• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEGPS sports tracking, ENDOMONDO, RUNKEEPER, SPORTS TRACKER, STRAVA, GARMIN CONNECT a další.. Garmin Fenix a další
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MCKIDNEY: tak my jsme šli ve skupině, pohromadě, po linii, jako že by někdo kličkoval, to ne. spíš skákal ten signál v lese, si tak říkám, ale zase se zpřesňuije poloha BTSkou, takže nevím nic.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PALEONTOLOG: Auta naprosto bezne maji rozdil mezi GPS a kolem a tam to je dost obtizne udelat - protoze nejezdis slalom. Lidi jsou jeste mene presni. Rozdily tam vzniknou bezne.

Bohate se staci podivat na rozdil v krokomeru mezi 4h prochazkou a krocich co odpovidaji 3 hodinam protoze kolega foti kazdou blbost.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NIXX: terén vysoký hustý les, zatímco NOMAD 900 hledá body á 50 m na linii profilu, tak GPS sleduje nějakou trajektorii. Bohužel na tý stopě nebyl rozptyl a "had" pozorovanej, bylo to rovná čára. Ptám se ze zájmu, hypoteticky, zkušenejch :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PALEONTOLOG: Rozdily jsou bezne, tento rozdil me neprekvapuje. Pobrezi Australie je vetsi nez obvod zemekoule :) zalezi na presnosti mereni nebo spis jaky sampling beres.
    Muze se ukazat ze obe mereni jsou spravna -ale pri takovem rozdilu to asi nebude ten pripad.
    NIXX
    NIXX --- ---
    PALEONTOLOG: Rozdíl o třetinu vzdálenosti rozhodně normální není ;)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NIXX: to už je pasé, bohužel je to delší dobu
    NIXX
    NIXX --- ---
    PALEONTOLOG: ať vyexportuje GPX soubor se zaznamenanou trasou a můžete se podívat, kde je problém...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    mám otázku, kolega s GPS na telefonu, podle kterýho běhá, tvrdil, že jsme urazili 3,5 km, zatímco jsme geodeticky přesně urazili jen 2,1km. Je to běžný ? týká se to nekvalitních telefonů, nebo jde o rozptyl na modulu GPS, jde o zpracování (ani převýšení trasy takový nebylo, aby to dalo 30% navíc.
    on se totiž chudák s námi hádal, že je přesnej jeho telefon :-/ což není.
    NIXX
    NIXX --- ---
    Měl jsem Fenix 3, které většinu času měřily dobře, ale občas z ničeho nic ustřelily třeba o 300m pryč a za pár sekund zase zpátky - výsledek byl, že jsem měl kilometr "uběhnutý" za pár sekund. Hodinky jsem reklamoval a sice jsem je musel reklamačním kolečkem protáhnout dvakrát, což bylo nepříjemné, ale nakonec jsem dostal nový kus, který už byl v pořádku. Později jsem pořídil Stryd a tempo i uběhnutou vzdálenost hodinky berou z něj. GPS jenom kreslí čáru do mapy :-) Teď jsem přešel na 6X kvůli většímu displeji, výdrži, mapám, měření klidové TF a pak takovým těm zábavným hračkám jako Stress Score, Body Battery, Training Status atd. GPS moc nezkoumám, ale žádný větší problém jsem nezaznamenal. Někdy ujede kousek mimo cestu, jindy jde krásně poznat, po které straně silnice jsem běžel tam a zpět. Obecně je ale prostě "good enough"...
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Pro ty co neveri si muzou zapnout v GPS navigaci v aute zobrazeni skutecne polohy.
    Jak podklady, tak GPS neni vzdy presna - dobry SW vezme v potaz AllTrails + Kompas + Akcelerometr + limitace sportovni aktivity.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Abych rekl pravdu, tak pro tuhle kauzu nejvic souhlasim s NIXX
    SW kraluje a skutecna presnost chipu neni tak dulezita. Jinak by jsme nosili antenu na zadech.

Proto se vyhybam WearOS, mam Active od Samsungu (Narozdil od Garmin delaji i hodinky pro holky - bonus).
    Fenix 3s maji v rodine a jsou spokojeni. Suntoo ma kolega a je spokojen.
    NIXX
    NIXX --- ---
    AG_: téměř všechny moderní GPS hodinky používají Sony GPS chipset, kterej má dramaticky nižší nároky na napájení než předchůdci a přesnost je přitom "good enough" pro sportovní použití. Samozřejmě záleží i na anténě a dalších faktorech - tam nějaké odlišnosti mezi modely být můžou. Ale Fellrnr má dost diskutabilní metodiku měření přesnosti a řekl bych, že občas interpretuje šum (hledá pattern tam, kde žádný není). Pokud někdo opravdu potřebuje přesněji měřit vzdálenost a tempo, koupí si kvalitní footpod nebo rovnou Stryd.
    LEDOFREDO
    LEDOFREDO --- ---
    mel sem 3 roky F5 ted mam F6 a odchylka se pohybuje v nizkych desitkach metru na 10km trase, na ktere mam vela opakovani.. s tou tabulkou se tezce rozchazim.. naopak kdyz sem behal pred par lety se stravou na mobilu mel sem na 10km odchylku 1km ...
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    AG_: Já si třeba před delším výběhem nahraju mapu do hodinek, nebo se podívám do mapy, kudy to vlastně poběžím, abych furt nemusel lovil telefon z batohu, ale každý to má jinak.

Jinak teda pokud ti jde o přesnost ve vzdálenosti, tak si kup footpod. Třeba na lesním trailu je GPS velmi orientační nezávisle na chipsetu, protože stromy a klikatá cesta.
    AG_
    AG_ --- ---
    OODOOW: já nevím jestli ty uvedené odchylky opravdu fungují i v reálu, anebo to prostě v těch podmínkách kde to měří ten borec funguje trochu jinak. však víme, jinak to funguje v lesnatým terénu, jinak v kopcovitým, atd. nezbývá mi než se na to spolehnout a věřit tomu
    AG_
    AG_ --- ---
    NEPHIRUS: když běžím delší trasu a navíc kde to neznám, což je logicky vždy při delší trase, tak si stejně beru mobil kvuli mapě, a kdybych si někde zlomil kotník tak zavolám manželce, že přijdu až mi dají sádru :)
    Odchylka 40m na kilometr mi příjde dost. jasně že se neztratíš, ale na dvaceti kilometrech tě to obere o 800m. což mě teda na hodinkách který stojej 15000kč vadí docela dost. pak za celej rok to může být 40-50 km rozdíl a to je asi můj skromný náběh za půlku měsíce.
    OODOOW
    OODOOW --- ---
    AG_: To je ten Fenix 5x fakt taková bída? Já tohle porovnání viděl v dobách, kdy tam měli teprve Fenix 3 a tam je známá věc, že to s přesností moc nepřeháněl.
    Vlastně od té doby, co přešel Garmin ze Sirf čipů na Mediatek, tak šla přesnost do háje.
    Myslel jsem si ale, že u těch novějších jako Fenix 5 a Fenix 6 už to konečně nějak pořešili, aspoň myslím dcrainmaker to psal v recenzích. Jsem uvažoval, že vyměním moje letité Ambit 3 Peak za nějakého Garmina s pořádnou výdrží, takže 5x nebo 6x, ale takhle teda nevím.
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    AG_: Je ti jasny, ze spousta lidi si kupuje gps hodinky prave kvuli tomu, aby nemuseli tahat telefon? Ja mam treba fenix5 a prestoze bych podle grafu asi mel bejt ztracenej nekde v lese, tak jsem kupodivu spokojenej. Ano, ultratrac je k nicemu, ale v beznym rezimu nemam s presnosti problem.
    AG_
    AG_ --- ---
    Vivoactive s odchylkama přes 5%, jako sorry to si radši zapnu apku na mobilu
    AG_
    AG_ --- ---
    SUBTITLES017: já mám staré 910XT. ty jsou co se týče GPS vynikající. ale jinak má nedůvěra pochází z tohoto průzkumu přesnosti všech možných sporttesterů
    GPS Accuracy of Garmin, Polar, and other Running Watches - Fellrnr.com, Running tips
    https://fellrnr.com/wiki/GPS_Accuracy
    SUBTITLES017
    SUBTITLES017 --- ---
    AG_: z jakych garminu prameni tve zkusenosti? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam