• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    THE_MIRACLE: A jinak teď to vyplo, po chvilce se voda logicky ochladila a jsem na cca 1,7 bar.

Jako asi ta expanzka by fakt mohla být větší, ale takto se to dříve nechovalo. Neměla by být nahuštěná na víc, než 1,5 bar?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Tak dneska jede kotel do podlahy na 34 °C a je tam 2,5 bar z 1,5 bar. TOhle to určitě ze začátku nedělalo. Tak nevím... :-/
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    THE_MIRACLE: ono ve vymeniku, v boileru, par litru je. K tomu tech 85°, najednou expanzka nestiha, zacne kapat pojistovak, ten za chvili odejde protoze je zanesej a tak dale.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    SANOUK: To nemusíš, určitě máš s těmi výpočty pravdu. Jen říkám, že co si pamatuji, tak to nedělalo. A divný je, že teď jsem tam pustil ohřev vody, což nebude moc té topné vody v okruhu. Zásobník je hned pod kotlem, takže tam v tom vedení a šroubovici bude pár litrů. A jsem z 1,5 bar na 2,2 bar při 85 °C. Ale tak třeba to dělalo vždy a jen si to blbě pamatuji. Jinak tu expanzku jsem odpojil od okruhu a nic z ní neteklo, když jsem ji dofukoval. Nemá se ještě někde odvzdušnit ta část, do které jde voda?
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    THE_MIRACLE: uz mlcim
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    SANOUK: ok, ale znovu říkám, že to 5,5 roku nedělalo, nebo si toho nejsem vědom.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    THE_MIRACLE: 35°C vychazi expanzka 18l
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    SANOUK: max okolo 35 stupňů. Spíš že mi to dříve nepřišlo. Ale možná to tak bylo. Uvidím, budu to sledovat.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    THE_MIRACLE: Pro staticky tlak 1,2bar, kilometr trubky dn 16, max teplotu 40°C a kondenzacni kotel o vykonu 15kw mi vychazi expanzka 25 litru.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    THE_MIRACLE: a vis kolik stupnu poustis do podlahy?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Díky. Expanzku jsem dofoukl, ale moc tam nechybělo. Bylo tam tak 1,2, nafoukl jsem to na 1,5. A ano, velký okruh jsem zavřel, malý vypustil a expanzku odpojil. Tak uvidím. Je tam kruhová, odhadují 8 l.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    A jeste je na zamyslenou, jestli je objem expanzky dostatecnej. V plynovejch kotlich jsou jen prditka a v kombinaci s podlahovkou to byva problem. Potrebuju vedet DN trubky, delku a max teplotu systemu.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    A samozrejme je potreba expanzni nadobu tlakovat ve chvili, kdy je na druhym konci otevrena, jinak nezjistis, ze je praskly vak.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    IV0: Jeste bych doporucil zkontrolovat ventilek, jarova voda je fajn, plivanec postaci. A tlak v exp nadobe by mel byt o 0,2 bar nizsi nez je tlak ve studenym systemu.
    IV0
    IV0 --- ---
    THE_MIRACLE: Zavřít, vypustit z ni vodu, dohustit na tlak okruhu
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    THE_MIRACLE: Tak beru zpět. Ona je zezadu. Co by s ní mohlo být? Je šance, že by stačila jen dohustit?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    AQUARIUS: diky, ale já ji asi vůbec nemám. V kotli není a jinde také ne. Samotného mě to tenkrát překvapilo, ale fungovalo to bez ní.

AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    THE_MIRACLE: Asi by bylo fajn zkontrolovat expanzi, tam bude zakopán pes…
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Měl bych dotaz. Mám kondenzační plynový kotel Junkers a od jara pozoruji, že stačí jen nepatrný rozdíl množství vody v okruhu a má to velký vliv na tlak. platí to jak v okruhu topení, což je skoro kilometr podlahových trubek, tak v okruhu ohřevu TUV, což je pár metru vlnovité trubky v zásobníku. Když mi to klesne třeba k 1 bar, tak stačí fakt jen trochu dopustit a jsem na 2 bar. Odhaduji to tak na 0,5 l vody. Nenapadá někoho, čím by to mohlo být? Měnil jsem na jaře pojistný ventil v kotli, ale tento jev byl již před tím, když jsem to pořád dopouštěl, protože od zimy kapal. Díky.
    JOHY
    JOHY --- ---
    SNUPAK: čim to zajistit? Proděravět někde fasádu a přivést vzduch trubkou ke kamnům?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam