• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    DOKKTOR: Diky, proste jsem jim poslal vypoved a uvidime. A ano, na dobu neurcitou maji posledni cenik z 1.1.2023, cili extremne vysoky ceny se stropem, kterej prave brzy prestane platit.

    Pokud lepsi cenu nenabidnou, holt proste prejdu k E.ONu, kterej ma ceny (i na dobu neurcitou) pod stropem uz ted...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DOKKTOR: ještě aby nedošlo k mejlce, psal jsem to se zalepenýma očima na mobilu, tak jsem se snažil být stručný, čili je to dost v nadsázce. dvakrát jsem od nich odcházel, jednou se nechal zlákat, protože ta nabídka na první pohled vypadal fakt dobře. po roce po porovnání faktury s veřejnou nabídkou konkurence jsem tu chybu podruhé už neudělal. ale ano, když člověk postraší odchodem, tak pošlou jiný, lepší ceník. nevím jak teď, ale jestli ještě ted drží pořád stropové ceny, tak u mě by si punc férového obchodníka rozhodně neudrželi a neměl bych žádný motiv tam zůstávat.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MYKEZ: mam zkusenost, je to par let zpatky, ze po podani vypovedi cezu zacnou chodit nabidky, ktere se nedaji odmitnout 😊
    MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    Podobnej dotaz, akorát máme smlouvu na dobu neurčitou u ČEZu. Ceníky jsou stále starý, tedy od 1.1.2023 (nesmyslně vysoké ceny oříznuté vládním stropem).

    Vzhledem k výpovědní lhůtě 3 měsíce je nejvyšší čas buďto podat výpověď (a vyhnout se tak extrémně vysokým cenám od roku 2024, pokud nevydají nový ceník), nebo nějakým způsobem získat individuální nabídku (nižší než je strop), no a nebo prostě počkat a doufat, že od 1.1.2024 bude nový ceník a rozumné ceny (což se asi stane, ale stejně to je risk).

    Co byste udělali? Máte třeba zkušenost, že po podání nebo alespoň zmínění výpovědi je ČEZ prodej schopný nabídnout individuální cenu podobnou aktuálnímu ceníku třeba u EONu? Díky :)
    BUDDHA
    BUDDHA --- ---
    Navážu tady obecně na kolegu s fixací resp. dodavately energií viz THE_MIRACLE:

    Skončila mi stará smlouva na bývalou s fixací á MWh(1500,-) a teď mám nabídku za MWh za 5000,- (bez fixace) resp. MWh za 4200,- s fixací na 15mes .
    Jaké máte současné zkušenosti s tarify dodavatel? Lze efektivně snížit cenu tím, že současného dodavatele upozorním na levnější nabídku? +- v jakých řádech % slevy se pohybujeme?
    Díky, případně pokud to tady někdo dělá budu rád za PM.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TANTRAMAN: Ja nedam dopustit na Daikin, japonska firma, co se uz nekolik desetileti specializuje na tepelna cerpadla.
    BOREC
    BOREC --- ---
    TANTRAMAN: Viessmann Vitocal 200-S
    Případně Stiebel HPA O Premium.
    Oproti ostatním nejlepší COP při minusovych teplotách
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    Právě jsem odvozil 50q uhlí.

    Jaké tepelné čerpadlo můžete doporučit?
    GOR
    GOR --- ---
    VOIKUKKA: Dobry odhad, nejmenovanemu developerovi luxusnich bytu v Praze ze stropnich trubek/hadic opadala omitka. Dle Kloknerova ustavu - nedodrzeni technologickeho postupu pri "hazeni" stropni omitky.
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    STETKINS: podlahovka jde do středu a zpátky, u toho stropu jsem to soustředně tahaný neviděla. Hlavní potíž spatřuji v tom, ze to asi málokdo umí udělat a představa, ze se na našem domku někdo zaškoluje, není zrovna lákavá.
    JOHY
    JOHY --- ---
    Lehce OT: Doporučili byste nějakého výrobce konopných izolací? Nechce se mi zateplovat polystyrenem a to ani difusně otevřenym, ještě jakž takž bych snesl minerální vatu.
    Zdivo: dole opuka, nahoře cementovápenné tvárnice.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    620,- ořech 2.
    Jak u vás?
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    VOIKUKKA: známý to má, prý v pohodě. Hodně topí krbem, jinak by asi byl drahý provoz, ale on peníze moc neřeší.
    BOREC
    BOREC --- ---
    MARTYYNO: těžko říct co to je ale.normalni to není. Dělala ti ta firma před instalací proplach topení? Je na zpátečce filtr ? Reklamoval bych to
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    MARTYYNO: jo a tlak v otopne soustave mam 1.5 bar, na video je videt 1.0 bar, protoze pri ohrevu TUV se otoci 3CV na nejakej vnitrni okruh a tam je tlak nizsi, dle technika je to spravne a upozornoval me na to
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    Pred tydnem mi byl do RD nainstalovan novy kotel Bosch, konkretne tento: https://www.bosch-homecomfort.com/cz/cs/ocs/rodinne-domy-a-byty/condens-8700i-w-16124943-p/

    Prijde mi, ze pri provozu (zatim jenom ohrev TUV) dela strasny bordel. Krome toho ze nahlas narazove syci, tak dela i spoustu jinych zvuku. Pro predstavu zde video https://drive.google.com/drive/folders/1BQ8XyjGqoFOn22co8K1RSIo2uuOzR3JJ?usp=sharing , zhruba v 10. sekunde je slyset ten nejvetsi rachot, ktery se pravidelne opakuje po celou dobu ohrevu. V mistnosti je jinak uplne ticho, vse co je slyset ve videu dela kotel. Ve skutecnosti je to dost nahlas, slysim to pres zed do druhe mistnosti (mam vedle dilnu). Uz jsem to reportoval firme ktera to instalovala a ti mu prisli odvzdusnit nejakej vnitrni okruh toho kotle, prej nema samoodvzdusnovani, je tam na to ventil a hadicka. Ukazali mi jak se to dela, pak jsem to delal nekolikrat jeste sam a zadny vzduch z toho nejde - cista voda.

    Otopny okruh jsem spustil jenom na chvilku, aby se protocila voda, znovu jsem odvzdusnil vsechny radiatory, bylo tam po prvotnim odvzdusneni jenom misty zbytky vzduchu, kazdopadne ted uz ze vsech tece jenom voda, zadny vzduch.

    Kotel dela bordel dal, nehlede na odvzdusnovani.

    Neprijde mi to normalni, ale nez budu hrotit firmu at s tim neco udela, chtel jsem se zeptat na nazor ostatnich. Nema s tim nekdo zkusenosti? Je to normalni? Neni to normalni? Uprimne si nedokazu predtsavit mit to nainstalovane v byte, jako nekteri maji. Pak v zime by byl vsude v byte slyset takovy bordel pri ohrevu topeni, to prece asi neni ok...
    CEEFA
    CEEFA --- ---
    STETKINS: viz treba byvaly krizikovy pavilony na vystavisti, tam byly pod stropem v osmi metrech takovy zarice, coz v kombinaci s obrovskym prostorem, oceli a sklem znamenalo, ze v zime na to byla potreba pulka dukovan
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    Stropní topení může funguvat dobře, ale jen za určitých podmínek. Nedosáhne se tam efektu konvekce, ale teplo se šíří jen teplotním zářením. Pokud dům není dobře zaizolovaný, tak to prostě fungovat nebude, resp. bude to dost neefektivní...
    Rozdíl teplot u hůře zaizolovaného domu mezi podlahou a stropem může být poměrně výrazné.
    Já bych do jiného, než pasivního domu stropní topení nedával.

    VOIKUKKA: S tím rozvodem ve stropě to není tak jednoduché - aby se teplo neztrácelo nahoru, tak je potřeba nad něj dát nějakou reflexní/izolační vrstvu, problém je také jak to tam roztahat - u podlahovek je spousta systémů, které to umožní jednoduše realizovat a když se to udělá dobře, tak ta trubka v podlaze vydrží déle než většina konstrukcí na domě...
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    GOR: Tak si na něj zkus sáhnout.
    GOR
    GOR --- ---
    COWBOY: Jenze ten zdroje tepla v prirode ma povrchovou teplotu 6000 K.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam