• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VANJATinitus - komu hučí v palici?.:) - rady, prevence, co s tim?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Dneska mě v noci vzbudilo hučení tak na 800 Hz. Ve snu to bylo hlasité jako siréna, ale po probuzení bylo dost slabší jak můj klasický 8kHz pískot. Nicméně tenhle nízký tón byl velice nepříjemný. Ráno po něm není ani památky, ale na tohle bych si fakt zvykat nechtěl. (asi si pouštím muziku moc nahlas)
    VANJA
    VANJA --- ---
    btw: práce psychologa/psychiatra je právě pochopení, pohlazení na duši, a hlavně navedení na správnej směr a cestu. Každej si nedokáže pomoct sám...
    VANJA
    VANJA --- ---
    HOWKING: Ty jsi mínusky dostával asi za to, že jsi na můj (biť trochu nadnesenej) příspěvek o tom jestli někdo nezná nějakýho psychiatra co by dokázal pomoct aby byl život snesitelnější, radil ať se na to vyseru a snažim se zapomenout. Ikdyž to je pravdivá rada, tak v důsledku nebyla úplně na svym místě, protože člověk kterej potřebuje pomoct od psychologa/psychiatra tu pomoc potřebuje, protože si nedokáže pomoct sám. Proto to bylo trochu mimo mísu. IMHO. Takový přilejvání oleje do ohně... peace :)

    Pán v rozhovoru na mě nepůsobí 2x vyrovnaně, nicméně jsem přesvědšenej že na tom co říkal se všichni shodneme.

    Pokud jde o mě, tak jsem se s tinnitem smířil dávno. Spíš se obávám toho, že k tomu přijdu jednoho hezkýho dne o sluch. Můj ORL doktor prej že naslouchátko budu potřebovat prej tak do 10ti let (haha kyselej smích). Snad se mýlí :) (pracuju jako zvukař)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ART_OF_CAN: Perfektně o tom mluví. Je to přesně tak. Akorát když já tu napsal v podstatě to samé co říká ([HOWKING @ Tinitus - komu hučí v palici?.:) - rady, prevence, co s tim?]) tak se mohli mínuskáři posrat. Ale já je asi chápu, jsou to lidi co si stále myslí, že na to vyzrajou a tak se jim blbě čte, že nic nepomůže.
    ART_OF_CAN
    ART_OF_CAN --- ---
    Byl jsem úplná troska, nezažil jsem nic horšího, šílel jsem. Ladislav Zibura otevřeně promluvil o životě s tinnitem | Reflex.cz
    https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/108154/byl-jsem-uplna-troska-nezazil-jsem-nic-horsiho-silel-jsem-ladislav-zibura-otevrene-promluvil-o-zivote-s-tinnitem.html?fbclid=IwAR2dys7gfBHEPPiEmHwEKc3jw2pYX12Z56NDb6a3MRXLqN0MXTsS13o6KJ4

    tinnitus v mainstreamu
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    CUBICULA: Ten doktor v podstatě potvrzuje to co píšu - pokud máte tinnitus jako důsledek poškození sluchu, tak to fungovat nejspíš nebude. Já poškození sluchu nemám, můj tinnitus je neznámého původu a mám zvýšenou citlivost na nějaké frekvenční pásmo, tj. mám (velmi) mírnou verzi jak on píše hyperakusie.

    On říká že v takovém případě Calmer neodstraňuje tinnitus ale odstraňuje spouštěč tinnitu (hlasité zvuky), mně to tak nepřijde protože můj tinnitus je konstantní a kromě hlasitých zvuků reaguje i třeba na celkovou únavu nebo nemoc, nebo taky na alkohol, ale každopádně to u mě trochu funguje. Tak pokud máte podezření že byste to mohli mít podobně, zkuste to a uvidíte.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    BANANABOY: Koupil jsem to, mj. protože mám hlučný auto a po dvou třech hodinách na dálnici při poslechu podcastů mě bolí uši a tinnitus se samozřejmě zhoršuje, ale zároveň nechci v autě nosit špunty. Nejenže to funguje na tohle použití, ale na můj tinnitus při běžném nošení trošku taky - nevypne ho to, ale po čase začne mít "měkčí zvuk", přesněji popsáno níže.


    Tyhle Calmer "špunty" jakoby ekvalizují zvuk, potlačují ve zvukovodu přirozenou rezonanci která zesiluje "středovýšky" a tím tlumí frekvence zhruba mezi 3 kHz a 12 kHz. Část toho je pásmo, na které je lidský sluch nejcitlivější a tudíž jsou v něm hlasité zvuky nejvíc nepříjemné a unavující. Z tohohle hlediska ten produkt dává smysl, ale jestli to má nějaký vliv na stres jak tvrdí nemám tušení.

    Můj tinnitus není pískání, ale spíš něco mezi šuměním a bzučením, frekvenčně docela vysoko posazený. Pásmo mého tinnitu se trochu překrývá s pásmem, které tlumí Calmer. Zároveň ho nemám způsobený hlukem, nástup byl před asi 15 lety pozvolný při dalších zdravotních problémech, bez zjevné příčiny, a naštěstí se nezhoršuje a zůstal mírný - přes den při běžných činnostech o něm obvykle nevím.

    A jedna další anomálie kterou s tím mám je to, že jsem o kus citlivější na hluk než většina populace. Obzvlášť náhlé hlasitější zvuky mi dělají potíže - údery kladivem na stavbě nebo někdy v malé místnosti i tleskání - běžně cítím, jak se mi "stahuje" vnitřek ucha skoro jako v křeči v situacích, kde normální člověk nemá problém. Vykládám si to tak, že svaly ve středním uchu, které tlumí příliš hlasité zvuky nebo naopak zesilují příliš slabé, mi nefungují úplně tak jak mají a u hlasitějších zvuků musejí makat přes čas a snadno se unaví.


    No a v tom bude možná klíč ve fungování toho Calmeru u části pacientů. Tlumí frekvenční pásmo, na které je ucho nejcitlivější a u hlasitých zvuků musí nejvíc makat aby ho ztlumilo. A když je ve středním uchu s tou zesilovací sekcí něco špatně a nestíhá, tak jí Calmer uleví a to se asi může projevit v zeslabení tinnitu. U mě se to projevuje tím, že je ten šumový charakter tinnitu méně agresivní, ty frekvence které Calmer zeslabuje začnou být po čase slabší i v tom šumu.

    Všechno jsou to jen moje hypotézy, ale osobně bych odhadoval že má smysl za to ty prachy dát jen pokud vnímáte trochu podobné problémy jako já. Pokud vám v uchu piští mimo frekvence které Calmer tlumí a nemáte a neměli jste přecitlivělost na hluk, asi bych se tím nezabýval. Na druhou stranu Flare Audio mají deklarovanou velmi dobrou return policy, kdy můžete nefunkční výrobek do docela dlouhé doby vrátit (netestoval jsem ale jestli to tak fakt je).
    YENICK
    YENICK --- ---
    VANJA: usínal jsem u potůčku za deště .)
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    Zas tak casto se mi to nestava, ale sem tam mam vizualni tinitus (takovej ten modrej sum), to mi obvykle pomuze nejakej dokument o oceanech/o morich ci o potapeni (cokoliv kde je voda a jeji zvuk). A kdyz mi huci a piska v usich (coz uz se tak casto nestava od te doby co jsem rapidne omezil pouzivani sluchatek jen na djing a na akcich po dohrani mam spunty :D ), obvykle mi pomuze jazz ci nejaka klasika (posledne me dostal Don Giovanni).
    Zatim jsem nemusel hledat neco extra, je taky pravdou, ze jsem asi nemel tyhle problemy dele jak den, maximalne dva.
    VANJA
    VANJA --- ---
    jj, mě nejvíc maskujou cvrčci dohromady s růžovym šumem. Co vy? :)
    ART_OF_CAN
    ART_OF_CAN --- ---
    YENICK: Hej, je to super. Já ty noisy už dlouho nezkusila a líbí se mi, že si to tady můžeš nakombinovat podle toho, jaký zvuky ti vyhovujou.
    YENICK
    YENICK --- ---
    Měl jsem dočasný tinnitus a u tohohle usínal. Lze si s tím dobře pohrát, aby každému vyhovovalo to jeho, ale asi už znáte.

    Online Background Noises • Relaxing Sounds • Noise Masking
    https://noises.online/
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    No já právě letošek horší. Občas mi dělá problém i usnout. Loni jsem si skoro ani nevzpomenul a slyšel jsem to jen, když jsem navštívil tohle auditko a připomenul si to. (to je největší zlo, debatovat o tinitu, to to vždy radikálně zhorší)
    ART_OF_CAN
    ART_OF_CAN --- ---
    jenom takovej malej postřeh. letošní jaro je pro moje uši čistá poezie. zvuky deště jsou uklidňující i pro lidi bez tinnitu, každopádně oceňuju to, že si nemusím pořád vytvářet nějaký zvukový prostředí sama a kapky dopadající na parapet to zařídí za mě.
    ART_OF_CAN
    ART_OF_CAN --- ---
    🎙️ Pro natáčení audiodokumentu o tinnitu hledám respondenta/tku žijící s tinnitem méně než 2 roky

    📍 Praha a nejbližší okolí

    Přihlášky do neděle 23. 5. 2021 posílejte do soukromé zprávy nebo na tereza.soldatova@gmail.com

    Jmenuji se Tereza a s tinnitem žiji od útlého dětství. Zásadně ovlivnil mé dospívání a nadále hraje klíčovou roli v mém životě. Rozhodla jsem se ho jako téma zpracovat do audiodokumentu, který bude součástí pořadu DokuVlna na Radiu Wave (Český Rozhlas).

    Hledám respondenta či respondentku žijící/ho s tinnitem méně než dva roky. Někoho, pro koho je tinnitus nová každodennost. Rozhovor bude především na téma osobní životní změny s příchodem tinnitu.

    Rozhovor bude zaznamenán pouze zvukem.

    Pokud se chcete přihlásit do výběru, napište mi do osobní zprávy krátce kdo jste, kdy a jak se u vás tinnitus projevil a co pro vás osobně tinnitus znamená (ocením také zmínku o vaší motivaci se dokumentu zúčastnit). Uveďte, prosím, váš věk (alespoň přibližně). Pokud je vám méně než 18 let, bude v případě vaše výběru pro natáčení potřeba souhlas zákonného zástupce.

    Dokument vzniká nezávisle, proto nemohu nabídnout za účast na rozhovoru finanční odměnu. Věřím však, že příležitost podílet se na zviditelnění tinnitu ve veřejném mediálním prostoru, je dostatečnou kompenzací.

    Na dokumentu pracuji sama, a proto prosím o trpělivost v odpovědích na vaše zprávy.

    Prosím, aby se hlásili zájemci z Prahy a nejbližšího okolí (z technických důvodů).

    Rozhovor bude realizován v následujících třech týdnech.
    CUBICULA
    CUBICULA --- ---
    Zdravíčko, kolegové s hučením.

    Můžete mi doporučit doktora (orl?) v Praze, nejlépe v okolí žižkova?

    Zhoršuje se mi to, k pískání a hučení přibyl tlak v hlavě a pulsující "vrnění" jak ze sci-fi filmu.

    K praktikovi se mi v tomhle období nechce chodit, snad můžu kontaktovat specialisty napřímo?
    ART_OF_CAN
    ART_OF_CAN --- ---
    Sledujete tady někdo nějakého současného české vědce / vědkyni, kteří se tinnitu věnují? Hledám lokální český nebo slovenský zdroje o současném stavu možností péče o tinnitus, diagnostice, příčinách etc. Předem dík za tipy

    btw, v září loňského roku zemřel Aleš Hahn, řekla bych že jedna z prvních porevolučních tinnitus rockstars
    PECIK
    PECIK --- ---
    tak co uz nekdo dal tech 500 ze calmer life (a uz mu to i prislo)? Cet´ jsem nejake diskuze a zatim to dle vetsiny vypada, ze po 20 letech zachrana opet neprisla...
    vypada to ze hodne cili na to, ze to stoji jen 20 babek a tim padem nemuze nikdo cekat zazraky
    BANANABOY
    BANANABOY --- ---
    MARIHAI: zajima me to samy .))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam