• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    WARBABY8: Já to mám navíc pro elektomobil, nejen pro dům, protože pro nabití 50 kWh baterie bych musel mít panelů i na zimu asi přes celou zahradu.

FVE instaluju spolu s tím, chci se hlavně zbavit plynovýho kotle, který si nechám jen jako zálohu.

Popravdě, řeším to celé včetně fve na úvěr a peníze mě na té investici tolik nezajímají.

Zajímá mě a baví mě na tom tohle:

vlastní energetická bezpečnost bez ohledu na externí vlivy
    akumulace léto - zima díky biomase
    biouhlí jako vedlejší produkt, který vrátím do půdy
    uzavřený cyklus půda - biomasa stahující CO2 ze vzduchu - půda

De facto budu sekvestrovat uhlík a využívat při tom tu energii.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    Za 650k mam fotovoltaiku, která mi utáhne barák i v zimě... tohle je fakt mimo pro RD.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R_U_SIRIOUS: výpočtem? :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a co koukám, tak pelety stojí 140kč/15kg, to nevychází na 1,36kč/kWh
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    no, já měl roční spotřebu tepla 13200MWh (topení+TUV) a spotřeboval jsem na to 4MWh elektřiny (po 4,35kč/kWh), teď mám FVE, tak počítám že to bude půlka

a FVE + TČ mě stály i s instalací asi tak 580k kč ale včetně DPH
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    CUKI: Jak jsi k tomu došel?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    GOR: Ano, je v tom malý Stirling.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R_U_SIRIOUS: I kdyby to bylo perpetuum mobile a nepotřebovalo žádnou energii na provoz ani žádné náklady tak cena zařízení to odpovídá cca 1G5Wh, které spotřebuji mmt... ..za 150let :-D
    GOR
    GOR --- ---
    R_U_SIRIOUS: Uf. To je teda raketa, tu elektriku to dělá pomocí stirlingu a elektrickýho stroje?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    STETKINS:

Ok, chápu. Ta cena 1 kWh energie se bude odvíjet od ceny pelet, nicméně 1.9 kg pelet na 1 h odpovídá. V průměru běží jta jednotka tak 9 hodin/ den. To by bylo zhruba 18 kg pelet za den, kdy vyrobí 9*7 kW energie.

Pořizovací cena bohužel není malá: 650000 bez DPH.

Pro sebe to řeším jako doplněk k FVE hlavně v zimě a dobíjení elektromobilu. Očekávám, že odpadnou náklady za energie distribuci a na osobní dopravu.

Taky moc nemám rád výpočty návratnosti, protože se to dost dobře spočítat na deset let dopředu nedá. Takže já uvažuju spíš v režimu energetického zabezpečení domu a mobility.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    R_U_SIRIOUS: To by mě docela zajímalo, byť nemám rád takový ty výpočty úspor, které tam mají - jak uspořím i peníze, které neutratím :-D
    Jaká je pořizovací cena?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Kdyby někoho zajímaly provozní zkušenosti...budu u sebe doma v únoru instalovat tohle zařízení:

https://www.teploelektrina.cz/

, tak dejte vědět, ozvu se.

Aktuálně to sestavuju se vším všudy v ostrovním režimu v CEET v Ostravě pro testovací účely.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    Ještě vysvětlím princip automatu. Je tam jen plovák a jehlový ventil. Ty lepší mají ještě na výstupu papírový těsnění, který když se namočí, tak to zavře.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    MEDWYN: Tak kup Giaco. Povolíš ho rukou, je tam jen o-kroužek.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    SANOUK: Hm, tak ten flexvent se mi tam tutove nevejde vzhledem k elegantne umistene expanzce primo nad nim.
    SANOUK
    SANOUK --- ---
    Takže, žádná membrána v tom není. Ano, tou čepičkou se dá zavřít. Dá se vyměnit i bez vypouštění systému, ta spodní část má v sobě zpětnou klapku. A to nejdůležitější na závěr, ventily Giacomini prostě chčijou. Osobně doporučuji ventily flexvent apod.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    Me ho ted dal topenar ke kamnum a pry jak se to samo odvzdusni, tak ho muzu pritahnout a nechat utahly
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MEDWYN: jo tak to chce vymenit, ma se tusim menit kazdy par let, preventivne.
    Jeden inzenyr mi navrhl 2 nad boiler a jeden nad nejvyssi misto nad kotlem.
    Jeden instalater mi dal 2 k rozvadeci do podlahy.
    No a jeden instalater mi nedal k druhemu podlahovemu rozvadici jenom ty radiatorove, ze pry se ty memrany je serou, a tak tam uz mesic kazdy den odvzdusnuju.
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    SEJDA: No ted nevim...

Voda mi kapala z a tocil jsem pouze s tou oranzove oznacenou casti - coz tedy ted po lehkem pritazeni prestalo.
    A potrebuju vedet, jestli kvuli tomu musim vymenit odvzdusnovak, coz je pocitam cervene oznacena cast.

Sorry, ucim se, tak predavam informace jak umim :)

SEJDA
    SEJDA --- ---
    MEDWYN: odvzdusnovaci ventil se meni, kdyz kape pres nej .. je tam membrana, ktera muze prestat fungovat. Ty se asi spise ptas, jestli se to nema znovu utesnit.

Ano, to bylo lepsi, namisto dotahovani (rychla orava) vodu z okruhu vypustit, vymenit tesneni a znovu napustit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam