• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    Vytápění všeho druhu. Pochlubte se, sdílejte zkušenosti, recenzujte dodavatele...
    rozbalit záhlaví
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: víc panelů se mi na hlavní střechu nevejde, ale už vymýšlím, kam bych dal další :-D
    Nechci aby to vypadalo hnusně, ale zas panely jsou levné a jediné co na navýšení výkonu potřebuju jsou právě panely, konstrukce a kabely...
    Zatím mám 13,77kWp
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Tam se projeví spíše množství panelů než to samotné úložiště. Ta mlha může být v kuse i několik týdnů.
    Například teď tady je taková mlha že auta mají puštěné mlhovky, ale FVE dává asi 10% nominálu. Mít těch panelů 5x tolik by pomohlo mnohem více než zásoba energie na několik dní.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    WARBABY8: Nemám teda úplně ideální sklon (jen 35°), ale 61kWh baterií a nádrž na TUV 825l a soběstačný nejsem ani omylem. Slunce jsem viděl asi po 14 dnech, prostě tady nesvítí a rozptýlený světlo prostě tolik nedává...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    R_U_SIRIOUS: pokud si schopen zajistit dobrý sklon panelů, tak bys byl překvapen, kolik dokáží vyrobit energie. Reálně za určitých podmínek je to víc než v létě. Navíc pokud můžeš využít akumulaci do baterie nebo TUV, tak máš prakticky soběstačný dům.
    BOREC
    BOREC --- ---
    R_U_SIRIOUS: jsi závislý na ceně pelet. Podle mě je to drahý spas i tak ale proti gustu. Bacha ale na ten Stirling, je dost náročný na servis a je dost možný že se to bude časem srat
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    CUKI: Nevím, co ti přijde megalomanské, když se chci pohybovat za solidní cenu, v zimě se ohřát a tak, a při tom všem neposílat svoje peníze bůhví kam do Arábie nebo do Ruska.

Fosilní éra je pro mě passé. Do podlahového topení už nejdu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R_U_SIRIOUS: Oni ty izolace nejsou jen o přímé úspoře, ale o tom že na stejný pocit tepla ti stačí mnohem menší teplota. Nejlepší co můžeš udělat je topení od podlahy.
    Pak máš ideální teplotní gradient v místnosti. Postavil jsem několik poměrně podobných staveb, ale některé používají k topení obyčejné radiátory a 20°C už v to případě může být málo. Nejextrémnějším případem je třeba krbová vložka a sálavé teplo, Kde můžeš mít v průměru 30°C a stejně to nebude nikdy ono, protože na tebe táhne a od nohou chlad.

Jinak tři patra to bude asi něco hodně velkýho, takže tam bude ta spotřeba prostě větší, protože i plášť stavby bude větší. Já mám plochu pláště budovy jen cca 220m2

JIMIQ: Jo ty trvaé poplatky jsou na to největší zlo, to bych právě rád vyřešil, ale ne jako R_U_SIRIOUS: To je dobrá megalomanie.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    CUKI: 10,5 MWh je za teplo, TUV a vaření na plynu. Jo, je to zrekonstruovaný dům z někdejší chaty, ale celý odspodu po střechu obalený 14 cm polystyrenem (3 patra).

Řeknu manželce, ať si napouští míň vody do vany a vezme si ještě jeden svetr. :D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    No vidis a ja mam mycku, susicku i televizi a topim na 24C a za elektrinu rocne zaplatim jen o 8k vic nez ty (tj 20 misto 12, odhaduju)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Nemám myčku ani sušičku (tedy máme tu solární :-)). Je to "polozemlijanka" malý 3+kk dům+ dílna. Televizi nevlastním asi 30let. Před instalací FVE jsme měli spotřebu 3 a půl člověka od 2,5 po asi 3,5MWh (v závislosti kde trávíme zimu), teď je spotřeba asi vyšší. Pracujeme oba z domu.
    Co se týče spotřebičů, Podlahovka (ale jedná se o pasiv a topíme jen na 20°C), bojler, sporák, konvice, 2 lednice, 2 pračky, 4 NTB, 2 čerpadla, ČOV no a nějaké to svícení + dílna kde je spotřeba nárazová. Zrovna předevčírem jsem za asi 15h spotřebovat 30kWh a pak zase nic extra.
    R_U_SIRIOUS: 10,5 MWh teplo za rok je dost no, ale u staré zástavby se na nějakou rozumnou hodnotu většinou moct dostat nedá.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    CUKI: Spotřeba energií 1MWh za rok??? Máš rodinu, lednici, mrazák, myčku, sušičku, televizi, sporák...anebo bydlíš v zemljance? :D
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    CUKI: Energetický audit už mám.

Doma je mi zima, v autě pálím naftu, za energie přes 52 tisíc - zatepleno je, termický kolektory mám taky.

Z auditu vzešlo, že pokud se chci zbavit složenek za energie, musím mít vlastní zdroj: FVE plus stabilizační prvek k tomu nezávislý na počasí.

Spotřeba energie v domě je 3,7 MWh elektřiny a 10,5 MWh teplo za rok.

Už jsem psal, že to nedělám pro peníze, ale protože mi to takhle dává smysl. Bez vypouštění svinstev do vzduchu a s mobilitou BEV prakticky zdarma. Tady ale pomíjím údržbu, amortizaci a ojeté gumy. :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Mám za rok spotřebu veškerých energií v domácnosti cca 1MWh. To tvé řešení stojí necelejch 800k což je asi cena kterou spotřebuji za 150let. Počítáno orientačně z hlavy. V skutečnosti ti do toho hoděj vidle ještě ty samotný peletky a návratnost vidím cirka v roce 2536 :-D

To nepočítám fakt že ty hračky taky někde musíš mít a materiál na peletky taky.

Já bych začal nejdříve energickým auditem a následnou úsporou energií, tam kde to dává smysl. Pak bych teprve hledal další řešení. FVE asi dává mnohem zajímavější smysl. A teprve zbybtek řešit jinak.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CUKI ma neco jako kvadr 10x8x3m s 30cm izolaci a udrzuje v zime 19 stupnu takze ma supr nizkou spotrebu :D (nadsazka)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    JIMIQ:

Jsem si jistej, že Číňani to vyrobí levněji. Tady to je vyrobené v Itálii a komponenty jsou z EU.

Ano, ta cena je na první pohled strašná. Navíc bez dotace.

Ale je to na začátku, není to sériová výroba, ale v podstatě ruční práce v Itálii.

Ten benefit pro mě osobně prostě není jen v penězích.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    CUKI:

Nevím, jak jsi to počítal, ale já jsem konkrétně v loňském roce utratil za elektřinu a teplo dohromady 52.826 Kč.

Slámu a seno si seženu za pár korun pro svojí potřebu, v létě vyrobím z toho peletky a z přebytku elektřiny z FVE na zimu, takže dejme tomu, že mi odpadne třeba 45000 / rok za energie (odhad)?

Plus do toho nepočítám výdaje za rok za naftu do auta...

Protože mám jednotku v domě, kde bydlím, a zároveň mám sídlo firmy, dám to do majetku firmy a do nákladů, tak můžu počítat bez DPH 650000.

650000/45000=14,4 roku to můžu splácet z úspor. Bez úspor za naftu!

Na méně než 20 let tu energetiku domu neřeším. Tohle se nemění každej rok.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    R_U_SIRIOUS: FVE s tepelnym cerpadlem dohromady, vse bez dotaci
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    WARBABY8: Já to mám navíc pro elektomobil, nejen pro dům, protože pro nabití 50 kWh baterie bych musel mít panelů i na zimu asi přes celou zahradu.

FVE instaluju spolu s tím, chci se hlavně zbavit plynovýho kotle, který si nechám jen jako zálohu.

Popravdě, řeším to celé včetně fve na úvěr a peníze mě na té investici tolik nezajímají.

Zajímá mě a baví mě na tom tohle:

vlastní energetická bezpečnost bez ohledu na externí vlivy
    akumulace léto - zima díky biomase
    biouhlí jako vedlejší produkt, který vrátím do půdy
    uzavřený cyklus půda - biomasa stahující CO2 ze vzduchu - půda

De facto budu sekvestrovat uhlík a využívat při tom tu energii.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    JIMIQ: Máš pravdu, že ty výpočty jsou ošemetný. 140 / 15 kg stojí teď, předtím jsem koukal na 7.5 za kg, ale mimo sezónu.
    To stojí za úpravu.

580k tě stála FVE s dotací nebo bez dotace?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    Za 650k mam fotovoltaiku, která mi utáhne barák i v zimě... tohle je fakt mimo pro RD.
    CUKI
    CUKI --- ---
    R_U_SIRIOUS: výpočtem? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam