BANANABOY: Koupil jsem to, mj. protože mám hlučný auto a po dvou třech hodinách na dálnici při poslechu podcastů mě bolí uši a tinnitus se samozřejmě zhoršuje, ale zároveň nechci v autě nosit špunty. Nejenže to funguje na tohle použití, ale na můj tinnitus při běžném nošení trošku taky - nevypne ho to, ale po čase začne mít "měkčí zvuk", přesněji popsáno níže.
Tyhle Calmer "špunty" jakoby ekvalizují zvuk, potlačují ve zvukovodu přirozenou rezonanci která zesiluje "středovýšky" a tím tlumí frekvence zhruba mezi 3 kHz a 12 kHz. Část toho je pásmo, na které je lidský sluch nejcitlivější a tudíž jsou v něm hlasité zvuky nejvíc nepříjemné a unavující. Z tohohle hlediska ten produkt dává smysl, ale jestli to má nějaký vliv na stres jak tvrdí nemám tušení.
Můj tinnitus není pískání, ale spíš něco mezi šuměním a bzučením, frekvenčně docela vysoko posazený. Pásmo mého tinnitu se trochu překrývá s pásmem, které tlumí Calmer. Zároveň ho nemám způsobený hlukem, nástup byl před asi 15 lety pozvolný při dalších zdravotních problémech, bez zjevné příčiny, a naštěstí se nezhoršuje a zůstal mírný - přes den při běžných činnostech o něm obvykle nevím.
A jedna další anomálie kterou s tím mám je to, že jsem o kus citlivější na hluk než většina populace. Obzvlášť náhlé hlasitější zvuky mi dělají potíže - údery kladivem na stavbě nebo někdy v malé místnosti i tleskání - běžně cítím, jak se mi "stahuje" vnitřek ucha skoro jako v křeči v situacích, kde normální člověk nemá problém. Vykládám si to tak, že svaly ve středním uchu, které tlumí příliš hlasité zvuky nebo naopak zesilují příliš slabé, mi nefungují úplně tak jak mají a u hlasitějších zvuků musejí makat přes čas a snadno se unaví.
No a v tom bude možná klíč ve fungování toho Calmeru u části pacientů. Tlumí frekvenční pásmo, na které je ucho nejcitlivější a u hlasitých zvuků musí nejvíc makat aby ho ztlumilo. A když je ve středním uchu s tou zesilovací sekcí něco špatně a nestíhá, tak jí Calmer uleví a to se asi může projevit v zeslabení tinnitu. U mě se to projevuje tím, že je ten šumový charakter tinnitu méně agresivní, ty frekvence které Calmer zeslabuje začnou být po čase slabší i v tom šumu.
Všechno jsou to jen moje hypotézy, ale osobně bych odhadoval že má smysl za to ty prachy dát jen pokud vnímáte trochu podobné problémy jako já. Pokud vám v uchu piští mimo frekvence které Calmer tlumí a nemáte a neměli jste přecitlivělost na hluk, asi bych se tím nezabýval. Na druhou stranu Flare Audio mají deklarovanou velmi dobrou return policy, kdy můžete nefunkční výrobek do docela dlouhé doby vrátit (netestoval jsem ale jestli to tak fakt je).