COWBOY: resil jsem pred rokem neco podobneho, ale ne na tak dlouhe doby.
Mam plynovy kondenzacni kotel. Dum zatim nezatepleny, 120, resp. 190m2.
Pred tim rokem jsem jeste mel kotel, ktery se temer neumel modulovat (krotit vykon, at netopi zbytecne moc). Takze kotel jel v kratkych, intenzivnich cyklech, vzdycky vytopil na pozadovanou teplotu, vypnul, cekal az teplota na termostatu klesne (mohl jsem nastavovat reakci pouze v rozmezi 0,5-1 st. C poklesu teploty), znova zapnul a takto stale dokola.
Z vice zdroju jsem si potvrdil, ze idealni (=ekonomicke) nastaveni je takove, ze kotel topi celou dobu, a udrzi presne tu teplotu co ty chces, bez vypinani a bez zbytecneho pretapeni. To je trochu utopie.
Dale jsem resil to nocni ztlumovani a tam jsem dosel k tomu, ze rozdil by nikdy nemel byt vice jak cca 1,5 st. C, z duvodu ze vytopit to pak zpatky muze byt (udajne je) nakladnejsi nez tu teplotu celou noc udrzovat.
Vse jsem ale resil pro kratsi useky, nez resis ty, vzdy jsem resil jenom nektere useky dne (noc, pripadne doba kdy jsme byli oba v praci), nebo max den. Pro 4 dny uz asi bude situace jina, tam bych rekl ze uz bude ekonomictejsi to na tu dobu ztlumit, ale samozrejme zalez na mnoha promennych a je to jenom moje momentalni uvaha.
Ted mam novy kotel, ktery ma naopak modulaci velmi dobrou a ten se blizi tomu idealnimu stavu - bezi temer cely den, ale nepretapi a teplota ani neklesa, proste bezi temer tak idealne, aby jen udrzel tu teplotu co chci, bez zbytecnych vykyvu. Je to subjektivne mnohem prijemnejsi a navic to vypada, ze fakt levnejsi (ale tady tezko rict, zmenil jsem vice veci, takze je tezke to s urcitosti srovnavat)