• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RESCAPEGPS sports tracking, ENDOMONDO, RUNKEEPER, SPORTS TRACKER, STRAVA, GARMIN CONNECT a další.. Garmin Fenix a další
    NIXX
    NIXX --- ---
    OODOOW: Jo Ambit 3 měl lepší GPS než většina konkurence díky řešení antény pomocí té jejich specifické "boule".
    Zas neměly výdrž 60h při 1s záznamu jako dnešní modely, nemluvě o dalších fičurách.
    V přesnosti ale výrazně vynikal (podobně jako Polar V800). Myslím si, že dnes už na trhu tak přesné GPS hodinky nejsou.
    OODOOW
    OODOOW --- ---
    AG_: Jj, já chodím často ve skalách a do teď si pamatuju, jak hroznej záznam měly Fenix 3 v Julských Alpách. Pokud jsme byli někde u velké stěny, tak to neskutečně ustřelovalo, prostě to skočilo najednou někam na vedlejší kopec. Ambit 3 Peak sice ustřeloval taky, ale nesrovnatelně méně. V normálních podmínkách je to asi jedno, ale v horším prostředí jde rozdíl v přesnosti poznat. Osobně nepotřebuju záznam na metr přesně, jenom chci pak vidět, kudy jsem šel a nechci tam tyhle hrůzy skoky sem a tam.
    Aspoň co se týče Fenix 3 vs Ambit 3 Peak, tak tam mi přijde, že bodování u Fellrnr odpovídá, Fenix 3 to fakt v horších podmínkách moc nedává. Akorát mě překvapilo, že i u Fenix 5 tam má stejně špatný ohodnocení. Ještě si asi počkám jak ohodnotí Fenix 6.

Jinak zajímavý hodnocení má u toho Strydu, že je nejpřesnější. Dovedu si představit, že to je přesné, pokud člověk fakt běží rovnoměrným stylem. Pokud ale někdo chodí po horách a délka kroku i frekvence se mění s každým krokem, často střídá běh s chůzí, tak tam bych si dovolil pochybovat, že Stryd bude mít správné údaje.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    co se tyce presnosti Fenixek, tak mam jedno takovy zajimavy pozorovani, a to se vsema co jsem mel - F3, F5X a F5X+
    hodinky mam na prave ruce (jsem levak), jsou vlastne pri chuzi otocene spodnim vickem nekam cca doleva ode me (kolmice na spodni vicko prochazi nekde moji panvi a dal) a kdyz mam nalevo od sebe nejakou prudkou stran, tak me to hodi o peknych par metru doprava, klidne 5-10 metru ... kdyz ruku zvednu, dam hodinky do vodorovne polohy, tak se to za par vterin vrati presne tam kde jsem ja .. a muzu to opakovat, chova se to konzistentne
    predpokladam ze pravaci budou pozorovat stejne chovani pri strani/skale po prave ruce, jde o nejake odrazy toho gps signalu o okoli, proto to treba ve mestech funguje podstatne hur nez ve volne prirode...

mozna jsou jine hodinky lepsi, presnejsi, tezko rict, az budou mit jine hodinky mapy, zacnu se mozna zajimat :-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MCKIDNEY: jasný, já jen abys neměl dojem, že jsme šli po v mapě zkreslené stezce. šli jsme prostě rovinu divočinou!
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PALEONTOLOG: No ale tam zalezi na tom jak jemne zvolis ty body. Proto je ten joke v zemepisu ze obvod australie je vetsi nez obvod zemekoule.
    Nesnazim se ti to vyvratit - jenom ze si rozumim proc sample size hraje hrozne velkou roli.

Pro GPS je to jeste vetsi alchymie, protoze musis rozpoznat sum od signalu, takze krome sample rate a sample size taky resis filter co zminuje NIXX
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MCKIDNEY: jde o to, že my si vytyčovali pomocí GPS ideální profil, napříč lesem, žádná stezka, žádná předchozí čára, žádná silnice, jen souřadnice a ty jsme taky přesně prošli. Na konci měl kolega 3,5km, zatímco ideální profil je 2,1km. čili spíš zmatení přístroje, než trasa navíc.

NIXX: taky jsem si říkal, že v té alchymii mohl linii vyhladit SW, anžto odečetl trasu.

příště budu vědět, že mám poptávat log!
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PALEONTOLOG: Ty me nerozumis - Primou carou je to 2.1km, kurvitkem podle stezky na mape je to 2.7km. Kurvitkem co mas pred sebou na holi je to 3km. Tohle je realna situace - nicmene v pripade GPS zalezi na SW a proto bys potreboval kompletni log.
    NIXX
    NIXX --- ---
    PALEONTOLOG: Sportovní GPS obvykle odečítají souřadnice každou vteřinu a následně volitelně aplikují více nebo méně vhodné filtrování... Pokud měl mobil někde v kapse nebo v batohu a měl mizerný příjem, tak se to takto mohlo dopadnout. Naměřil hromadu šumu a vzdálenost pak takhle nabobtnala.
    Sportovní hodinky má člověk obvykle na zápěstí, takže sice člověk tělem trochu stíní, ale ne tolik, jako v případě mobilu na těle (nebo nedejbůh někde v batohu). Mobil zas ale může mít lépe vyřešenou anténu, protože je větší.
    Další otázkou je filtrování, ale to je obvykle nedokumentované mojo každého výrobce hodinek, mobilního operačního systému případně konkrétní mobilní aplikace.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Proto mimochodem samsung pro prochazky pouziva GPS pouze pro urceni polohy na konci. Pro zamereni namahy a rychlosti je to mene uzitecne nez krokomer.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MCKIDNEY: tak my jsme šli ve skupině, pohromadě, po linii, jako že by někdo kličkoval, to ne. spíš skákal ten signál v lese, si tak říkám, ale zase se zpřesňuije poloha BTSkou, takže nevím nic.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PALEONTOLOG: Auta naprosto bezne maji rozdil mezi GPS a kolem a tam to je dost obtizne udelat - protoze nejezdis slalom. Lidi jsou jeste mene presni. Rozdily tam vzniknou bezne.

Bohate se staci podivat na rozdil v krokomeru mezi 4h prochazkou a krocich co odpovidaji 3 hodinam protoze kolega foti kazdou blbost.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NIXX: terén vysoký hustý les, zatímco NOMAD 900 hledá body á 50 m na linii profilu, tak GPS sleduje nějakou trajektorii. Bohužel na tý stopě nebyl rozptyl a "had" pozorovanej, bylo to rovná čára. Ptám se ze zájmu, hypoteticky, zkušenejch :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PALEONTOLOG: Rozdily jsou bezne, tento rozdil me neprekvapuje. Pobrezi Australie je vetsi nez obvod zemekoule :) zalezi na presnosti mereni nebo spis jaky sampling beres.
    Muze se ukazat ze obe mereni jsou spravna -ale pri takovem rozdilu to asi nebude ten pripad.
    NIXX
    NIXX --- ---
    PALEONTOLOG: Rozdíl o třetinu vzdálenosti rozhodně normální není ;)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NIXX: to už je pasé, bohužel je to delší dobu
    NIXX
    NIXX --- ---
    PALEONTOLOG: ať vyexportuje GPX soubor se zaznamenanou trasou a můžete se podívat, kde je problém...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    mám otázku, kolega s GPS na telefonu, podle kterýho běhá, tvrdil, že jsme urazili 3,5 km, zatímco jsme geodeticky přesně urazili jen 2,1km. Je to běžný ? týká se to nekvalitních telefonů, nebo jde o rozptyl na modulu GPS, jde o zpracování (ani převýšení trasy takový nebylo, aby to dalo 30% navíc.
    on se totiž chudák s námi hádal, že je přesnej jeho telefon :-/ což není.
    NIXX
    NIXX --- ---
    Měl jsem Fenix 3, které většinu času měřily dobře, ale občas z ničeho nic ustřelily třeba o 300m pryč a za pár sekund zase zpátky - výsledek byl, že jsem měl kilometr "uběhnutý" za pár sekund. Hodinky jsem reklamoval a sice jsem je musel reklamačním kolečkem protáhnout dvakrát, což bylo nepříjemné, ale nakonec jsem dostal nový kus, který už byl v pořádku. Později jsem pořídil Stryd a tempo i uběhnutou vzdálenost hodinky berou z něj. GPS jenom kreslí čáru do mapy :-) Teď jsem přešel na 6X kvůli většímu displeji, výdrži, mapám, měření klidové TF a pak takovým těm zábavným hračkám jako Stress Score, Body Battery, Training Status atd. GPS moc nezkoumám, ale žádný větší problém jsem nezaznamenal. Někdy ujede kousek mimo cestu, jindy jde krásně poznat, po které straně silnice jsem běžel tam a zpět. Obecně je ale prostě "good enough"...
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Pro ty co neveri si muzou zapnout v GPS navigaci v aute zobrazeni skutecne polohy.
    Jak podklady, tak GPS neni vzdy presna - dobry SW vezme v potaz AllTrails + Kompas + Akcelerometr + limitace sportovni aktivity.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Abych rekl pravdu, tak pro tuhle kauzu nejvic souhlasim s NIXX
    SW kraluje a skutecna presnost chipu neni tak dulezita. Jinak by jsme nosili antenu na zadech.

Proto se vyhybam WearOS, mam Active od Samsungu (Narozdil od Garmin delaji i hodinky pro holky - bonus).
    Fenix 3s maji v rodine a jsou spokojeni. Suntoo ma kolega a je spokojen.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam