
    FTN --- ---
    Já bych se připojil s dotazem kde - přesněji ve středočeským kraji máte nějakého solidního dodavatele dřeva na topení? Díky!
    VOJTHA
    VOJTHA --- ---
    ahoj, neporadite prosim, kdy je z hlediska ceny nejvyhodnejsi doba na nakup dreva z pily? (teď, jaro, leto?)
    Kupoval jsem na zacatku podzimu (hadam spravne, ze na podzim pred topnou sezonou je nejdrazsi?) stipane mekke za 1300kc / prm-sypany.
    aktualne stejny dodavatel ma metr za 1400kc. muze jit drevo jeste dolu? diky
    YANKEEE
    YANKEEE --- ---
    MARTYYNO: díky za odpověd. chybu na mem telefonu jsme eliminovali tim, že ten samý problém pozorovala na svém telefonu moje žena. resetovat termostat jsem uplne nechtěl, protože parametry ekvitermni regulace se nastavuji v aplikaci a po resetu bych to nemel, jak znovu nastavit.
    nu, ted jsem se dovolal na celkem pretizenou zakaznickou linku bosche a rekli mi, že jim vypadl v nemecku server, a ze nejsem prvni, kdo vola.
    takze alarm odvolán. prispevek tady nechám, kdyby to do budoucna nekdo taky řesil.
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    YANKEEE: to muze miliony duvodu... ale obecna IT rada:

- resetovat termostat (idealne do tovarniho nastaveni, bude na nem treba nejakej cudl kterej se macka spendlikem atp)
    - "resetovat" aplikaci, na Androidu by mohlo stacit smazat ji data, na iPhone odinstalovat a znova nainstalovat
    - pokud nic z toho nepomuze, zkus se na termostat pripojit z jineho telefonu - tim eliminujes mozny problem na strane tveho konkretniho telefonu

pokud nic z toho nepomuze, az potom bych resil s boschem ze je nekde asi realne problem
    YANKEEE
    YANKEEE --- ---
    Nepoužívá tady někdo k ovládání vytápění termostat bosch easycontrol ct200 s ovládáním přes aplikaci?
    Mně včera vypadlo spojení mezi aplikací a termostatem a vůbec to nemůžu znovu sparovat. Respektive mi nefunguje obnovení přihlášení na vlastní id bosch identitu. Nefunguje nějaká help linka, kde bych zjistil, jestli je problém na straně Bosch nebo mojí?

PISTA1
    PISTA1 --- ---
    TANTRAMAN: Pozoruju úsporu chození do sklepa, palivo fakt neřeším, lesy jsou plný dřeva za hubičku. Jen nesmí bejt člověk línej věnovat trochu svýho potu a sám si ho připravit.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    PISTA1: Pozorujes úsporu paliva?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    HW topení hotovej, jen jemně doladit SW a nastavení parametrů.
    Už teď je to paráda. Teplotně řízenej ventilátor krásně reaguje na potřebu vzduchu a udržuje správnou teplotu. Předtím při manuálním řízení to bylo chvílema buď moc, nebo zas málo.

WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    PISTA1: máš na tom aspoň cedulku "Napadeno kutilem" ?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    ufff....
    Celej den ve sklepě, ale topím s novým ovládáním. Ta stará regulace jak kdyby tušila že končí, začla poslední tejden pěkně blbnout.
    Musel jsem tam zatím provizorně drátnout pár věcí, než dodělám zbytek ovládání s druhým arduinem.

LINKOS
    LINKOS --- ---
    Řeším takový problém.
    Mám normálně kotel s akumulační nádrží.
    Když je dosažena požadovaná teplota, která má jít do topení, tak třícestný ventil je zavřený z nádrže a čerpadlo jen točí vodu do topení. Když teplota klesne tak si zase připustí trochu ze zhora z nádrže.
    To všechno funguje, teplotu to drží, všechno v pohodě.
    Ale v okamžiku, kdy je dosažená teplota v topení a zároveň je nahřátá nádrž až dolů, tak najednou teplota místo aby se držela na tom co se vrací ze zpátečky od topení, tak teplota vyleze nahoru.
    Jediné logické co se může dít, podle mě je, že si to přisaje vodu ze spodku nádrže.
    Ale když je zavřený třícestný ventil, takže se nemůže točit voda přez nádrž, je možný, že by se to nějak zamíchálo?
    To míchání je u horní části nádrže a vede k tomu asi 3m trubka od spodu.
    Asi nejvíce podobný obrázek, jen tedy zpatecka od topení není spojená takhle dole, ale vede to taky pod stropem.
    Můžu to nafotit, jestli to není k pochopení z toho popisu

PAVIAN
    PAVIAN --- ---
    JOHY: samo se vyrabi x zarizeni s podobnejma parametrama, nejaky aku PIR s ruznejma bezdratovejma prenosem ) profi i hobby
    Bezpečnostní kamera Outdoor PIR 1080P, solární napájení | dratek.cz
    https://dratek.cz/arduino/7291-wifi-solarni-pir-kamera-vodotesna-1080p.html

pokud chces zabezpecit nemovitost, sezen si firmu, co ti to udela, zabezpecovacka neslouzi jako strasak, ale pro pojistovnu
    masiny a podminky, instalaci zab. zajisti firma podle zadani, objektu, druhu pojisteni..

profi masina rvat nebude, da vedet treba fizlum, nb placny sluzbe, nasledne se setri vznikle skody.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Kdybych si nevymejšlel pořád další a další píč... už by to mohlo fungovat. V šuplíku základ běží jak má :)
    Takhle budu přidávat ještě jedno ať je víc srandy.

JOHY
    JOHY --- ---
    OT: máte někdo zkušenost s funčním zabezpečením stavby/rodinného domu? mám přístup jen z jedná strany, cca 12m šářky. Moje představa je dataktor pohybu v úrovni 0-3m, aby nemusel být zapojen do el. sítě (napájení baterkami), vydával signál pomocí sms a volání a zároveň vydával sirénní výstrahu
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    BOREC: na zaklade informaci tady jsem nakonec trochu upravil nastaveni kotle a termostatu, u toho jsem jeho citlivost z tech 0,25 °C na 0,5 °C, tak uvidime jak to ted pujde :) diky za tipy
    BOREC
    BOREC --- ---
    Tenhle Protherm má malou modulace, pokud bys měl novější kotel s modulaci 1:10 třeba tak ti pojede takto furt i při vyšších teplotách. Tvůj cíl je topit furt na co nejnižší teplotu
    BOREC
    BOREC --- ---
    MARTYYNO: 0.25 je strašně malá diference imho. Bude období kdy ti to takhle bude furt cyklovat - vypínat a zapínat a to podle mě není dobře jak jsem psal. Podle mě to moc řešíš, pokud ten kotel kondenzuje i při nízkých teplotách jako jsou ted, tak jsi v pohodě.
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    CUKI: Spina to pri rozdilu 0,25 st. C, kdyz mam tedy nastavenou teplotu 21,25 tak vypne pri 21,50 a znovu zapne pri 21,00.

Ale jak jsem psal, realita je takova ze to tech 21 smerem nahoru ted nikdy neprekroci, takze pri dennim vytapeni jede ten kotel nonstop a teplotu udrzi lehce pod tech 21.

Konkretne k tomu cislu 21,25 jsem doiteroval kdyz jsem nastavoval topeni kdyz byly venkovni teploty okolo +10 az +5 st. C, v tehle situaci to vypnulo topeni ve spravny moment, kdy bylo teplo v obyvaku tak akorat a zaroven to stihnulo tak akorat vyhrat dalsi mistnosti. Ted pri tehle hodne nizkych venkovnich teplotach se to prave ale chova dost jinak :)
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    CUKI: A to mám o ně pořád někde zakopávat, nebo je mít naházený za kotlem a přehrabovat se v nich když je potřebuju? :D
    Takhle jen při čistění šáhnu, vezmu a vrátím na místo.

Jsem línej člověk, takže základem je si všechno v daných možnostech co nejvíc zoptimalizovat a zjednodušit. Aby jsem se stím pak musel co nejmíň srát ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam