• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    CUKI
    CUKI --- ---
    NAVRY: Co tam máš za RJ? A jak je zapojena? Pokud máš nastaven přetlak 20% A čoudí to do místnosti, tak je v té rovnici někde něco špatně a nebo tam něco chybí.
    NAVRY
    NAVRY --- ---
    Zdravíčko, potřeboval bych prodiskutovat svůj hlavolam.
    V novostavbě s nuceným větráním (nastaven přetlak 20%) mám malá krbová kamna. Komín vede cca 2m místností a pak v keramickém tělese asi 8m. Když už se to rozjede, tak táhne dobře, ale problém je při zapalování.
    Při studených kamnech jimi táhne dovnitř do místnosti studený vzduch. Znamená to, že při zapalování nejde teplý vzduch (a pak kouř) do komína, ale do místnosti. Když zavřu dvířka, akorát to sáním a netěsnostmi čoudí.

Celý ten komín je hodně studený, takže se tam dělá negativní tah.

Momentálně to řeším aku fukarem na listí, kterým přetlačím ten tah zase ven, ale neni to ono, že:)

Myslel jsem, že záklopka ten proud zastaví, ale akorát je to koplikace, když ji zapomenu otevřít při zapalování 😁

Už jsem zkousel zaslepit komín igelitem, a vyndat ho při zapalování, ale je to taky oser, a všude létají saze...

Nějaké tipy, co s tím?

THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Tak problém zřejmě nalezen a vyřešen. Volal jsem známému topenáři a říkal, ať tu expanzku vyndám a zkontroluji, jestli není ucpaná nebo tak něco. Tak jsem ji vytáhl. Z hadičky k okruhu opět nekápla ani kapka, no a povoluji hadičku, expanzka mě osprchvala. Byla totálně zarostlá ta hadička, ale tak, že se mi ji ani kompresorem nepodařilo prošťouchnout, ani, měděným drátem, až hřebíkem. Bylo to hned u kraje. Takže asi vyřešeno. Nicméně tedy vím, že ten můj okruh je schopen fungovat i bez expanzky. I dkyž samozřejmě ne optimálně :-). A ta 8 litrů asi tedy fakt bohatě stačí.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    SANOUK: No ten kotel samaozřejmě moduluje, ale v nějakém procentním rozsahu. evím teď přesně kolik to je, ale když by to bylo 40 % (myslím, že tak nějak to u té mé řady Junkersu je), tak 22 kW ti pojede nejméně na 8,8 kW. Zatím co 14 kW na 5,6 kW. No a to předělání je vcelku jednoduché, protože ty kotle jsou v zásadě všechny stejné 14, 22 i 28 kW. Vymění se čip (vypadá to trochu jako větší SIM karta) a přenastaví se hořák. K tomu je samozřejmě potřeba přístroj a umět to, takže to jsem si sám nedělal.

SANOUK: Jak už jsem psal. Nezpochybňuju Tvé tvrzení. Zní to logicky. Ale ten kotel tu je 8. zimu a prostě to do letošního jara nedělalo. Na jaře jsem dokonce měnil pojišťák protože začal protékat. Proto se snažím najít chybu buď v expanzce v kotli nebo někde jinde. Já tu expanzku klidně koupím, spíš bych musel vyřešit, kam s ní.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    THE_MIRACLE: jo a cerapur ma jen 8l exp. To by utahlo tak 8 radiatoru, ne 1000m podlahovky. Pridej tam nekde poradnou nadobu od firmy Reflex a idelne s origo pripojovaci armaturou. Nestoji to milion.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    THE_MIRACLE: a jak se predelava kotel, kterej si umi modulovat vykon, na konkretni kw?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    R_U_SIRIOUS: mam ZSB 22-3 CE 23 předělaný na 14 kW. Zjistilo se, že 22 kW je na můj dům zbytečně výkonný a cykloval. Expanzka je skrytá v zádech.

Ten pohyb tlaku je divný. Teď je třeba v kotli 56 st. Chladne okruh po ohřevu TUV viz předchozí příspěvek a jsem zpět na 1,4 bar. Fakt tomu nerozumím. Asi budu muset někoho povolat.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    THE_MIRACLE: Nevím, jaký přesně máš model toho Junkerse, ale já mám model, který v sobě expanzní nádrž má...jednou už jsem ji musel měnit, neb byla prasklá.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    IV0: Jasně. Já těm propočtům věřím. Jen je divně, že to prostě dříve nedělalo. Druhou tu určitě nemám. Byl jsem u toho, když se to dělalo. Tahal jsem trubky atd. A jak říkám, překvapuje mě, že to takto lita i v malém okruhu pro TUV. Tam by ta expanzka měla stačit určitě, ne? Teď topí do vody. Bylo tam při 25 st. Asi 1,4 bar, teď při 85 st. je tam asi 1,95 bar.
    IV0
    IV0 --- ---
    THE_MIRACLE: Tohle je typické chování systému, který "vyčerpá" kapacitu expanzky. Skoro bych hledal ještě jednu, je kilometru trubek je 8l málo. Nahustit ji na víc trochu pomůže, ale řešení to není...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    THE_MIRACLE: A jinak teď to vyplo, po chvilce se voda logicky ochladila a jsem na cca 1,7 bar.

Jako asi ta expanzka by fakt mohla být větší, ale takto se to dříve nechovalo. Neměla by být nahuštěná na víc, než 1,5 bar?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Tak dneska jede kotel do podlahy na 34 °C a je tam 2,5 bar z 1,5 bar. TOhle to určitě ze začátku nedělalo. Tak nevím... :-/
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    THE_MIRACLE: ono ve vymeniku, v boileru, par litru je. K tomu tech 85°, najednou expanzka nestiha, zacne kapat pojistovak, ten za chvili odejde protoze je zanesej a tak dale.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    SANOUK: To nemusíš, určitě máš s těmi výpočty pravdu. Jen říkám, že co si pamatuji, tak to nedělalo. A divný je, že teď jsem tam pustil ohřev vody, což nebude moc té topné vody v okruhu. Zásobník je hned pod kotlem, takže tam v tom vedení a šroubovici bude pár litrů. A jsem z 1,5 bar na 2,2 bar při 85 °C. Ale tak třeba to dělalo vždy a jen si to blbě pamatuji. Jinak tu expanzku jsem odpojil od okruhu a nic z ní neteklo, když jsem ji dofukoval. Nemá se ještě někde odvzdušnit ta část, do které jde voda?
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    THE_MIRACLE: uz mlcim
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    SANOUK: ok, ale znovu říkám, že to 5,5 roku nedělalo, nebo si toho nejsem vědom.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    THE_MIRACLE: 35°C vychazi expanzka 18l
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    SANOUK: max okolo 35 stupňů. Spíš že mi to dříve nepřišlo. Ale možná to tak bylo. Uvidím, budu to sledovat.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    THE_MIRACLE: Pro staticky tlak 1,2bar, kilometr trubky dn 16, max teplotu 40°C a kondenzacni kotel o vykonu 15kw mi vychazi expanzka 25 litru.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    THE_MIRACLE: a vis kolik stupnu poustis do podlahy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam