• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    BOREC: Přitom v přírodě je to naprosto běžné, že teplo přichází zhora. Proč by to v baráku mělo vadit je mi záhadou.
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    BOREC: co jsem zajišťovala, tak funkce chlazení je zrovna u tohohle vytápění taky možná, jen se musí hlídat rosný bod a navíc účinnost není tak veliká jako u klimatizace.
    BOREC
    BOREC --- ---
    ASDASD123: běžně se to fakt nedělá. Dělá se stropní chlazení, to ano ale stropní vytápění je fakt blbina. Asi to nějak fungovat bude ale logiku to moc nemá.
    ASDASD123
    ASDASD123 --- ---
    Ano, znamy ma stropni topeni a je to v pohode. Pokud to tedy neni infra, tam bych i veril tomu ze to muze nekomu nedelat dobre na hlavu. Ale klasicke stropni topeni je proste vodni podlahovka jen udelana ve strope a tam se zadne ohrivani hlavy apod. nekona.

A neni se ani potreba bat veci typu "teplo stoupa nahoru, u zeme bude zima". Realne je rozdil mezi vzduchem u stropu a teplotou podlahy nejake 2-3 stupne celsia. Jezdili jsme tam s batoletem a v pohode lezlo po podlaze.
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    VOIKUKKA: ahoj, já tomu taky nerozumím, živím se architekturou a stavařinou a už mi to trochu leze na nervy :)
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    AQUALOCO: vím, ze je dle zákona nutné, jedeme částečnou rekonstrukci, takže náklady na realizaci jsou trochu vyšší jak u novostavby. V projektu odvetrani komínem a 140K nacenění. Je spousta lidí, včetně našeho TDS, kteří nejsou přesvědčeni, že odvetrání komínem je idealní řešení. Já jako laik si kladu otázku proč je to u podlahovka nutný, když tam je radon. izolace a hl. tepelná izolace, přeci nebudu vytápět hlínu a podloží, aby došlo k většímu uvolňování oproti tomu když budu mít radiátory.
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    TANTRAMAN: ad radon) to je povinné ze zákona ho odvětrat pokud se realizuje podlahovka na podlaze hned na terénu
    ad sálavé stropní topení) nemám to odzkoušené na vlastní kůži, sousedi ano, někomu může dělat problém pokud sálání ohřívá tělo, obzlášť mozek a může tak trpět bolestma hlavy například

VOIKUKKA: já na podlahovku (teplovodní) nedám dopustit, to odvětrání vůbec není problém přece, ani nijak náročnej. Hydroizolaci tam stejně máš a buď to odvětráte nad střechu anebo mimo dům pomocí komínku nad terén (někdy bývá vhodné osadit ventilátorem pro zajištění funkce). Samotné sběrné potrubí je "za pár korun"..
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    VOIKUKKA: S tím radonem, v létě vetras pořád, v zimě prostě párkrát za den intenzivním otevřením všeho na pár minut vymenis vzduch.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    VOIKUKKA: Nemám zkušenost se stropnim topením, a zároveň bych si to nikdy nenechal udělat, protože teplo jde nahoru.
    Přijde mi pocitově lepší mít nohy v teple.
    Mám podlahovku pouze v koupelně a je to super.
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    Máte prosím někdo reálnou zkušenost se stropním sálavým vytápěním? Osobně totiž nemám zkušenost ani s podlahovkou. Nechce se mi investovat do provětrávání podloží kvůli navrhované podlahovce (radon na hranici nízký/střední).
    Teď teprve vyléváme základy přístavby a TDS nám doporučuje vykašlat se na provětrávání podloží a jako řešení stropní vytápění a učetřené peníze dát místo toho třeba do rekuperace.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    THE_MIRACLE: O tom žádná, topilo se hodně dlouho. Ale když jen přitápíš, spotřeba není tak velká, jako když ti jede kotel naplno měsíc v -10°C.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Jako asi průměrnými teplotami byla teplejší, ale zase se topily dost dlouho. Pamatuji vypínání topení i v polovině března, to letos fakt nehrozilo.
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    Letošní zima byla hodně teplá. Topím pořád stejně a v dřevníku na jaře zůstalo víc dřeva než jindy.
    GOR
    GOR --- ---
    THE_MIRACLE: IMO je rozdil v teplote zdi a v teplote za skly.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Jinak je docela legrace, jak člověk rozdílně vnímá teplotu léto/zima. Dneska jsme nechali v obýváku otevřenou vyklápěčku a jelikož noci nejsou nic moc teplé, tak je tu 18 °C. Teplotu tu není, ale sedím tu v kraťasech a krátkém tričku. V zimě se tu klepe kosa i když je tu 19,5 °C :-) a člověk má dlouhý kalhoty.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    MRDAC_BEDEN: Nemám, mám v celém domě podlahovku. Regulace ekvitermní v kombinaci s vlivem vnitřní teploty (Junkers CW400 v obýváku). Útlum od 20:00-5:00 každý den.
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    THE_MIRACLE: pokud mas termostaticke hlavice, tak bych si rozdil oproti predlonsku vysvetlil tak, ze termostaticke hlavice byly zavrene, kotel jel naplno a ohrival trubky = vytapel sklep a zdi. Snizeni max teploty dramaticky usporilo, protoze jsi topil topnymi telesy, ktere jsou k tomu urcene.
    Ja nemam termostaticke hlavicke, topeni v obyvaku (kde je termostat ke kotli) mam nepretrzite naplno. V ostatnich mistnostech na noc utlumim topeni.
    MRDAC_BEDEN
    MRDAC_BEDEN --- ---
    THE_MIRACLE: rozdil oproti lonsku "presne" odpovida snizeni teploty o pul stupne + slabsi zima
    BOREC
    BOREC --- ---
    THE_MIRACLE: správný zaregulovani může dost ušetřit, plus byla letos slabá zima.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    THE_MIRACLE: globální oteplování? nám taky klesá spotřeba u hlí každý rok
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Tak nám dorazilo vyúčtování za plyn. Přeplatek skoro 13000,- při zálohách 3000,- a od ledna stropové ceny. Trochu jsem s přeplatkem počítal, ale 13000,- jsem nečekal. Ale hlavně, fakt nechápu ten brutální rozdíl spotřeby 2020/21 a letos. Jsme skoro an polovině. A to byl kotel zapnutý na vytápění od začátku prosince do konce dubna a snížil jsem ho jen o půl stupně (21,5 °C) s tím, že útlum je jen pár hodin v noci bez ohledu na den v týdnu. Oproti roku 2020/21 proběhla tedy už před rokem a půl úprava konfigurace kotle (snížení maximální teploty topné vody apod.), ale že to udělá takový rozdíl jsem fakt nečekal.

Jinak řešíte nějak fix teď? Já si plyn na rok fixnul. Je u ČEZ asi o 650,- levnější roční fix, než strop.
    GOR
    GOR --- ---
    MAKROUSEK: I Therm Turbo 23 z roku 1999 mel interface na teplotu vody, nerikej, ze to desetiletej kotel nema.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam