WARBABY8: No mě třeba sere že v rámci podělaného PENB. Zmizel údaj o TZ/24h. Na místo toho tam přibylo spoustu nic neříkajících symbolů. Za mě tohle oravdu nevede k větší informovanosti a ekologii.
Já třeba při projektu vycházím z co nejreálnějších čísel. Spotřebu vody většinou každý zná z předchozí domácnosti a od toho se odrážím.
Pro představu OKHE (nic jiného než dražice nemá cenu kupoval) v 80l variantě měli TZ 0,62kWh/24. To je asi nejdůležitější údaj. A s tím se dá dál pracovat.
JIMIQ:
Tedy pokud použiju zde uváděné údaje v opačném směru je to odhadem 3/4MWh ohřáté vody tož je z hlavy kolem 15m3/rok zbylá 1/4 se vyzáří izolací pryč.
Pak je dobré ještě uvažovat s tím že asi 1,8% vody odteče do odpadu když už bychom chtěli nějakou přesnost.
A z těch 15m3 dostaneš z kohoutku a té sprchy další zlomek, podle toho kudy vedou tvé rozvody a jak jsou dlouhé Při cirkulačním režimu ve špatně projektovaných stavbách se člověk může dost divit. Na 10m trubky člověk vychladí cca 2,5l vody Pokud je cirkulace tak chladí Dokonce dvojnásobek. Tohle jsou ty největší ztráty v projektech o kterých se v projekci ani neuvažuje.
Nicméně PENB má prostě jasně dané hodnoty normou 88l osoba/den. a Teplá 35m3 os/rok
Takže pokud jste 4 tak jen teplé vody by jste normovaně měli spotřebovat 140m3 a vy třeba nespotřebujete ani desetinu. Prostě ty výpočty jsou úplně na h.... a odvrací lidi od reality. A když je to moc mimo. Tam namísto toho aby se to zrevidovalo, tak se tam pošle nějaká pižvajcová konstanta. A takhle si tu žijeme. :-)