• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KACHNIKVytápění rodinných domů
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Já nevím, jestli jsem někde neudělal chybu ve výpočtu... (i s odpisy)

RUTHER
    RUTHER --- ---
    JIMIQ: Ještě se s tím pojí další záležitost a to je vyšší tlak vody, v poslední době, kterej vedl k prasknutí expanzní nádoby v kotli. Za posledníd dvě dekáty asi stopadesátej problém s kotlem.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    JIMIQ: No já tohle dost dělám po začátku války na Ukrajině... ta špička ceny byla dost vysoko a dost se mi to promítlo do pateb... (plyn)... elektřina šla také, dost zběsile... ale ještě jsem k tomu nasmlouval noční tarif na 20 hodin denně. A fixaci současné ceny na 3 roky. Co bude netuším... ale prostě... kdyby chyby, pozdě bycha honiti... držím stupně na kotli na 35 a místnost na 16,5 stupňů... no ... teplá voda teče, když není zrovna vysoký tarif, tak více a lépe (ve vysokém tarifu se kotel vypne)

JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    To by chtelo nejaky statistiky jak to je v Cesku. Znam domacnosti co maj plynovej kotel 30+ let a nemeli nikdy zadnej problem…
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    JIMIQ: Znám instalaci, která vedla k ukončení pobytu v dané nemovitosti, protože oprava ~= pořizovací náklady... (?) Nevím, dost se toho elektrokotle bojím, ale asi to není tak hrozný jako ten plynový kotel, z hlediska bezpečnosti... Třeba si vůbec nedovedu představit vodíkový topení, to bych regulérně zešílel.

JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja platil kolem 2500 za servis po roce a pul a dalsi mam zase cca po 18 mesicich letos v srpnu
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    ... jak je na tom tepelné čerpadlo, s údržbou?

RUTHER
    RUTHER --- ---
    Řekl bych, že se mi po dekádách s plynem, tak trochu oddechlo. Asi přijde razantní vystřízlivění při 1. platbě za elektřinu... :-|
    tl;dr: Elektrický kotel Shrnutí: Nižší riziko, protože:...

Rozdíl mezi plynovým a elektrickým kotlem z hlediska bezpečnosti provozu je poměrně zásadní – každý typ má jiná rizika i výhody.

Plynový kotel
    Shrnutí: Vyšší riziko, ale při správné údržbě běžně bezpečný.

Hlavní rizika:
    Únik plynu (např. zemní plyn)
    → může vést k výbuchu nebo požáru
    Oxid uhelnatý (CO)
    → při špatném spalování hrozí otrava (bez zápachu, velmi nebezpečné)
    Porucha odvodu spalin (komín)
    → spaliny se mohou vracet do místnosti
    Co zvyšuje bezpečnost:
    Pravidelné revize (min. 1× ročně)
    Detektory plynu a CO
    Správná instalace a větrání
    Servis od certifikovaného technika

Elektrický kotel
    Shrnutí: Nižší riziko, protože:
    Hlavní rizika:
    Elektrický zkrat nebo přetížení
    Požár z elektroinstalace (vzácné při správném zapojení)
    Co zvyšuje bezpečnost:
    Kvalitní elektroinstalace (jističe, proudové chrániče)
    Odborná instalace
    Prakticky minimální údržba

nevznikají spaliny
    nehrozí únik plynu
    není potřeba komín
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: Aha, Výhodnější tarif: Pokud již elektrokotel máte, zažádejte u svého dodavatele elektřiny o dvoutarifní sazbu (např. D57d), která nabízí 20 hodin levnějšího proudu denně.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: Co je to za kouzla a čáry?

RUTHER
    RUTHER --- ---
    SEJDA: No nevím. Prý nejekologičtější, decentralizovaná varianta a při šetrnosti se s nočním tarifem bojím už teď.

CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Pokud má jít o fakt kvalitní propojení všech pohledů, propočítání nejefektivnější metody výstavby, včetně dozoru až po finální produkt, tak nikoliv.
    Jasně věci se mění, nikdy to nebude na desetiletí, ale pokud to má být fakt kvalitní, tak stejně dojde k přirozeným změnám i bez toho. Ale základ je těch staveb stavět třeba i několik set, pak se mimojiné změní i byrokracie kolem toho.
    Prostě u domu když si řekne třeba mega (což je řádnově 500h práce)+ náklady, tak na tebe budou koukat asi hodně divně, když "projekt" pro stavební povolení u katalogového šikmostřechu máš za několik desítek tisíc. Jenže u více stejných staveb se tahle částka hodně změní.
    "
    To proč je výstavba drahá má základ úplně někde jinde." Tady by mě zajímal tvůj pohled kde tedy?

Protože já ze svého pohledu vidím a umím ušetřit právě na tom projektu, kde většinou nikdo nějakou finanční a technologickou náročnost neřeší.

Druhá věc je design pohledových prvků, to znáš asi sám velmi dobře, protože to se pozná i v tom elektru.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: projekt je na celé téhle srandě to nejlevnější. I kdyby si ty projekty kopíroval 1 ku 1 tak stejně za půl roku u dalšího projektu narazíš na nové normy, nařízení, vyhlášky, totální demenci na úřadech, atd...

To proč je výstavba drahá má základ úplně někde jinde.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: To je právě to-nepřizpůsobila. A aby mě někdo nechytal za slovo a nebral to nějak ukřivděně. Chyba není na straně architektů a projektantů, ale prostě se to tak nějak vyvynulo. Například ta developerská masová výstavba by mohla jít radikálně cenově dolů, ale to by po takovém bydlení musela být poptávka. Musí se zaplatit ta obrovská práce co to stojí vymyslet a ukočírovat. To se dá zaplatit jedině u nějaké mnohokrát replikovatelné výstavbě. Ne u nějaké individuality. Tohle je zrovna specialita spíše těch totalitních postupů.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    SEJDA: no tak když požadavky klientů na zpracování projektů jsou nejlépe včera, tak je problém někde jinde.

CUKI: když není poptávka po kvalitě, ale po ceně, tak se holt nabídka přizpůsobila trhu...
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Jako to asi ne, ale je to pěkný
    Lienz 1800W 60cm Elektrický Dekorativní Krb Světlešedá/Hnědá

RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: ... hlavně akumulační... aby se akumulovala v nočním proudu energie (teplo)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    SEJDA: heraklit je mi povědomej... na každej pád bych si představoval něco jako elektický kamna...
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: ..tedy jinak řečeno máme málo šikovných projektantů.

Já bych řekl že je obecně málo projektantů a RD a bytová občanská výstavba tolik netáhne. A druhý problém málokterý projektant má hlubší představu o cenách a možnostech, než sám začne něco stavět.

SEJDA: Ale pak nechápu proč by to nemělo fungovat dnes. Dnes je jen potřeba si uvědomit kam se to akumuluje. Protože čím je to menší hmota (povrch) tím větší problém je to regulovat.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    WARBABY8: urcite mas pravdu. S projektanty to bude spise o tom, ze nemaji cas.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam