• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANJATinitus - komu hučí v palici?.:) - rady, prevence, co s tim?
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    Vedel jsem ze to nemam jenom ja, ale ze je to tolik kolem me jsem necekal.
    Ja uz to mam skoro rok po koncerte grindu v Kainu, kde se seslo nekolik "idealnich" okolnosti. Hodne kapel, takze koncert skoro na 6 hodin, malej prostor, hodne nahlas, blbe nazvuceny. To ze mi piskalo v usich po koncerte mi neprislo tak zasadni, to kamosovi taky. Druhej den jsem si rikal, ze to zmizi a k doktorovi jsem sel az po tydnu. Ten mi rikal, ze jsem mladej a ze to zmizi. K Sejnovi jsem se dostal asi az po mesici, dal mi prasky, absolvoval jsem lejzr, infuze, barokomory - vsechno k nicemu. Pritom audio mam v poradku, slysim vyborne. Chodil jsem i na neurologii, byl jsem na ruznych dalsich vysetrenich, dokonce i na CT. Prece jenom pricin muze byt vic a mohla to byt jenom shoda nahod...

Ted uz prasky neberu, k nicemu to nevedlo. Psychicky uz jsem taky docela v pohode, ale ze zacatku jsem z toho byl fakt na dne. Kdyz jsem cetl na netu, jak se to neda lecit, ze to bude na furt, hrozny. Ted uz se mi dari to nekdy ani nevnimat, nekdy mam pocit, ze se to zlepsuje, ale spis to jsou takovy vykyvy - jak rikal Muchov - nekdy min, nekdy vic, ale porad.

Ironie je, ze jsem si na sluch daval docela pozor, mp3 do sluchatek jsem neposlouchal skoro vubec, kdyz neco do sluchatek tak potichu, na mejdanu daleko od beden, na koncerte taky. Ale jednou se to proste seslo a je to v prdeli.

Bez spuntu uz nikam nevlezu, nekdy si rikam, ze to neni tak nahlas a nevezmu si je, ale pak mi to stejne neda a musim si je vzit, pro klid duse.
    S tema etymotic to ani tu hudbu tak nedeformuje, muzu se bavit s lidma, ale neni to uplne ono.

BABB: no mezi hudbou a hlukem zadnej rozdil neni, ale to asi nema cenu nejak zduraznovat.)
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    hezky vanjo, muzem se tu podelit jak nam ty usi jdou do haje...

Ja mam tinitus asi tak 3roky, od odby kdy jsem byl ambulatne osetren, protoze jsem se v pondeli po rusnem vikendu probudil skoro hluchej na jedno ucho /samo ze strany odposlechu/ a nastesti jsem se dostal do Nemocnice Kralovske Vinohrady, kde me nastrelili nejakou injekci a dostal jsem prasky. Coz zabralo, ale od te doby to mam jisty a jak tu padlo, neda se to vylecit, bude to jen horsi...
    Snazim se na to nemyslet a srovnat se s tim. V duchu doufam ze v budoucnu pokroci moderni lekarstvi a najde reseni. Obcas po nejakym mejdanu, kdyz usinam v posteli a v usich mi nepiska, ale spis tam nekdo nechal zapnutou turbinu, tak se modlim at se rano vzbudim a je to ok a zaroven jsem si jistej ze jsem si to zas o kus posunul do haje...
    No kazdopadne se snazim nosit spunty do usi, nechodim na party a konziky co me az tak nezajimaj a i sem prestal poslouchat hudbu na sluchatka.
    Dost me to celkem omezuje, protoze samozrejme mam rad hlasitou muziku a hlavne kdyz hraju, tak to proste rad "citim".

Kazdopadne bych doporucil nemocnici Kralovske Vinohrady, kde jsem byl pod panem dokorem Ivanen Šejnou, kterej mi prislo ze tomu fakt rozumi :) a i jsem na nej slysel nejakou chvalu od dalsich orl. Samo mi udelal mereni a mam tam nejaky propad, ale neni to zas az tak hrozny. Kazdych par let si tam budu nechat delat mereni...

Jinak jedna poznamka, Tinitus hodne souvisi taky s krcni pateri, takze hlavne u sedavyho zamestnani /samo moje prace je celej den u kompu/, takze me pan Sejna poslal na vysetreni s pateri, kde jsem teda dopad dobre, ale mam chodit na kontroly a sportovat.
    KAZETOR
    KAZETOR --- ---
    me teda nehuci, ale nahluchlej uz trochu sem - blbe slysim vejsky a kdyz v hospode hraje muzika, tak slysim hovno kdyz se mnou nekdo mluvi.
    CHOLDA
    CHOLDA --- ---
    Ja piskam asi 10let, posledni pul rok vic.
    Na prave ucho slysim o trosku hur. Zrejme dan za celozivotni aparat na prave strane:)
    Mam trochu ze mi zaclo vic piskat s praxi ve skolstvi tam je docela hlucno...:)))
    Jo a taky jsem zacal poslouchat mP3 do sluchatek ale tam to zase nehulim.

Spunty si beru na koncerty jako divak a na party, kdyz tam jdu jednou za 100let.

Prasky jsem dostal AVertin.

V komore jsem byl 2x a slysim dobre. To prave lehce horsi.

Dr. rekl vyhybat se hlucnemu prostredi. hmm tak to asi az ohluchnu uplne...:)))
    VANJA
    VANJA --- ---
    PSY8076: co se tyce lecby, tak to asi zavisi z ceho to clovek ma. muzes mit tinitus z bloku v krcni pateri, nebo z nakyho psychickyho soku treba. to muze odeznit, nebo naky objektivni priciny (blok na krcni pateri a tak), se daji zlepsit.
    ...ovsem vetsinou kdo to ma z hluku, tak mu pomoci nejni.

a piskani je silne subjektivni vec, a tim padem je silne zavisla na psychickym stavu. to vysvetluje to ze kdyz si clovek zahuli, nebo vecer kdyz je unavenej, ze to pocituje vic.
    ...driv kdyz jsem vstaval, tak jsem takytinitus nepocitoval - ne ze by mi nepiskalo, ale proste jsem to nevnimal. posledni nakej cas uz s tim i vstavam.:/
    VANJA
    VANJA --- ---
    tak ja musim z vlastni zkusenosti rict, ze kdyz je nekdo aktivni muzikant, tak vetsi mrdy jsou pri zivy muzice, nez u reprodukovany (DJingu). proste jak to tam ten bubenik rve prez rafek, do toho obcas ulitne zpevakovi naka hlasita slabika, tak to tebou prolitne jak elektrickej sok..., ja muzu temer jednoznacne rict, ze to mam z kapely, a ne z party.

ten dokument nize s Pavlickem docela vystizne shrnuje celou tematiku. fakt doporucuju shlidnout. hlavne BABBovi. (modri vedi)
    EKSRR
    EKSRR --- ---
    me huci jenom tak akorat v klade nastesti.
    PSY8076
    PSY8076 --- ---
    Me pisku vlevo vzadu) nekdy i sustne, uz skoro dva roky. Kdyz kourim nebo si dam speka tak to cejtim vic, nekdy se to zase uplne straci, na vecer pri usinani to je asi nejintenzivnejsi, ale i tak uz to skoro nevnimam a nekdy to i uplne zmizi. Zezacatku to bylo docela psycho, ale po case sme se skamaradili d:)

Stalo se mi to po jedny nejmenovany party, kdy jsem si myslel, ze mam jen zalehly ucho. Nebylo to tak. Proste kravina nechranit si sluch a vubec...

Byl jsem asi u trech ORL a ani jeden poradne nevedel co s tim a co to je, kdyz jsem mu to popisoval. Prvne jsem dostal prasky na prokrvovani mozku, pak sprej do nosu a nakonec jsem se nastval a nasel doktora http://www.znamylekar.cz/oldrich-nedela/otorinolaryngolog/praha-14 a ten byl nejlepsi. Asi nejlepsi doktor jakyho jsem v zivote potkal. Vzal to polopate, rekl ze mam suchy ucho, predepsal parafinak a urcite pomohl mnohem vic nez jak ty dva predchozi dohromady. Sluch mi nalevo nameril i lepsi nez napravo.

Jinak si nemyslim ze se to neda lecit, co jsem se docet na netu, tak spouste lidi to zmizelo a me to taky obcas zmizi, kdyz jsem "hodnej" %)
    BABB
    BABB --- ---
    RFK: ciwe ke strojim typu cirgularka, hoblovacka, sekacka uz bez spuntu / sluchatek nevlezu :)

jsem ochotnej jeste schytavat rany v ramci "hudby", ale v ramci "hluku" never more .)
    BABB
    BABB --- ---
    ja mam pravy no, svy udelal djing s vohulenym, no vsim, zvuceni startujiciho letadla 23 a pak i metal .)
    byl jsem ted na mereni a v porovnani s polohluchejma babicka podle doktora slysim jak netopyr, ale na pravim mam proste min no :)
    vcera jsem usinal u slucny sireny napravo, po zkousce a tanyny f pepe, ale rano dobry tak to jeste neni uplne v riti...

nicmene nic jinyo nez prevence asi nepomuze...
    LEVOS_BOB
    LEVOS_BOB --- ---
    Spunty, spunty, spunty. Bohuzel tinitus se neda lecit, takze se da jenom zabranit jeho zhorsovani. Kreten sem si usi nechranil kdyz sem hral na skopky a levy ucho vod hajtky ma o par db mensi citlivost. nenadelas nic.
    VANJA
    VANJA --- ---
    ACIDQA: tak o léčbě "balonkem" jsem neslysel jeste. to mas zrejme jeste naky objektivni poskozeni ucha jak pises.
    ...ja mam usi objektivne zdravy.
    VANJA
    VANJA --- ---
    mno me píská v palici.
    k tomu se prida hukot jen po nakym vetsim hlukovym stresu (po koncerte, po party, po delsi jizde v aute, atp.)
    TNC
    TNC --- ---
    tobe huci v palici vanjo?
    RFK
    RFK --- ---
    no,zrovna je tu v menanech neprodavaj:(
    VANJA
    VANJA --- ---
    notak na hoblovku nos spunty vid.
    RFK
    RFK --- ---
    no ted jsem vypnul hoblovku a zjistil jsem,ze mi taky huci v palici
    VANJA
    VANJA --- ---
    taky je dobry vedet, ze nejsi sam....

13. komnata Michala Pavlíčka — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/1186000189-13-komnata/207562210800043-13-komnata-michala-pavlicka/
    VANJA
    VANJA --- ---
    tak,
    priznejte se, komu taky hučí v palici?

v nadpisu je ten smajlík schválně. protože nejlepší a asi jediná cesta jak se s tim naučit žít je přijmout pískání v uších s nadhledem, a naučit se s tim žít jako s kteroukoliv obyčejnou věcí kolem.

Jaký zkušenosti máte vy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam